2023

95 posts


Affordable Art Fair event hos Persona

2023-10-05 - Events


Idag blev jag ombedd att komma förbi Persona under lunchen för att hjälpa dem fota ett event tillsammans med Affordable Art Fair. Egentligen är jag emot influencers, men jag gillar Persona och jag vill att det ska gå bra för dem, så jag hjälpte givetvis till.

Väl på plats hade de dukat upp målarstationer runtom i restaurangen - här skulle det målas på flaskor och ätas god mat! Det blev ett gäng om ~15 personer - inredningsarkitekten som inredde Persona, konstnärer och matinfluencers (bl.a. Philip Poon, Sofia Henriksson och Jimmy Guo). 

Vi passade även på att fota lite nya pressbilder på Personas nya rätter för hösten. Dessa kommer upp på hemsidan samt på Michelinguiden i sinom tid. 

Senare på kvällen blev jag tillbakabjuden med en +1 (Johan, så klart) för att äta deras nya meny och alltså, deras mat är amazing! 


Juniorkocklandslaget inför OS

2023-09-26 - Events


Nu förstår ni, nu har jag varit ute och ätit god mat igen! Men, den här gången var det lite annorlunda och hur jag hamnade här var väl egentligen ren tur ^^ Men, iom att jag varit så mycket hos Persona senaste tiden, blev jag inbjuden till en provsmakningskväll av Harald när Juniorkocklandslaget tränade inför sin medverkan i OS som går av stapeln i början på nästa år! 

Vi var ett 60-tal personer på plats, alla med någon form av relation till restaurangindustrin... och sen jag då ^^ Tre rätter som alla skulle bedömas med konstruktiv kritik och ja, mat har jag ju ätit i mitt liv så lite koll har jag ändå på smakar och vad jag kanske förväntar mig av en tallrik. 

Ett par timmar senare var det över och jag är så imponerad av de här unga kockarna, vilka genier de är!

Inga bilder från själva maten, givetvis, men dessa två är mer än tillräckligt som minne från kvällen! 


Seafood Gastro by Mathias Dahlgren

2023-09-19 - Restaurants


Tänk att jag och Johan firar 9 år tillsammans idag - 9 år! Helt sjukt, snart ett helt decenium tillsammans! Och visst, vi går varandra på nerverna ibland, men de gångerna är betydligt färre än de tillfällen vi verkligen uppskattar varandras sällskap.

Föra att fira denna milstolpe hade vi bokat in oss på Mathias Dahlgrens nyaöppnade restaurang, Seafood Gastro. Vi har tidigare varit på Matsalen (innan de stängde), Matbaren och "Return to Matsalen" och vi har uppskattat samtliga besök! Förväntningarna var skyhöga när vi slog oss ner då Mathias själv gått ut hårt och sagt "Seafood Gastro blir den mest exklusiva restaurang jag någonsin skapat!".

Så, hur var det då? Alltså, oerhört gott och väldigt fina råvaror rakt igen... Men, om det var värt pengarna vet jag faktiskt inte. Både Johan och jag gick därifrån med en känsla av att vi hade betalat dyrt för det vi ätit och det brukar vi väldigt sällan känna. Vinpaketet var också bra, väldigt bra parat till maten!

Vad faller det på då?

Till att börja med kände vi oss väldigt utstuderade då vi var det enda sällskapet på plats till en början. Det var nästan så att det kändes lite olustigt när de stod där med armarna bakom ryggen i väntan på att vi skulle bli redo att göra vår beställning.

När vi mumsat oss igenom våra små (ja, väldigt små) aptitretare, inleddes den faktiskt serveringen med tillhörande dryckespaket. Ett stort minus här kanske är ett väldigt personligt minus, men jag önskar att vinflaskan lämnas kvar på bordet en kort stund så att man själv kan studera flaskan. Här serverades vinet och försvann lika fort... Dessutom fick man relativt lite i glasen och trots att vinet snabbt tog slut, fylldes glasen ej på trots att det fanns mat kvar på tallriken.

Vi både tyckte att serveringarna var lite väl små i storleken... Jag skulle nog vilja påstå att jag är en van restaurangbesökare och jag har ätit många avsmakningsmenyer, men jag blev faktiskt besviken på storleken på vissa rätter. Den vildrökta laxen kom i en ynka skiva, tartaren på pilgrimsmussla kan inte ha varit på mer än en liten mussla och jordgubbssorben hade lika gärna kunnats serverats på en liten sked.

