Mloukhia

2011-05-17

Ingredienser (2 port)

6 dl vatten

1 kycklingbuljong

1 grönsaksbuljong

2 finhackade vitlöksklyftor

Saften av 1 citron

Mloukhia (efter smak)

Nejlika, muskotnöt, salt och vitpeppar

 

 

 

Så här gör du:

Koka upp buljongen med Mloukhian och vitlöken. Detta är ingen snabbmat, Mloukhian ska koka i nästan en timme - bladen ska mörkna och mjukna. Krydda därefter med nejlika, muskotnöt, salt och vitpeppar. När Mloukhian kokat klart pressar du i saften av en citron... (Eftersom jag inte hade någon kyckling hemma fyllde jag på med moghrabiah för att soppan skulle bli lite matigare.)

 

(Rädd för lite blad och tuggmotstånd? Mixa Mloukhian till enslät soppa och njut!).

 


Kuriosa:

Mloukhia/Molokhia (stavningen kan vara lite olika eftersom den inte har något svenskt namn) är gröna blad som liknar spenat men har en annan smak. Det finns flera olika varianter på grytor och soppor; palestinsk eller egypiskt är nog vanligast. Vanligast är att man äter soppan med kyckling.

 

Alternativ tillagning:

Kycklingen skär man ned i mindre delar kokar med kryddorna och vitlöken. Mängden på kryddorna är en smaksak, men tycker själv att man inte ska snåla. Smaka. När kycklingen blivit mjuk tar man upp den och delar isär den till små bitar/strimlor. Häll av buljongen i en skål och spara till lite senare. Lägg i kycklingen, mloukhia (och koriander om man tycker om det) i grytan. Sen häller man på buljongen så att det täcker kycklingen.

Därefter ska man låta det koka tillsammans ganska länge, ca 60 minuter, så att bladen blir mörkare i färgen. Pressa i citron och smakar av med mer kryddor, salt, peppar och citron.