Kåldolmar med kokt potatis och sås

2010-07-14

Ingredienser (2 port)

1 st vitkålshuvud

100 g älgfärs (el. fläskfärs)

100 g nötfärs

0,25 dl moghrabiah (el. grötris)

½ dl grädde

½ dl mjölk

1 ägg

2 krm salt

1 krm nymalen peppar

Knivsnudd kryddpeppar

2 msk smör

2 msk sirap

 

Servera med:

Kokt potatis och lingonsylt.

 

Så här gör du:

Skär ur roten på vitkålen och lägg huvudet i kokande vatten. Koka bladen mjuka och plocka bort allteftersom de lossnar. Låt inte koka för länge så de blir alldeles för mjuka. Ca 4-5 blad.

 

Koka moghrabiahan och låt svalna. Blanda färs med moghrabiah, ägg, gräddmjölk och kryddor.

 

Lägg ut bladen och fördela färsen jämt. Vik in kanterna och rulla till en dolme. Bryn ovansidan i smör. Lägg dem sedan med skarven nedåt i en smörad ugnsform. Rippla på sirapoch stek i ugnen i 225°C i ca 25 min. Ös då och då.

 

Såsen kokas på spadet som blir kvar i ugnsformen. Koka upp med grönsaksbuljong och grädde. Tillsätt eventuellt lite soja. Salta och peppra. (Om så önskas kan man tillsätta créme fraiche och gelé till såsen).