Nja, tyvärr lämnade vi restaurangen efter ~5h sittning något besvikna. Kanske har vi förstört lite för oss själva genom att äta ute så pass mycket som vi gör, men vi hade nog förväntat oss lite mer från en restaurang som satsar på tre stjärnor i framtiden...


Sashimi

Sashimi på hälleflundra, råräka & stenbitsrom.

Tyvärr tappar den här rätten lite, inte på smakerna, utan på hur den serverades. Hälleflundran kom i relativt stora bitar och vi tilldelades endast en sked att äta med. Detta gjorde det svårt att äta mindre bitar av rätten och jag fick ta till fingrarna för att kunna dela på det ordentligt.

Dryck

Champagne


Blåmusslor

Ångade aromatiska blåmusslor. Dessa smakade bra mycket mer än vad jag hade förväntat mig! Väldigt gott!

Dryck

Champagne


Tryffeltoast

Bakad naturlig anklever på tryffeltoast. En liten munsbit med milda men djupa smaker.

Dryck

Champagne


Brandade

Brandade på rökt skarpsill med sikrom.

Dryck

Champagne


Bläckfisk

Svensk bläckfisk & stekjuice av txistorra.

Stekjuicen påminde verkligen om chorizo, men det tog aldrig över. Bläckfisken hade fin konsistens och det brända purjolökspulvret tillförde en härlig rökighet.

Dryck

Champagne


Brödservering

Surdegsbröd med tryffeltång, svenskt gårdsmör, Fleur de sel de Guérande.


Vildlax

Mildrökt vildlax med Mälarlöjrom.

Dryck

Schloss Lieser, Juffer Riesling Kabinett, Mosel, Tyskland


Tartar

Tartar på pilgrimsmussla, pistagenötter & caviar. Här var pilgrimsmusslan tunt strimlad och 2-3 mm bred.

Dryck

Masson Blondelet, Pouilly Fumé “Tradition Cullus” 2020, Loire, Frankrike


Havskräfta

Eldstekt havskräfta & gröna ärtor.

Dryck

Domaine Marzilly, NV Ullens Brut, Champagne, Frankrike


Potatis

Osetra caviar & potatis - kvällens absoluta "håll käften"-rätt! Solklar favorit som jag hade kunnat äta om och om igen!

Dryck

La Crema, Saralee’s vineyard Chardonnay 2016, California, USA


Piggvar

Stekt piggvar med spetskål & tryffel.

Dryck

Camus Pere & Fils, Gevrey-Chambertin 2016, Burgundy, Frankrike


Sorbet

Jordgubbssorbet med Vetz.


Sensommarfrukt

Sensommarfrukt med umeshusabayonne.


Chokladkaka

Varm chokladkaka & kokosglass.

Dryck

Donatella, Vin Santo 2008, Toscana, Italien


Mille-feuille

Hallon mille-feuille & mozzarellaglass

Dryck

Andersen Winery, Emsfeuer 2020, Knebel, Danmark


Sötsaker

Ett urval av mignardise.


Fotogalleri

Seafood GastroBokat en resa till Prag!

2023-09-16 - Travels


Då jag har varit en flitig kollega på DICE genom åren har jag väldigt många sparade semesterdagar att plocka ut innan jag slutar i december, 45 dagar närmare bestämt! Sure, de växlas ut i pengar om de inte används upp, men det vore så sjukt dumt att inte plocka ut så många jag kan nu när jag väl får göra det. Men, att plocka ut dagarna och bara sitta hemma känns också fel och jag skulle förmodligen klättra på väggarna rätt omgående... Så, efter lite betänketid och dividerande med mig själv, bestämde jag mig för att boka en liten resa!

Först tänkte jag göra en mindre rundresa där jag åkte till Amsterdam -> Prag -> Budapest, men när ytterligare en potentiell resa uppenbarade sig, bestämde jag mig för att avvakta något och låste endast ner Prag.

Jag blir borta i 4 nätter och ni kan aldrig ana vad resans huvudfokus är... ^^ Det blir tidiga mornar innan alla turister vaknar, mycket fotande och god mat och jag har redan bokat in mig på Prags båda Michelinrestauranger! Låt oss nu hoppas att hösten hittat dit när jag landar, det hade kunnat bli så oerhört mycket vackra foton med höstens färger! Dessutom föredrar jag lite kyligare väder, så det gör mig absolut ingenting om temperaturen är något lägre.

