Marängtårta

2011-08-18

Något som jag har växt upp med och alltid bakat är marängtårta. Det finns inget som är så smarrigt som den söta tårtbotten med knastrig och seg maräng vilket sedan bryts av med sursyrliga röda vinbär! Det är verkligen så gott, men den måste stå över natten och hinna dra till sig innan den är som godast... Idag har jag varit världens husmor och bakat hela tre stycken! ![:)](/img/smilies/happy.png) Jag gjorde tre dubbelsatser, men det beror ju helt på hur stor långpanna man har...

 

Ingredienser (botten):

125 g smör

1 dl socker

2 st äggulor

1 dl mjölk

1½ dl mjöl

2 tsk bakpulver

 

Ingredienser (marängsmet):

2 äggvitor

1,75 dl socker

1 tsk vaniljsocker

 

Såhär gör du:

Rör smör och socker pösigt, blanda sedan i resten av ingredienserna. Lägg bakplåtspapper i pannan och häll i smeten.

 

Vispa äggvitor till hårt skum, rör sedan ner sockret och vaniljsockret. Stryk ut detta över smeten och grädda i 175 grader i ca 20 min. 

 

Dela kakan och bygg på höjden om så önskas, men kom då ihåg att lägga grädde och bär/sylt mellan bottnarna. Dekorera sedan med något som faller dig i smaken!