Civilingenjör i Medieteknik, 300 hp.

2010-02-27

För drygt två och ett halvt år sedan tog jag mitt flyttlass och flyttade hit till Norrköping. Jag visste ingenting om stan och köpet av lägenheten var det mest planerade impulsköpet någonsin. Visningen var på måndag kväll och på onsdag eftermiddag skrev jag under kontraktet. Jag hade ingen aning om den låg i en bra eller dålig stadsdel, hur långt det var till universitetet, jag visste ingenting...

 

Det var tredje gången jag sökt till Medieteknik. Första gången var direkt efter studenten. Behörigheten var (som till alla andra civilingenjörsprogram), matematik E, fysik B och kemi A. På gymnasiet läste jag Naturvetenskap matte/data för att få behörighet i MaE, problemet var bara att FyB inte ingick den inriktningen, och det slutade med att jag läste FyB på egen hand sista terminen i 3an.

 

Ansökningarna till universiteten gjordes, men jag var så trött på allt vad skola innebar efter ett riktigt krassligt och stressigt sista år på gymnasiet. När antagningarna kom och jag hade antagits, tackade jag nej i brist på motivation.

 

Resterande del av 2005 spenderades inom E-sporten. Jag spelade en hel del Couter-Strike, vilket ledde till att jag reste runt lite i Europa och spelade turneringar. 2006 reste jag runt med Les Seules och Play US, så studierna fick vänta ytterligare ett år med andra ord, trots att jag blivit antagen ännu en gång.

 

 

  

  

 

2007 visste jag vad jag ville, jag var trött på att gå hemma och inte göra något vettigt med mitt liv. Suget efter att plugga och lära mig saker igen fanns där och jag visste hur jag ville ha det - studentkorridor, nej tack! Jag började jobba på Statoil, vilket faktiskt genererade oförskämt med pengar (så inget ont om mack-jobb!). Nåväl, jag jobbade helt galna skift, ibland 15:00-06:00 (på riktigt), för att kunna inreda min kommande lya.

 

Men, vad är det då jag pluggar? Det är många som frågar mig när jag kommer hem till Degerfors, gamla klasspolare och folk från E-sporten. Men jag vet inte riktigt vad jag ska svara ^^ För jag vet inte själv. Så här kommer ett försök att få er att förstå vad jag gör om dagarna...

 

 

Som civilingenjör i medieteknik från LiTH arbetar jag med design, utveckling och användning av tekniken bakom medierna och omvandlar informationsflöden för att passa mänskliga sinnen.

 

Utbildningen ger mig en gedigen grund i matematik, fysik och informationsteknik. Jag får också goda kunskaper om datorgrafik, grafisk teknik, visualisering, ljud- och videoteknik, projektledning och interaktion mellan människa och teknik. Under de sista åren kan jag fördjupa mig inom ett eller flera specialområden genom att välja kurser med nära anknytning till aktuell forskning.

 

Datorgrafik och visualisering ger möjlighet att simulera och animera komplicerade förlopp och strukturer. Tekniken används t.ex. i specialeffekter för film och video, spel och flygsimulatorer och i verktyg för kirurger som behöver träna inför svåra operationer.

 

Jag lär mig de senaste metoderna inom 3D-grafik, simulering och animering samt teknikerna bakom Virtual Reality (VR). I andra kurser lär jag mig hur datorgrafik kan användas för att tolka vetenskapliga data och hur 3D kan användas inom medicin.

 

Jag lär mig om färg och färgåtergivning av bilder i olika medier och studerar reproduktionstekniker för förpacknings, tidnings- och katalogtryck. Jag läser även om dokumentformer och digitala strukturer för grafik, bilder och ljud samt om tekniken bakom komprimering i bl.a. JPEG- och MP3-formaten.

 

Vad gör jag efter examen?

Med en civilingenjörsexamen i medieteknik har jag en bred och varierad arbetsmarknad. Specialeffekter i Hollywood-filmer, 3D-visualisering av röntgenbilder, virtuella möbler i inredningskataloger och garanterad färgkvalitet i trycksaker är några exempel på vad civilingenjörer i medieteknik från LiTH arbetar med...