Operativsystem och hårdvara

2011-03-03

Detta är den första delen i en serie av vissa fenomen som vi har observerat i teknikens värld. Vi skulle väldigt gärna se att detta blir till en diskussion och därför välkomnas kommentarer.


Alla snackar skit om Windows. Det verkar nästan som om det blivit inne och häftigt att gnälla på Windows och det hörs ett ständigt tjat i stil med ”det här kan du inte göra i Windows”. Vi undrar egentligen bara? Vad har ni emot Windows? Grejen är, att ofta finns inget svar på den frågan och ännu oftare saknas helt vettiga argument för hatet mot Windows. Oftast beror det just på att man anser att det är ”häftigt” att hata Windows.


Nu är det inte så att vi uteslutande använder Windows och tycker att det är guds gåva till mänskligheten. Här hemma finns precis lika många Linux-OS installerade som det finns Windows. Varför inte ha det bästa av två (eller fler) världar när man kan?


Valet av operativsystem beror egentligen på vad som ska uträttas. Som någon sade häromdagen: ”det finns inget verktyg som kan göra allt”. Vi anser helt enkelt att man ska använda det verktyg som passar bäst för jobbet! Det finns en anledning till att majoriteten av alla webbservrar (som inte kör asp då förstås), kör Linux, precis som det finns en anledning till att Windows har monopol bland skrivbordsanvändare. Det finns även anledning att de flesta som sysslar med grafisk design och produktion använder Mac.


På tal om Mac, de som påstår att de köper en av Apples produkter enbart för deras tekniska funktionalitet, ljuger med största säkerhet. Är det något som Apple faktiskt har lyckats med så är det attraktiv design av sina produkter. Däremot är ju inte Mac heller guds gåva till mänskligheten. Apple har gjort det ganska lätt för sig då deras operativsystem endast fungerar med en mycket begränsad mängd hårdvara. Dock fungerar det då bra med just den hårdvaran. Spelutveckling till Mac OS X är ett annat exempel. OS X hänger fortfarande kvar i OpenGL version 2 (den senaste är 4) vilket gör att våra tankar går till de stackare som får skriva renderingspipes till Mac OS. Nej, Windows är, näst efter konsoler, den bästa plattformen för att spela och utveckla spel av den enkla anledningen att den haft möjligheten att utvecklas tillsammans med spelen. Detta då många spel till datorer har utvecklats för, till att börja med DOS, och senare Windows.


Att ett program måste installeras för att din iPhone eller iPad ska fungera som den ska är något som alla accepterar medan hela Windows ska fungera som ett USB-minne. Bara att stoppa in och köra. Allt annat än detta gör att gnället börjar… Anledningen till detta tror vi är att Windows är den mjukvara redan nu som kommer närmast detta beteende.

 

Alla små nördars favorit Linux då? Ja visst, Linux kan vara väldigt trevligt och även här finns en anledning att majoriteten av de företag som jobbar med datorgrafik i film, använder Linux. Friheten och utbyggbarheten gör Linux oerhört attraktivt för de som har massor av tid (och kunskap) till förfogande. En person hävdade: ”Du lär dig inte Windows ordentligt förrän du provat något annat…” och det ligger något i det. Detta är ett exempel på en tråkig effekt av de monopol som Windows har på förinstallerade operativsystem, att allmänheten inte får möjlighet att prova något annat. Återigen finns det dock anledningar till detta och Windows har självklart detta monopol av just dessa anledningar.


Linuxanvändare är en minoritet och sannolikheten att någonting i din hårdvarukonfiguration krånglar, är stor. Detta då Linuxdrivrutiner inte har speciellt hög prioritet hos hårdvarutillverkare. På en (webb)server är dock ofta valet av OS självklart. Här är det återigen utbyggbarheten och konfigurerbarheten som fäller avgörandet. Om det däremot är viktigt att din skrivbordsdator ska fungera ”out-of-the-box” så är det Windows som gäller. Det är hård fakta!


Välj det verktyg som är bäst för uppgiften och inte för att det ena eller det andra är snyggare eller häftigare. Ett typiskt (stereotypt) skämt är att när man frågar en tjej vad hon har för bil så svarar hon: ”en svart”. Det finns inget mer irriterande än när man frågar vad som är bra med ett program och det ENDA svar som ges är att det är snyggt. Jaha? Men fungerar det? Det är klart att det är bra om något ser bra ut och om två saker är likvärdiga vad gäller funktionalitet så väljer nog alla det snyggare alternativet. Men att välja något bara för att det är snyggare är inte ok… Detta gäller självklart både mjukvara och hårdvara. Ta reda på vad som sitter INUTI laptopen du vill köpa och inte bara vilken färg den har på utsidan. Vi lovar, den rosa är inte bättre än den svarta bara för att den är rosa. ![;)](/img/smilies/secret_laugh.png)


Dessutom gnäller folk på vissa tillverkare av datorer. ”Dell är så dåligt…” och så vidare. Enda fallet då detta är korrekt är om det är byggkvaliteten eller supporten som avses. I annat fall är det inte Dell eller andra tillverkare av laptops som bygger hårdvaran! Därför går det inte att säga att ett märke är bättre än ett annat! Det är vad som sitter i datorn som räknas. Om processorn går sönder efter en månad så är ju detta Intel/AMDs fel och inget annat! Tänk en extra gång innan ni gnäller på att kompisen köpt en dator av ett speciellt märke…


Summa summarum, en Mac, en Windowsdator och en Linuxburk är det enda som gäller för att alltid vara säker på att ha det bästa verktyget för uppgiften!