Det var längesen jag gjorde en resa på egen hand, jag tror att London -18 var senaste gången jag reste själv. Lite läskigt är det allt, man är ju så van att alltid ha någon att luta sig tillbaka på om så behövs. Men, jag tycker samtidigt att det är så oerhört viktigt att kunna umgås med sig själv och trivas i sitt eget sällskap. Tror det är jätteviktigt...


Det blev 11 år på DICE...

2023-09-07 - Work


Efter 11 år på DICE har jag bestämt mig för att lämna min roll som Senior UX Designer och istället testa mina vingar som Senior Producer på ett nytt företag! Eller ja, nytt och nytt, de har varit efter mig sen i januari 2021 ^^ Ibland lönar det sig att vara ihärdig!

Både skrämmande och oerhört peppade! Ibland tror jag att jag har lurat alla under min professionella karriär och att jag egentligen inte kan någonting. Självklart vet jag att så inte är fallet, men the imposter syndrome is strong in this one!

I mitten på december tackar jag för mig och kliver in genom dörrarna på kontoret som ligger i mina gamla hoods!


Le Taittinger

2023-09-04 - Photography


Idag åkte jag tillbaka in till Persona för att hjälpa Louis att fotografera sitt bidrag till Le Taittinger - Prix Culinaire International.

Han hade förberett allting tidigare under helgen, men det fanns en del moment han behövde göra på plats. Några närbilder, några in-action bilder... Bl.a. låg där en vacker blå hummer med förtäckta ögon, denna överlevde inte länge när vi väl satte igång. Såser, mousser, krustader, småpill, m.m. Oerhört kul att få se honom laga mat på så nära håll!

Ett par dagar senare fick jag se resultatet - tänk va kul det är att se sina bilder på det här viset! DICE Kick Off på Vaxholms Kastell

2023-09-01 - Work


Det hände igen... En hel vecka med strålande sol, men idag... Då ska det minsann ösa ner igen ^^

Idag väntade en "Kick Off" för hela DICE ute på Kastellet i Vaxholm! Folk hade flugits in till Stockholm från världens alla hörn och vi var ett gäng om ~500 personer som skulle skeppas ut till den lilla ön.

Jag tog båten in till Gamla Stan och slog mig ner på ett café i väntan på att vi skulle få gå ombord på de abonnerade båtarna och jag fick sällskap av Niels som mötte upp mig på en kopp kaffe. Regnet öste ner utanför och när klockan närmade sig 12:30 såg man ett stort hav av paraplyer som väntade otåligt på att få gå ombord på rätt båt.

Vi var uppdelade i ~50 team á 10 personer i varje. Fokuset på dagens kick off var samarbete och att lära känna folk som man vanligtvis inte jobbar med. Jag hade blivit utsedd till lagledare och när vi kom ombord på båten väntade lite pyssel, ett överlevnadskit (så man slapp bli hangry) och varsin lagtröja. Båtresan skulle ta drygt en timme och under den här tiden skulle vi alla göra en lagflagga! Vi tjejer tog oss an uppgiften på stort allvar medan de flesta av grabbarna "lärde känna varandra" genom att hänga lite... ^^

Dagen på Kastellet bestod av flertalet små lagtävlingar och det märktes vilka som gick in stenhårt för att vinna! Vårat lag var inte ett av dem... ^^ Vi nöjde oss med att vara lite "lagom" och ha kul istället! Efter drygt två timmar skulle vinnarna koras, sedan var det dags för mingel i trädgården innan det var dags för middag! Under middagen bjöds det på god buffé och efterrätt samtidigt som ytterligare vinnarna från dagens tävlingar presenterades om vartannat med LIVE-musik.

Kl 21 gick båtarna hem igen och när många bestämde sig för att gå vidare, var jag en vuxen människa och tog en taxi hem till Johan istället! Helt rätt beslut!


Fotogalleri

DICE Kick OffDICE Summer Party 2023

2023-08-25 - Work


Tänk att det aldrig slår fel... Det regnar alltid när man ska vara utomhus ^^

Idag var det dags för det årliga sommarfesten med DICE och i år skulle den hållas på Villa Källhagen på Djurgården. Jag gick alltid förbi det här stället när jag bodde på Östermalm, men reflekterade aldrig över hur stort det faktiskt var.

Efter en båttur in till Nybroplan och en kort bussresa, var jag framme drygt 20 minuter för tidigt - först på plats! Inte fick jag komma in heller, trots att det bara var jag där... Allteftersom klockan närmade sig 16:00, började folk strömma in. Men, trots den stora mängden folk var det väldigt få jag faktiskt kände igen. Som tur var dök Florian och David upp och höll mig sällskap!

