Strimlad älgstek med messmör och minirårakor

2011-02-22

Ingredienser (4 pers)

0,7 kg älgstek

1 st gul lök, finhackad

10-12 st champinjoner

3 msk messmör

1,5 dl crème fraiche

3 dl vatten

soja

salt och peppar

hackad persilja

 

Rårakor

10 stora potatisar

1 ägg

salt och vitpeppar

 

Så här gör du:

Skär älgsteken i strimlor (gärna när den fortfarande är lite fryst för att bevara saften). Bryn köttet i en varm stekpanna med olja och smör (i omgångar om det är mycket kött så att pannan in kallnar). Lägg sedan köttet i en gryta. Bryn lök och champinjoner och lägg i samma gryta som köttet - bryn ytterligare någon minut. Häll över vattnet och låt koka till köttet börjar bli mört. Rör ner crème fraiche och messmör, smaka sedan av med soja, salt och peppar. Strö över lite persilja.

 

Skala potatisarna och riv ganska smått, dock ej för fint. Salta (lite mer än du tror) och peppra. Rör ner ett ägg för att potatisen ska hålla ihop lite bättre vid stekning. Stek i plättlagg med riktigt smör.

 

Servera sedan med råröda lingon eller lingonsylt och avnjut en god middag!