Island - Dag 3

2022-07-28 - Travels

Ännu en dag där jag vaknade tidigt. Alltså, det gör mig egentligen ingenting... det är rätt skönt att vakna pigg och inte känna att det är en kamp att gå upp varje dag. Jag gick upp och satte mig i fåtöljen i vardagsrummet och började punkta ner allt som hände under gårdagen. Jag försöker alltid skriva någon form av dagbok när jag reser, det är helt omöjligt att minnas allt man gör annars.  

Vid 09 hade vi packat bilen och gjorde vårt dagliga stopp på macken. Bensin och frukost – varje dag. Idag var tanken att vara väldigt turistiga och besöka stoppen som tillhör “Golden Circle”, något man bara måste göra när man besöker Island.  

Med min 70-200 monterat på kameran hängde jag ut genom fönstret titt som tätt och knäppte bilder på väg mot vårat första stopp - Þingvellir nationalpark. Bl.a. fångade jag Mosfellskirkja på bild, väldigt vacker om ni frågar mig. 

Väl framme vid Þingvellir såg det minst sagt annorlunda ut mot när jag besökte det för 8 år sedan. Nu fanns där en enorm parkering som var precis full av bilar. Vi hade tur att det åkte en bil precis när vi kom, annars hade vi snällt fått vänta. Tyvärr tar ju detta bort stora delar av tjusningen, jag ogillar verkligen turister i mängder. Det är inte därför jag åker till Island. Och dessa Amerikaner, överallt... Högljudda, obrydda och buffliga... Nej, fy. 

Vi vandrade upp till Öxarárfoss och trängde oss fram för att kunna få ett kort på det fina vattenfallet, men jag drog snart med mig Johan och sa att vi skulle trotsa skyltningen och ta oss upp på klipporna mittemot vattenfallet. Jag visste nämligen vilken grym utsikt man kunde få där uppifrån, om man inte bröt fötterna på vägen ^^ Och mycket riktigt, det var SÅ mycket bättre att komma undan alla turister och knäppa ett par grymma bilder. 

Därefter rörde vi oss mot en, för mig, nybyggd utsiktsplats och passerade en liten fors på vägen - Drekkingarhylur. Vi fortsatte sedan mot Lögberg och slogs om en plats med ännu fler turister. Vi fick oss iaf ett par selfies tillsammans när vi för första gången drog fram selfiestickan!  

Jag satt med näsan i Google Maps och noterade att det skulle finnas en grym utsiktsplats utmed vägen och mycket riktigt, Hrafnagjá Observation Deck bjöd på fantastisk utsikt. Vi var dessutom helt själva, till en början iaf, och njöt av utsikten och tystnaden innan regnet drog in (för 100e gången idag). 

Snart närmade vi oss Geysir Hot Springs och om vi tyckte det var mycket turister på förra stället så var det ingenting mot detta. Regnet stod som spön i backen och det blåste, men vi trotsade vädret och knallade upp till Geysiren. För andra gången idag var det armbågarna ut som gällde för att vi skulle få se någonting och det gör att man tappar hela grejen, tyvärr. Det blir helt enkelt inte en trevlig upplevelse hur vackert och coolt det än må vara. Vi hann iaf se följande innan vi körde vidare mot Gullfoss

  • Litli-Geysir – Minigeysir som puttrade på vägen till den stora.  
  • Strokkur – Stora geysirn som exploderar vart 6-8 minut. 
  • Blesi – Djupt hål med otroliga färger och mycket varmt vatten. 
  • Geysir Hot Springs – Snudd på 100-gradigt vatten som man absolut inte ska röra ^^ 

Vad gäller turister så var Gullfoss inget undantag, men detta är så maffigt och häftigt att man bara får bita i det sura äpplet och göra det! Vi slängde på oss våra regnkläder och tog med varenda putsduk vi hade till linserna, sedan tog vi den lilla promenaden ner till utsiktsplatsen. Efter bara ett par minuter nere vid vattenfallet var vi precis genomsura och när vi gick tillbaka till parkeringen och folk passerade Johan, gav de honom en sån blick och därefter ett litet skratt. Han såg helt dränkt ut ^^  

Efter ett snabbt besök på damernas bestämde jag mig för att införskaffa mig en ny regnkappa. Den här gången från Ilse Jakobssen, en knallgul liten sak som kommer bli perfekt även hemma i Sverige. Efter det här stoppet var vi både blöta, vindbitna i ansiktet och hungriga och vi bestämde oss för att ringa och boka bord på en restaurang nere efter kusten, Fjöruborðið, så att vi visste att vi garanterat skulle få äta om vi nu åkt hela vägen dit. 

Fjöruborðið låg precis efter havet i den lilla byn Stokkseyri och var en väldigt anonym liten restaurang. Utan Google Maps hade vi aldrig förstått att det var hit vi skulle. Fjöruborðið är kända för sina lokala och nyfiskade havskräftor och sin “Magical Soup”. När vi kom fram var vi först på plats, men det dröjde inte länge förrän restaurangen var fullsatt. Vi beställde in deras 3-rättersmeny och fick in följande; 

  • Langoustine in magical soup – med grädde, tomater, charm och passion. God och värmande soppa! 
  • 400 g Langoustine tails – sauterade i vitlök och smör med citron och persilja, nypotatis, picklad gurka och sallad. Hade önskat mig lite mer vitlökssmak, men vi är nog lite skadade på det sättet. 
  • Skyramisou till Johan och en gigantisk bit chokladkaka med chokladfrosting till mig.  

Mätta blev vi, inget snack om den saken... Att doppa brödet i den smakrika smörsåsen var en riktig höjdare, för att inte tala om den fantastiska hembakade chokladtårtan till efterrätt. Herregud va god den var, magiskt god - så otroligt moist och smakrik! 

Bilresan hem bjöd på helt fantastisk natur, obeskrivligt faktiskt. Många skakiga filmklipp blev det ^^ Vi passerade även The Geothermal Energy Exhibition Exhibit on geothermal. Först trodde vi att det ångade från jorden, men så kul var det inte ^^ Det fanns dock hot springs en liten bit åt andra hållet, men nu ville vi bara hem.  

När vi tillslut kom hem på kvällen så dog vi lite i varsin fåtölj med ett glas vin i handen. Jag plockade över bilderna till laptopen och kikade igenom dem... Så himla mycket slaskbilder det blir, men förhoppningsvis finns det en och annan guldklimp bland dem. 

På det stora hela en väldigt bra dag, även om vi båda verkligen insett att de här klassiska turistattraktionerna inte är vår grej. Vi åker mycket hellre på några småvägar och hittar våra egna platser att besöka där det är betydligt mindre folk. Men, nu vet vi det... då behöver vi inte göra om det misstaget under våra framtida resor ^^ 


Fotogalleri

Island