Eftermiddagen och kvällen regnade tyvärr bort. Dock var maten som vi blev bjudna på väldigt bra - nygrillat och bra tillagat kött, inte alls överstekt! Drinkbiljetterna som vi fått när vi kom var snart slut, men visst är det fantastiskt vilka kreativa lösningar man kommer på när man måste ^^ Snart hade jag väskan full med drinkbiljetter igen! Och som alltid när man är ute med sina kollegor är det Hot Shots som gäller och den här kvällen var inget undantag!

När eventet stängde vid 23:00 var vi ett gäng som tog en taxi till Persona och jag kan få lite dåligt samvete så här i efterhand att vi kom dit och tog över stället, men det var enkla pengar ner i kassan för dem då vi var ett stort gäng som var törstiga!

Så, trots det dåliga vädret och det faktum att jag numera känner väldigt få kollegor, blev det en väldigt trevlig kväll med mycket skratt! En bra sommarfest helt enkelt!


Tillbaka hos Persona

2023-08-17 - Restaurants


Ikväll var jag tillbaka på Persona och hos de fantastiska människorna som jobbar där! Ikväll var även Johan medbjuden och jag såg verkligen fram emot att han skulle få träffa gänget som fick mig att känna mig så otroligt välkommen när jag gick på dejt med mig själv häromveckan.

Anledningen att vi var tillbaka så snart igen är faktiskt ganska rolig, men long story short, de tyckte om mina bilder så mycket att de undrade om jag kunde tänka mig att hjälpa till och fota lite promobilder som de kunde använda i sina sociala medier. När jag fick frågan behövde jag fundera i ungefär två hela sekunder innan jag svarade "självklart!".

Så, ikväll hade jag tagit med mig två kameror och jag måste erkänna att jag var lite nervös, varför vet jag inte... Men, det som jag trodde skulle bli en enkel vistelse där vi skulle få fota och smaka på några enstaka rätter blev en helkväll med fullskalig meny inkl. två dryckespaket ^^ Vi var så otroligt mätta halvvägs in i menyn, men vi kämpade oss igenom samtliga rätter även om vi fick be om att ta med oss de små tilltuggen till kaffet hem. Det som jag trodde skulle bli en tidig kväll slutade med en Uber vid 00:30, men åh så värt det var!


Fotogalleri

PersonaKreta - Dag 7

2023-08-11 - Travels


Sista dagen för den här resan och vi vaknade till en mulen morgon, vilken timing ^^

Innan det var dags för vår sista frukost tog jag en liten runda på området i hopp om att fånga lite fina bilder nu när det äntligen var lite skuggfritt. Därefter spenderade vi förmiddagen med att packa iordning våra väskor och käka en sista lunch på "vår" restaurang (den vi återkommit till flera dagar i rad).

Vi båda kände oss ganska redo att åka hem vilket ändå är ett bra betyg! På eftermiddagen blev vi upphämtade av bussen och efter ett par timmar på den lilla flygplatsen satt vi snart på flyget på väg hem till Sverige igen. 30+ grader byttes mot härliga 10+, men vet ni, det var faktiskt ganska skönt!


Fotogalleri

KretaKreta - Dag 6

2023-08-10 - Travels


Alltså, hotellfrukosten här måste jag ändå ge ett ganska högt betyg… Den är verkligen bra. Så mycket att välja mellan även om jag ofta defaultar till ägg och melon.

Idag hade vi inga planer på att göra någonting annat än att sola, bada och äta gott. Sagt och gjort - det blev bad i havet, drinkar i poolbaren och middag på restaurangen Roots där man satt under trädkronorna och njöt av allt god mat. Kvällen avslutades med lite drinkar (som vi faktiskt blev bjudna på) och ett parti kort uppe på terrassen i den härliga sommarvärmen. Underbart!


Fotogalleri

KretaKreta - Dag 5

2023-08-09 - Travels


Imorse hade jag bestämt mig för att gå upp med solen och fota soluppgången. Jag har varit lite lat de andra dagarna, men jag ville så gärna få en soluppgång innan vi åkte hem så idag släpade jag mig upp och till min stora förvåning följde Johan med.

Myggen är obarmhärtiga i år och så även på Kreta… Johan fick ge sig efter en stund då han blev fullständigt uppäten och precis när jag var på väg att ge vika, bestämde jag mig för att härda ut… Och vilken tur att jag gjorde det för herregud vilken soluppgång det blev!

