Aira ✽

2022-06-23 - Restaurants

Trots att vi precis besökt Aloë kändes det som att vi inte riktigt var nöjda, någon av oss... Det saknades något då besöket hos Aloë blev något av ett anitklimax. Vi fick inte till den där "på tu man hand"-dejten som vi så gärna ville ha. 

Jag fick en något knäpp idé och kollade bord på Aira, mest för att se hur det såg ut efter sommaren, men det visade sig att det fanns en Chef's Table ledig under deras lunchsittning dagen innan midsommar och jag kände bara - "Vafan, kör... gör det bara!"

När Johan kom hem och jag berättade om min idé så var han väldigt tveksam, vilket inte var så konstigt. Vi hade ju precis spenderat tusentals kronor på en tvåstjärning Michelinrestaurang, men han svarade ja. Han tog ledig på torsdagen och jag flexade min tid, sedan gjorde vi iordning oss och hoppade på båten in till Gröna Lund. 

Väl framme var vi först på plats och vi leddes in till deras lounge genom köket och matsalen. Vi bjöds på en fördrink och hemmagjorda chips. Därefter fick vi följa med tillbaka in i köket för att slå oss ner, ensamma, vid Chef's table mitt inne i köket. Vi fick in ett glas champagne och sedan började den riktiga sittningen! Redan här visste vi att detta skulle bli bra och vi båda kände att detta var mer vår typ av restaurang - det andades lyx och elegans!

Rätt efter rätt kom in och Johan och jag bara tittade på varandra, hur skulle de kunna toppa de här små kanapéerna? Oftast är svaret att de inte gör det, oftast är dessa små munsbitar alltid våra favoriter, men oj va de levererade - gång på gång!

Efter halva sittningen blev vi ombedda att ta en bensträckare och vi fick en rundtur i de olika köken och lokalerna av ingen mindre än köksmästaren själv, Pi Le. När vi kom ner till deras vinkällaren väntade där lite svensk chark och vi snackade rent allmänt om restaurangen och jag f ick chansen att ställa massa frågor om allt och ingenting!

Tillbaka till bords var det dags för fler fantastiska rätter. Allt var verkligen så otroligt vällagat och gott! Och vinpaketet till satt som en smäck, det kompletterade maträtterna magiskt bra!

Efter drygt 4h hade vi ätit klart, nästan iaf, och vi fick slå oss ner på deras uteservering. Här beställde vi in en drink medan vi väntade på lite kaffe och sötsaker. Fyra små olika sötsaker fick vi in samt fem olika praliner och jag var så sjukt osvensk och tog en av varje smak ^^

Nej, det här restaurangbesöket är nog #1 för min del, det hade verkligen allt jag önskade. Trots priset vet jag att det inte är sista gången jag är där, jag bara måste dit igen!


Chips

Tre sorters chips - gräslök, Karl-Johan svamp & ramslök.


Fördrink

Vi blev bjudna på varsin fördrink, med den svenska motsvarigheten till oliv på en pinne.


Dillkrustad

Dillkrustad, havskräfta, picklad lök, pepparot, citron & brynt smör.

Vilken fantastisk liten smakbit, herregud så god den var!

För att få till den fantastiska gröna färgen på krustaden anänder de sig av spenat.


Tartar

Noritartlette, bifftartar, stenbitsrom, pepparrot & gräslök.


Pâte à Choux

Bakad branddeg, Wrångebäcksost & tryffel.

Ännu en smakbomb, jisses va god denna var!


Tupplevermousse

Tupplevermousse, äpple & portvin.

Moussen täcktes med ett glaze gjort på portvin. Inte vår favorit då portvinet tenderade att ta över smakerna för vår del. Kan, så klart, ha att göra med att varken Johan eller jag är ett fan av just portvin.


"Pommes frittes"

Potatisvåffla, anjoviscréme & löjrom.

Varmt, salt, krämigt... Allt på en och samma gång! Underbart!


Pilgrimsmussla

Pilgrimsmussla crudo, ostronemulsion, ängsyra, citronzest & caviar.

Ännu en fullständig fullträff, herregud!

