Island - Dag 2

2014-09-26

Efter en natts sömn i den rosa sviten, ringde klockan redan 05:00 - ingen vila här inte! Efter en snabb frukost som bestod av en halv macka och lite juice, packade vi minibussarna fulla av resväskor och kamerautrustning.

Första stoppet för dagen var Hallgrímskirkja i soluppgången. Tyvärr var vädret emot oss och bjöd på mulen himmel... Därefter bar det av ner mot hamnen och Harpa, operahuset i Reykjavik. Plötsligt stod regnet som spö i backen, sedan kom haglet. Men det skrämde inte mig, jag stod där ute med kameran och mitt stativ och fotade för allt jag var värd.

Alldeles genomsur hoppade jag in i bussen igen, sedan åkte vi hela 20 meter innan vi stannade igen - dags för valsafari! Tyvärr fick vi aldrig se någon val, delfiner däremot fanns det gott om. Jag stod längst fram på båten tillsammans med Pelle och Christian och deras 600 mm objektiv, kände att jag inte hade så mycket att säga till om med mitt lilla 70-200 mm ^^

Kalla och frusna efter 3 timmar på en båt, körde vi vidare mot nästa stopp (jag har ingen aning om vart vi åkte). Vi fick en timme på oss att gå genom landskapet innan vi åkte vidare för att kolla på dagens första vattenfall ute vid nationalparken i Þingvellir. Jag klättrade upp på kullarna, där man såklart inte fick vara, och fick en perfekt vinkel över vattenfallet! Tacka vettja ND-filtret, min bästa vän på resan, annars hade det inte blivit mycket till bilder när solen envisades med att vara framme.

In i bilen och vidare till Strokkur och de obligatoriska bilderna på geysirerna. Tur att Pelle är en snäll människa, jag fick låna hans Nikon D4S med 24-70/2.8 monterat. OH vilket hus!!! Nu vet jag bara vad jag aldrig kommer ha själv ^^

Dagens sista stopp blev ännu ett vattenfall, denna gången maffiga Gullfoss! Jag passade på att prova ett "tilt shift"-objektiv. Oh så ballt :D vilka foton man kan ta! För varje minut som gick, desto mer frusen in i benmärgen blev jag. Jag huttrade tillbaka till bilen och kvällens dusch kan ha varit en av de skönaste hittills i mitt liv!

Hallgrímskirkja

Hallgrímskirkja är en kyrka i Reykjavik, Island, ritad (1937) av arkitekten Guðjón Samúelsson. Kyrkan har en högsta topp på 74,5 meter, vilket gör den till den näst högsta byggnaden i landet, och kan däred också ses överallt i staden.

Harpa

Harpa är ett konsert- och operahus i Reykjavik i Island och inhyser Islands filharmoniska orkester och Islands opera. Byggnaden är 43 meter högt och byggt i stål, med en fasad som består av omkring 10 000 oregelbundet formade prismaliknande fönster i olika färgnyanser.

Þingvellir

Þingvellir nationalpark, eller Tingvalla, Island, är av Unesco klassat som ett av världsarven. Platsen är belägen intill Islands största sjö, Þingvallavatn, och sägs vara den plats där islänningarna höll sitt första riksmöte.

Tingvalla, som är beläget på en geologiskt mycket intressant plats mitt emellan den nordamerikanska och eurasiska kontinentalplattan och den djupa ravinen, uppstod genom en förkastning någon gång i forntiden. Ravinen kallas "tingsmännens ravin", Almannagjá. Sprickbildningen är fortfarande aktiv och utvidgar sig närmare 5 mm varje år.

Här spelades stora delar av filmen Bröderna Lejonhjärta in.

Strokkur

Strokkur är en gejser i Haukadalur på södra Island.

Den bara några meter ifrån gejsern Geysir i ett parkliknande geotermiskt område med samma namn. Till skillnad från Geysir, som vanligen är inaktiv under långa perioder, erupterar Strokkur mycket regelbundet ungefär var 3:e till 5:e minut. Det kokande vattnet kan nå en höjd på 20 meter.

Gullfoss

Gullfoss är ett vattenfall som ligger i floden Hvítá på södra Island. Namnet betyder Guldfallet. Vattnet faller i två omgångar (först 11 meter, sedan 21 meter) ner i en klyfta som är 20 meter bred och 2,5 km lång.