Det blåste betydligt mer idag och det märktes på vattnet till Johans stora glädje - massa vågor att leka i! Vattnet som tidigare varit alldeles kristallklart, alltså Maldiverna-klart, blev allt mer grumligt då vågorna drog in, men det hindrade inte Johan från att njuta i vågorna. När jag tillslut vågade mig ner hade jag naturligtvis glömt av att det fanns små områden med stora stenar och självklart lyckades jag falla offer för dessa när vågorna kastade runt mig som en trasdocka ^^ Men, det vore väl inte en resa utan att jag kommer hem med blåmärken eller ärr, eller hur ^^

Dagens lunch blev en riktigt god avokado- och apelsinsallad samt den obligatoriska tzatzikin. Därefter la vi oss i solen igen fast vid vår pool istället där jag inte kunde göra mig illa ^^

På kvällen var det dags för en liten utflykt till Koukouvaya och en utkiksplats från en höjd. Jag hade nämligen spenderat eftermiddagen med att googla fram en liten restaurang låg på en höjd och därmed hade en fantastisk utsikt över staden. Sagt och gjort, vi hoppade på bussen in och bytte sedan till en annan som på ~15 minuter tog oss uppåt.

Väl framme vid retaurangen gapade vi båda två när vi fick ett bord i solen med en riktigt härlig utsikt. Vi beställde in lite mat och satt där en stund och tog in tillfället. Därefter promenerade vi bort till en faktikst utkiksplats och väntade in solnedgången. Herregud så vackert, vilken kväll det blev!

När solen gått ner tog vi samma buss tillbaka ner till Chania igen. Tanken var att vi skulle få lite fina kvällsbilder inifrån stan, men vi underskattade verkligen mängden turister som rörde sig på gatorna trots den sena timmen. Vi stod inte ut i många minuter utan hoppade besviket på bussen tillbaka till hotellet där vi istället tog en välbehövlig dusch innan vi hoppade i säng!


Fotogalleri

KretaKreta - Dag 4

2023-08-08 - Travels


När vi vaknade imorse kände vi oss ändå ganska utvilade, så pass utvilade att vi lyxade till det med ett glas bubbel redan vid frukosten! Det är ju trots allt semester, eller hur! Deras färskpressade apelsinjuice passade dessutom alldeles utmärkt till en Mimosa, så det kan hända att det slank ner ett glas eller två.

Idag orkade vi inte ta oss någonstans för lunch så vi beställde varsin sallad som vi käkade vid poolen. Där föddes idén om Kreta Masters och vi printade noga ner hur många poäng varje spelomgång kunde generera. Efter lite justeringar och diskussioner, signade vi båda det oerhört viktiga kontraktet!

På eftermiddagen smet Johan iväg till den närliggande lilla butiken och handlade en flaska vin och lite chips, sedan åkte kortlekarna fram för en provomgång. Vi märkte ganska snabbt att vi behövde justera poängen inför kvällens Master samt införskaffa oss nya kortlekar som klarade av luftfuktigheten ^^

När det närmade sig middag gick vi iväg till den söta lilla restaurangen Roots. Här beställde vi in 50 cl av husets egna vita vin för ynka 60 kr! Sedan blev det klassikerna tzatziki och vitlöksbröd innan Johan högg in på en Moussaka och jag på grillade räkor. När vi båda ätit oss mätta var det återigen dags för kvällens Raki och som att vi inte fick nog själva, fick vi ytterligare en flaska från det amerikanska paret som satt bredvid oss ^^

På vägen hem passerade vi en liten butik och vi svängde in för att se om det fanns några kortlekar… “Ja, vi har bara en kvar av den här sorten… Men, vänta ska jag se om vi har några fler på lagret!”. Ut kommer tjejen med “Greek Lovers” och Johan, som var lite i gasen, högg en kortlek av varje sort ^^ Vad vore en Kreta Masters utan Greek Lovers?

Väl tillbaka på hotellet slog vi oss ner i hotellets utomhuslounge, beställde varsin drink och påbörjade kortspelandet! Det kan ha varit så att jag vann första omgångarna, men det slutgiltiga resultatet fick vänta till morgondagen då klockan blev alldeles för mycket.