Dryck

Eleni & Edouard Vecoret Chablis Bas de Chapelot 2019 // Bourgogne, Frankrike

Johans favorit för kvällen!


Hiramasa

Hiramasa, mjukpocherad glasrabarber i rosenvatten, rabarbercoulis, citronverbena & pepparolja.

En av kvällens favoriter. Hiramasan, vars köttstrukturen kan liknas vid tonfisk (men den är faktiskt mer släkt med abborre), tillsammans med de syrliga rabarberna var helt i min smak!

Dryck

Keller Riesling Kabinett Limestone 2017 // Rheinhessen, Tyskland


Torskquenelle

Quenelle med torsk, råräka, kungskrabba & fermenterad tomat, fylld med caviar och toppad med fänkålspollen. 

Johans absoluta favorit för kvällen - han var som ett barn på julafton! Fantastiskt smakrik och med en smörsås som var galen!

En variant att prova hemma är Gösquenelle med oscietra-kaviar och beurre black. 

Dryck

Keller Riesling Kabinett Limestone 2017 // Rheinhessen, Tyskland


Vit sparris

Nykokt vit sparris, vassle och granskottsolja.

Till detta serverades en gudomlig beurre blanc där granskottsoljan (som f.ö. smakade så mycket granskott) kom helt till sin rätt. Så balanserat, så bra!

Dryck

Nikolaihof Grüner Veltliner Federspiel Im Weinebirge 2015 // Wachau, Österrike


Röding

Enrisrökt röding, nässelskum, kejsarhatt och rostad kycklingbuljong.

Dryck

Pierre Péters Blanc de Blancs Réserve Oubliée // Champagne, Frankrike


Chark nere i vinkällaren

Efter ett par timmar vid Chef's Table blev vi ombedda att sträcka på benen. Vi fic kvarsitt glas med Airas egna öl, sedan fick vi en rundtur genom restaurangens olika kök och lokaler av ingen mindre än köksmästren själv, Pi Le

Vi välkomnades in i deras nybyggda vinkällaren där vi fick smaka på svensk chark innan det var dags för den andra halvan av sittningen. Otroligt salt och gott.


Brödservering

Kavlad brioche och hemkärnat smör.

Kavlad brioche som faller i lövtunna bitar, oemotståndligt med tryffelsmör på. Otroligt gott detta också!


Mangalitzagris

Kolgrillad mangalitzagris, fermenterade bönor, gröna ärtor och wasabi. Vattenkrasse & grön ärtpuré som kokats ur för att få rätt konsistens.

Det fantastiska doften av vitlök som spreds sig när den här rätten kom in var magisk. Skysås på grisben. Jag ogillar i vanliga fall gris och fettet, men här åt jag allt med glädje. Vilka smakexplosioner som serverades, helt otroligt hur varje rätt kan vara så otroligt smakrik och så olika varandra så att man gång på gång tycker sig bli överraskad!

Dryck

Envinate Táganan Tinto 2020 // Teneeriffa, Spanien


Vaktel

Vaktel, toppmurkla, spetskål och vaktelsky med druvmust.

På toppen ett tempurafriterat ramslöksblad.

Dryck

Sandro Fay Valtellina Superiore Valgella Cà Moréi 2018 // Lombardiet , Italien


Vita jordgubbar

Vita jordgubbar, fläder, krusbär och kojigranité

Dryck

Kiuchi Sparkling Umeshu // Ibaraki, Japan


Chiboust

Varm chiboust, punschglass och jordgubbar i smultroncoulis

Dryck

Kiuchi Sparkling Umeshu // Ibaraki, Japan


Små sötsaker och choklad

Tyvärr sviker mitt minne mig och jag minns faktiskt inte vad vi blev bjuda på...  Fyra små sötsaker samt 5 sorters praliner. Denna blogg bjuder på en sammanfattning som kan stämma med vår meny. En blygsam gissning är följande;

  • Miso, salt lemoncurd och färska timjanblad.
  • Crème brûlée med tydlig lakrissmak och viol.
  • Äpple/Marsmallow pâte de fruit med färska örter
  • Citrus & Grand Marnier financier 
  • Fem sorters praliner.

Fotogalleri

Aira