Island - Dag 5

2022-07-30 - Travels

Idag hade vi ingenting planerat under dagen förutom Blue Lagoon och ett besök på Fish Market under kvällen.  

Vi inledde dagen med en tur ner till Harpa, deras fantastiska konserthus så att även Johan fick se det. Därefter bestämde vi oss för att äta frukost från Sandholt inne i Reykjavik och deras frukostmackor var heeelt amazing. Vilket bröd, så otroligt luftigt och gott! Vi slog oss ner på deras innergård och njöt av den krispiga luften samtidigt som vi smuttade på varmt kaffe och te, supermysigt! 

Vi strosade lite i stan och kikade in i ett par butiker. Något jag alltid försöker köpa med mig hem som en liten souvenir är smycken, så den här gången köpte jag mig en ring från en äldre herre och guldsmed från Metal Design. Han hörde att vi var svenskar, så han försökte på lite knackig norsk/svenska konversera lite med oss. Himla gulligt om ni frågar mig! 

Vi köpte även med oss lite gofika hem från Brauð & Co, men den var tyvärr inte så go ^^ Vi är nog ganska bortskämda i Sverige med bra fika, inget slår en grym kanel- eller kardemummabulle liksom! 

På eftermiddagen packade vi våra väskor med badkläder och körde ut mot Blue Lagoon. Så otroligt mycket bilar... Men, när vi väl kom in på området så svalde det ganska mycket folk och det kändes inte så trångt och överbefolkat som vi var oroliga över.  

Vi spenderade 3h i vattnet och det var så otroligt skönt. Det regnade om vartannat med strålande solsken. Selfie-sticken var med, men det tog inte många minuter innan den lilla kontrollen åkte i vattnet ^^ Så kul var det... Vi fick en drink samt en ansiktsmask i priset, sedan tog vi ytterligare en drink innan vi avnjöt ett par minuter inne i en fantastisk “ångbastu” inuti en grotta – helt uppvärmd av jorden själv, inget annat. När vi kom ut från SPA-avdelningen ville jag gärna få ett par kort på oss och medan vi stod där och pillade med kameran, kände vi hur marken skakade till ganska kraftigt. "Inga konstigheter, det gör så ganska ofta... Det är vulkanen som ligger en bit bort." Det skulle visa sig att detta var förskalv till ett utbrott som skulle ske bara 3 dagar efter att vi åkt hem... Så otroligt irriterande att vi missade det!!

För att avsluta vår resa hade vi bokat in oss på Fish Market, jag hade läst mycket bra om den restaurangen. Vi valde deras avsmakningsmeny och vinpaket, samt beställde in varsin fördrink.  

Jag vet inte om vi blivit matprettos, men samtliga restauranger vi varit på i Reykjavik har hanterat serveringen och services ganska... udda. Ofta kommer maten in på en tallrik som man sedan plockar över till en separat liten tallrik, en tallrik som man sen behåller genom hela sittningen, trots vitt skilda smakbilder... Dessutom har serveringen av fördrinkar/vinpaket varit so-so – ibland har fördrinken kommit till andra rätten, efter första vinglaset. Ikväll var inget undantag.  

Fördrinken vi beställde in kom in efter första rätten, likaså första glaset vin från vinpaketet. Tyvärr var även den här restaurangen ganska klen i smakerna, men det är också ett genomgående tema. Inget “pangar” riktigt till och man äter ingen rätt som man kommer minnas när man går därifrån.  

Vi hade det trevligt i varandras sällskap dock och det är väl ändå det viktigaste. 


Fotogalleri

Island