Mjukvara

2011-03-10

Detta är den andra delen i den serie av fenomen vi har observerat i teknikens värld. Vi skulle väldigt gärna se att detta blir till en diskussion och därför välkomnas kommentarer.


 

Det finns en gammal praxis i UNIX-världen som säger att ett program skall göra EN sak och göra det bra. Trenden idag är dock att alla vill ha ett program som kan göra allt. Vad är då så fel med detta? Kvaliteten på den mjukvara som skapas sjunker helt enkelt. Det är egentligen ganska självklart att om vi har ett begränsat antal utvecklare som ska skapa programmet och om de gör 10 funktioner så får vi ett sämre program än om de endast gör en funktion. De webbläsare vi använder idag t.ex. Med sina otaliga tillägg så kan de ju göra ALLT. Frågan år hur bra det blir och om vi har lust att vänta 5 minuter på att Webbläsaren startar. En webbläsare ska visa webbsidor, PUNKT. Låt program göra det de är till för. Sen är det upp till utvecklarna att se till att programmet gör just det de ska, bra.


Egentligen kanske inte vi ska säga något då Emacs är ett favoritprogram. Det kan ju i stort sett göra ALLT. Det är ett litet operativsystem i sig. Skillnaden här är att programmet utvecklats sedan mitten av sjuttiotalet och funktionalitet har lagts till allt eftersom kärnfunktionaliteten kvalitetssäkrats.


Ett annat otyg är hur folk misshandlar Windows. Vad är det för fel på att faktiskt använda vissa program som Microsoft erbjuder och vara lite konservativ med all tredjeparts-skit som installeras. Nej, istället ska otaliga tredjepartsprogram, mer eller minder välskrivna, skita ner registret. Sen kommer gnället om att Windows är dåligt för att man måste installera om! Använd det på rätt sätt istället! Tyvärr är Windows alldeles för tolerant mot de som använder det på fel sätt i motsats till t.ex. Linux-baserade OS. Där finns bara ett sätt att göra saker, rätt sätt!


Ta exemplet med UAC (User Account Control). Microsoft har fått mycket skit för att Windows är osäkert och sårbart. I och med Windows Vista så introducerar därför Microsoft User Account Control som helt enkelt frågar användaren innan systemkritiska ändringar görs i operativsystemet. Detta gör det något svårare för de som skriver virus då de i alla fall måste ha användarens tillåtelse innan något elakt sker. Men vad gör de flesta användarna med detta? Jo, de blir irriterade och slår av denna extra säkerhet och fortsätter sedan obehindrat att gnälla på Microsoft för att Windows är osäkert… Frågar ni oss är detta ren idioti!


Det samma gäller uppdateringar av Windows och annan Microsoft-mjukvara. Här tycker man att det är jobbigt att uppdatera och gnäller sedan på att det inte fungerar som man vill. Vad konstigt…


Nej, skulle folk veta lika lite om sina bilar som de gör om sina datorer så skulle de inte ta sig en millimeter!