Island - Dag 4

2014-09-28

Dagen började redan på natten, får man väl lov att säga. Efter att ha ätit en god trerättersmiddag tillsammans med hela gänget (mumsigt med lamm), bestämde ett fåtal av oss för att åka ut och leka med lite stålull. Tyvärr öste regnet ner och det slutade med att man torkade linserna mer än man fotade. Anyway, regndropparna skapade en ganska ball (enligt mig iaf), bokeh...

Ännu en tidig morgon, klockan ringde 05:00 och ben bästa frukostbuffén på resan serverades inne i matsalen. Massa gosigheter i form av rykande nybakat bröd, Nutella, våfflor man fick grädda själv, m.m. Oh så gott!

Minusgrader innebar lager på lager och med strålande solsken åkte solbrillorna fram. Det är märkligt, men ju längre tid man spenderar med andra fotografer, desto mer är man villig att göra för att få liiite bättre vinkel och därmed bild. Jag vadade ut i vattnet, placerade stativet i vattnet och fotade.

På väg till nästa ställe, hängde jag ut genom bilfönstret med min lilla RX1R och fotade det magiska landskapet. Vi hittade även ett par islandshästar som var nyfikna på oss...

Tredje stoppet för dagen var Dyrhólaey, en liten utmaning för bussen då det gick rejält uppför. Men upp kom vi och herregud vilken utsikt. Kolla bara! Det är ingen överdrift om jag säger att vädret varierade med vart 20e steg - sol, regn, hagel, sol, hagel, regn, sol...

Dagen fortsatte men ännu ett ståtligt vattenfall, mäktiga Skogafoss! Jag slängde stativet på axeln och satte sikte mot toppen - 60 meter upp. Det var bara att ta trappsteg för trappsteg och se glad ut. Ännu en gång var vädret schizofrent och bjöd en fantastisk skur när jag satt på avsatsen och såg ner på vattenfallet.

Sista stoppet för dagen var en död vulkan som man kunde promenera runt. Jag var alldeles för frusen och slö för det, så jag nöjde mig med att knäppa ett par kort innan jag hoppade in i bussen igen. På väg tillbaka till hotellet i Reykjavik hängde jag, ännu en gång, ut genom fönstret när vi passerade pysande landskap. Det var mycket sånt under vår vistelse då det var extra mycket vulkanisk aktivitet.

På kvällen samlades vi alla ännu en gång för en gemensam trerättersmiddag, underbart! Alla var supertrötta och utmattade efter ett par intensiva dagar, man det var då inget fel på humöret för det! Underbart!

Dyrhólaey

Dyrhólaey är en liten halvö, en udde, på Islands södra kust. Det var tidigare en ö av vulkaniskt ursprung. Utsikten här uppe är väldigt intressant - i norr ses den stora glaciären Mýrdalsjökull, i öster ses de svarta lavakolumnerna i Reynisdrangar komma upp ur havet och i väster ses hela kustlinjen mot Selfoss. Framför halvön reser sig en gigantisk svart båge av lava upp ur vattnet. Det var denna båge som gav ön sitt namn (dörrhålet).

Skógafoss

Skógafoss är ett vattenfall i södra Island, vid klipporna av den tidigare kustlinjen. Vattenfallet är ett av Islands största och har ett fall på 60 meter och en längd på 25 meter.