Fotogalleri

KretaKreta - Dag 3

2023-08-07 - Travels


Då vi båda är ganska intresserade av mat och vin, ville vi gärna besöka en vingård och köpa med oss lite flaskor hem. Vi fick hjälp av en underbar tjej på hotellet som varmt kunde rekommendera oss en ~4h “sunset tour”, där man även gjorde ett besök på en vingård samt fick lite mat till. Fantastiskt, tänkte vi och bad henne boka in oss. Upphämtningen skulle ske 17:45, vi hade med andra ord hela dagen i behåll vilket man sällan har när man bokar in något.

Vi solade och badade om vartannat, sedan var det dags för resans första Gyros till lunch! Jag har nästan glömt bort hur bökigt det är med kontanter, men när restaurangens kortläsare inte fungerade och ingen ATM fanns i närheten, fick vi plötsligt börja räkna på fingrarna att vi inte handlade för mer än vi hade på oss.

Efter lunchen solade vi vidare och när klockan närmade sig avfärd, såg vi till att våra kameraväskor var packade!

När bilen väl körde upp framför hotellet satt där redan två stycken personer och vi skulle plocka upp en till på vägen. Tyvärr hamnade vi i baksätet där utsikten från fönstret var sisådär, men vad skulle vi göra åt saken?

Så snart vi hade plockat upp den sista tjejen körde vi mot vingården och vår chaufför höll en fakta- och historielektion för oss på vägen dit. Efter drygt 40 min i bilen närmade vi oss en vacker kyrka och här fick vi gå ut en snabbis då vi skulle samla ihop de 5 bilarna som alla var med på samma tur. Snart rörde vi oss vidare och närmade oss vingården!

Som vi såg fram emot detta! Vinprovningen vi hade tillsammans med Björn och Amanda i Spanien var så mysig och vi hoppades på något liknande, men oj vad besvikna vi blev. Supermysig vingård och jag är säker på att deras “vanliga” vinprovning är bättre än den vi fick uppleva, men när vi slog oss ner vid bordet började en av tjejerna rabbla informationen utan någon som helst kärlek, som att hon läste rakt upp-och-ner från en fusklapp.

Vinerna hälldes upp direkt och flaskorna försvann utan möjlighet att läsa på eller fota. Sedan kom den lilla tallriken in med maten vi skulle få till de fem vinerna… Alltså, väldigt gott, men allt var så otroligt påskyndat och utan inspiration. Otroligt tråkigt eftersom vi hade sett fram emot detta väldigt mycket.

Efter att vi skyndat oss in i butiken och handlat ett par flaskor, var det dags att börja stigningen till 2000 ft (700 m) för att se solnedgången. Det här däremot, oj vilken upplevelse! Vägarna upp var branta och steniga, utsikten från fönstret var vingårdar så långt ögat nådde. I bakgrunden såg man Chania i solnedgången och när vi efter lite om och men kom fram till "utsiktsplatsen", var det fram med kamerorna som gällde, för nu gick det snabbt!

Utan den här delen av resan hade vi verkligen kastat pengarna i sjön, men det blev något av en upprättelse och vi kunde ändå känna oss nöjda med att vi bokade in oss på den här turen.

Väl tillbaka på hotellet stupade vi i sängen, otroligt trötta efter en heldag i värmen!


Fotogalleri

KretaKreta - Dag 2

2023-08-06 - Travels


Jag är så otroligt glad över att Johan och jag har hittat en rutin när vi reser - vi går upp tidigt på morgonen för att få ut så mycket som möjligt av dagen. Ingen av oss ser riktigt poängen med att envisas med sena kvällar när det är dagen man vill få ut. Klockan ställdes på 06:45 och jag sprang ut för att ta lite kort i soluppgången, sedan kilade vi upp och åt frukost när restaurangen öppnade 07:30.

Idag klädde vi oss som riktiga turister - träningskläder och sneakers, och tog bussen in till Chania. Trots att vi var ganska sena (~kl 09:30), hoppades vi på att det skulle vara mindre turister på morgonen då söndagar innebär att färre butiker är öppna. Och nja, alltså… mindre turister var det, men vi var långt ifrån ensamma ^^

Vi strosade runt i gränderna och slog oss ner för på en restaurang vid hamnen för att återställa vätskebalansen, viktigt att dricka i den här värmen ^^ Därefter fortsatte vi strosa i de gamla kvarteren.

