Island - Dag 3

2014-09-27

Även den här dagen började tidigt och vårat första stopp var ett läckert vattenfall - Seljalandsfoss. Vi vår nästan först på plats och när jag fick syn på fåren som sprang framför vattenfallet, vaknade fotografen i mig! Jag sprang efter de stackars fåren innan de försvann för att hinna knäppa ett riktigt foto som representerade Island. Jag var inte fullt lika vågad som några av de andra, så jag nöjde mig med att stå vid sidan av vattenfallet och följde aldrig med bakom...

Att sitta i en minibuss är inte så farligt, speciellt inte när man har en chaffis som Pelle! Störtskön snubbe som höll lådan hela resan! Jag försökte att inte ta kort genom bilfönsterna, men när man kör upp mot en vy (se bilden nedan), är det svårt att inte leta fram kameran! Wow, vilket landskap.

När det närmade sig lunchdags var det dags att göra en 45 minuters vandring över landskapet innan det var dags för glaciärvandringen. Vi spenderade nästan 4 h där ute innan vi kom tillbaka till bussarna. Det bästa av allt med hela vandringen var istunneln, såklart. En 20 m lång, smal och snirklig tunnel som vi fick chansen att ta oss igenom. Zoomringen knastrar fortfarande av all aska som fastnade ^^

Därefter var det bara mat som höll mitt fokus på plats och bussen styrde kosan mot Vik. Åh va hungrig jag var och en klassisk isländsk köttsoppa satt där den skulle! Men, men lite ny energi i kroppen var jag som en ny människa igen - go och glad vandrade jag iväg med Pelle (som var där för 7e gången) eftersom han visste om alla små smultronställen!

Den svarta, vackra stranden vid Reynisfjara, var alldeles fantastisk där den låg alldeles orörd. Magiskt faktiskt!

Sedan möttes jag av en klippa som inte såg ut som något annat jag sett tidigare. Vertikala stenblock så långt ögat kunde nå och långt där uppe - bergsfår, på klippkanterna.

Seljalandsfoss

Seljalandsfoss är ett av de mest kända vattenfallen på Island. Ett foto av just detta vattenfall kan återfinnas i flera böcker och kalendrar.

Vattenfallet ligger i södra delen av landet, inte speciellt långt ifrån Skógafoss. Bilvägen Þjóðvegur 1 (Ringvägen) går i närheten av vattenfallet som ligger i floden Seljalandsá och faller 60 meter ner över klipporna. Det är även möjligt att gå in bakom vattenfallet.

Reynisfjara

Reynisfjara, en svart sandstrand känd för basaltkolumnerna och för Reynisdrangar, pelarna som ståtligt reser sig upp ett stenkast ut i havet.