Jag hade kikat ut en liten lunchrestaurang som låg nära viken, men ändå lite avskiljt från de flesta turisterna. Vi slog oss ner och beställde in mat - tzatsiki, grekisk sallad och dolmar, jag skulle vilja kalla den kombon en “Nathalie Klassiker” här borta... Jag beställer in det vart vi än äter ^^

När vi ville betala kom de in med notan och en rejäl flaska med Raki, säkert 1,5 dl att dela på… Kom då ihåg att Raki är ~40 % stark. Till det serverades något sött, som sig bör till Raki, och den här gången fick vi in något som var fantastiskt gott - Awameh! Friterade munkar doppade i honung/sockerlag och kanel, toppade med sesamfrön… Gudomligt!

Efter en lunch där magen stod i fyra hörn, kände vi oss väldigt klara med Chania. Dessutom började det bli olidigt varmt då luften stod still inne i stan. Vi promenerade tillbaka till busshållplatsen och när vi gick efter kajen fick vi syn på en stor och fin sköldpadda, mumsandes på maneter.

Väl tillbaka på hotellet skyndade vi ner i poolen för att svalka oss. Oerhört skönt med pool intill rummet som man bara kan knalla ner i utan att behöva ta sig till en av de publika poolerna eller stranden.

På kvällen tänkte vi prova på restaurangen Roots som låg bara ett par minuter bort, men de hade så klart stängt. Vi knallade vidare till restaurang Siroccos där det fanns bord. Kvällens underhållning var två herrar på gitarr och banjo och åh va bra de var! Dessutom hamnade vi bredvid ett brittiskt par med sin son och han var verkligen inte pepp på att sitta där med sina päron… eller ja, iaf inte förrän alkoholen började verka! Nu höll han aldrig tyst istället och han såg till att hans föräldrar drack i samma tempo som han själv. Oj va i gasen han blev ^^ När det blev dags för Raki fick vi alla in det samtidigt och vi skålade tillsammans, sedan satt vi kvar ytterligare en timme och minglade med dem!


Fotogalleri

KretaKreta - Dag 1

2023-08-05 - Travels


Trots att vi kom till hotellet tidigt på morgonen (eller sent på natten, vilket man nu föredrar), hade jag så otroligt svårt att sova. Det var varmt och otroligt fuktigt… Så, när jag vaknade hade jag knappt sovit tre timmar… Jag låg vaken i sängen och försökte somna om, men det gick bara inte.

När Johan vaknade begav oss till frukosten och vilken frukost de bjöd på. Det fanns allt du kunde tänka dig - allt från den klassiska omeletten och de pocherade äggen, tillredda direkt av en kock, till grekiska delikatesser och desserter. Bäst av allt var deras lokala och nypressade apelsinjuice - solmogna apelsiner som var så söta att man kunde dricka flera glas. Dessutom fanns det Cava om man nu ville börja sin dag på det viset. Och ja, det gick ner ett par Mimosas... ^^

En klassisk Nathalie-frukost för den här vistelsen skulle dock bli två sunny-side-up, ugnsbakade tomater med fetaost, sallad och vattenmelon, sedan blev det en avslutande tallrik med nystekta pannkakor med hasselnötskräm och krossade nötter.

Dagen spenderades på stranden med mycket solskyddsfaktor 50. Strålande solsken (33°C i luften och 27°C i vattnet) och en härlig bris från havet gjorde det hela mer än njutbart. Vi åt lunch på den grekiska restaurangen på hotellet och middag i solnedgången på en restaurang lite längre ner på stranden. Den stora besvikelsen var dock när vi fick in glass på maten istället för Raki, illa! ^^ 

På det stora hela blev det en väldigt lugn och skön första dag på resan, precis vad vi behövde!


Fotogalleri

KretaMot Kreta!

2023-08-04 - Travels


När klockan ringde idag var det dags att packa iordning det sista och städa undan i lägenheten. Vi åt en lång och god frukost, tvättade sängkläder och donade lite. Till lunch blev det en god bulgursallad och när klockan närmade sig kl 16, var det dags för att oss att bege oss ut till Arlanda.

Väl på Arlanda var det väldigt lugnt, inte mycket folk alls. Vi slog oss ner och beställde den obligatoriska semesterdrinken innan det var dags att gå igenom den nya säkerhetskontrollen (vilken är sjukt smidig btw, man får till och med ta med sig fyllda vattenflaskor och man behöver inte packa upp all elektronik).

Vi promenerade bort till vår gate vilken låg längst bort, men där låg även Joe & the Juice vilket vi ändå skulle till, så detta blev helt perfekt. En varsin macka senare var det dags att boarda flyget och sen väntade den relativt korta flygresan (4 h) till Chania. Vi lyfte 20:30 och landade 01:30 deras tid (+1 h). Vi hade beställt transferbuss och när vi äntligen satt på den tog det ~35 min till hotellet.

Vi bodde på 5-stjärniga Atlantica Kalliston Resort & SPA och när vi kom fram strax innan 03:00, hälsades vi välkomna av en liten tjej i respetionen. Hon meddelade oss glatt att vi blivit uppgraderade från ett Surperior room - lagoon view, till ett Surperior room - lagoon swim-out! En oerhört positiv överraskning!


Fotogalleri

KretaEn sista minuten till Kreta!

2023-08-04 - Travels


Vi tröttnade på att hela vår semester regnar bort och bokade en sista minuten till Kreta! Vi velade länge vart vi skulle åka med tanke på den enorma värmebölja som för närvarande råder i hela södra Europa. Det brinner på flera ställen i både Grekland, Italien, Frankrike och Spanien... 

Vi kikade på samtliga länder, inkl. Kroatien, och bestämde oss snabbt för att Spanien och Frankrike var ute ur leken. Sen kikade vi på Rom, Amalfikusten, Florens och Gardasjön, men var tyvärr överens om att

  1. Det kommer förmodligen vara alldeles för varmt inne i en stad för att man ska kunna njuta av vistelsen.
  2. Det kommer krylla av turister och influensers som ska fota överallt och vi är inget fan av det ^^

Sedan kikade vi på Dubrovnik och var i stort sett redo att klicka på köp-knappen när vi bara skulle kolla på en Youtube-film för att se vad man inte fick missa osv... Men, varenda film vi kikade på avrådde från att åka på sommaren då Dubrovnik har seglat upp till den mest turisttäta staden i hela Europa ^^ Så, det blev ett stort nej på det också, tyvärr...

Tillbaka till ritbordet - vad ville vi få ut av resan? Sol, värme, god mat, bada... Kreta?

Vi kollade väderapparna och det visade 30+ och sol, varje dag kommande 10 dagar. Men var det lite tråkigt kanske eftersom vi redan varit där en gång? Vill vi inte se något nytt? Alltså, man kan säkert bege sig och fota lite roliga saker om man verkligen vill, men vi vill sola och bada... och att se något nytt kanske inte är prio den här gången. 

Så, det blev en resa till Kreta! 7 nätter på Atlantica Kalliston Resort, ett 5-stjärnigt Adults Only hotell, och ikväll åker vi!


AW hos Claudio Kitchen & Friends

2023-08-02 - Restaurants


Claudio och Jenny, som äger Claudio Kitchen & Friends, har börjat med en härlig tradition (?) där de öppnar upp sin lilla delikatessbutik för ett par timmar och serverar underbart tilltugg till dem som köper något gott att dricka. Men, det gäller att vara typ först på plats om man vill ha möjlighet att sitta ner, för det fylls på snabbt och snart trängs stående besökare lite överallt i lokalen. 

Vi fick dock ett bord och vi beställde in en flaska rosé som vi avnjöt till det goda tilltugget. Bäst ikväll var nog den vispade basilika- och vitlöksricottan. Melonen var iofs också fantastiskt god, charken med... Ja, allt var gott! 


På jakt efter skogens guld...

2023-08-01 - Uncategorized


En oerhört varm och torr försommar följt av stora mängder regn, borde detta vara ett perfekt svampår, eller hur?! 

Vi tog en sväng med bilen till samma ställe där vi för ett par år sedan kom hem med enorma mängder trattkantareller och hoppades att vi den här gången skulle hitta skogens guld istället. Men, nej... Alltså, det fanns knappt någon svamp alls - jag hittade ett gäng falska kantareller och flugsvamp ^^ 

Efter drygt 1,5 h i skogen bestämde vi oss för att åka vidare, men på vägen tillbaka hittade Johan tillräckligt mycket för att vi iaf skulle få ihop till en smörgås... 

Vi hoppade in i bilen och åkte vidare och efter en stund bestämde vi oss för att strunta i svampplockningen och åkte iväg till ett fik istället. Tyvärr var fiket stängt, men herrn som ägde fiket/musteriet/gården lät oss ta en liten rundtur innan vi åkte hemåt igen. 

Väl hemma bestämde vi oss för att slänga ihop en kantarellrisotto med vår stora fångst och himmel så gott det blev!

Page 1 of 5, showing 20 post(s) out of 95 total