Japan - Tokyo

2014-05-17

13 april

(Dagens bildgalleri)


Vi vaknade upp till sista dagen i Japan och det kändes faktiskt bra. Vi lyxade med en rejäl hotellfrukost, den bästa på hela resan om ni frågar mig. Inte den största, men definitivt den bästa vad gäller utbud och finess!

Breakfast Tokyo Station Hotel Breakfast Tokyo Station Hotel Breakfast Tokyo Station Hotel

Ingen av oss kände direkt för att göra något idag, konstigt va. Så, vi bestämde oss för att ha en slappodag på hotellet, bortsett från en utflykt till Ginza och Harajuku.

Ginza låg bara en kilometer från hotellet. Jag slängde min lilla kamera över axeln och sedan promenerade vi förbi Tokyo International Forum. Jag besökte byggnaden förra gången jag var i Japan, men då var innergården tom på folk. Den här gången var den full med folk och liv, de hade anordnat en marknad. Till och med det är det skillnad på. I Sverige slänger man upp sina saker slafsigt på ett bord - huller om buller. Här stod allt uppställt prydligt och noga uttänkt på bord med dukar... Läckert! Dessutom var det kul att se vad som säljs på en japansk loppis, guess what, stor skillnad ^^

Tokyo International Forum Japan Tokyo International Forum Japan

Framme i Ginza insåg vi att butikerna fortfarande var stängda, därför gick vi runt en stund innan vi ställde oss i den kö som hade bildats utanför Sony Building. Jag hade hört mycket gott om Sony Building, men jag blev faktiskt lite besviken. Det var inget speciellt... varken storleksmässigt eller teknikmässigt, mer som en vanlig butik.

Ginza Tokyo Japan Ginza Tokyo Japan Ginza Tokyo Japan

Vi gick tillbaka till hotellet och hämtade kameran, jag hoppades på lite galenskaper i Harajuku. Jag var där 2006 och då var det fullt ståhej på Jingūbashi-bron i form av cosplay. Då var jag själv utklädd, men den här gången kände jag att det räckte med att se ut som en turist ^^

Bästa tiden att besöka Harajuku är söndagar mellan kl. 14-16. Därför såg vi till att vara på plats de timmarna, men vi såg inte en enda utklädd person. Hmm... Kanske var vi för tidiga, så vi slog oss ner på Wulfgang Puck och beställde in varsin tallrik pannkakor med vitchoklad, glass och bär. Smaskens värre!

När vi gav Jingūbashi-bron ett nytt försök, var resultatet detsamma - nada.

Harajuku Tokyo Japan Harajuku Tokyo Japan Harajuku Tokyo Japan Harajuku Tokyo Japan

Besvikna åkte vi tillbaka till hotellet och började packa våra väskor. Smart och förutseende, som jag för en gångs skull var, hade jag tagit med mig en lite större handväska att ha som handbagae. Jag hade aldrig fått med allt hem annars ^^

Ingen av oss hade lust att ta oss utanför rummet igen, därför bestämde vi oss för att lyxa en sista gång och beställde upp room service. En riktig höjdare, det var jättegott!

Room Service Tokyo Station Hotel Room Service Tokyo Station Hotel Room Service Tokyo Station Hotel

Tack för den här gången, Japan! På återseende!!!


Ginza

Ginza är en stadsdel i distriktet Chuo, Tokyo. Det är känt som en "finare" del av Tokyo med många varuhus, butiker, restauranger och kaféer. Ginza har sitt namn, "silver-stället", efter ett silvermyntslageri som etablerades i området 1612 och är en av Tokyos äldsta stadsdelar, men det moderna Ginza går bara tillbaka till 1872 när området återuppbyggdes efter en omfattande brand.

Mittpunkten är Ginza Yon-chome, korsningen mellan Chuo Dori Avenue och Harumi Dori Avenue. Där ligger Wako, ett av Tokyos äldsta varuhus, i en byggnad från 1894 med sitt karaktäristiska klocktorn. Huset har överlevt både jordbävningen 1923 och bombningarna under Andra Världskriget.

Harajuku

Harajuku är det distrikt tillhörande stadsdelen Shibuya, som ligger i närheten av Yamanote-linjens station med samma namn. Distriktet är ett viktigt centrum för ungdomsmode i Japan och många trender börjar i de många designerbutiker som huserar där. Under 90-talet blev Harajuku uppmärksammat p.g.a. de tonårsgrupper, som på söndagarna under den varma delen av året brukade visa upp uppseendeväckande och extrema utstyrslar.

Jingūbashi

Jingūbashi-bron passerar över Yamanotelinjen söder om Harajukustationen i Tokyo vid entrén till Meiji jingū. Det är en välkänd samlingsplats för cosplay-utövare.

Cosplay

Cosplay (Kosupure, kortform för costume play), är en japansk form av performance eller maskerad. Deltagarna klär ut sig i dräkter och accessoarer för att föreställa en specifik figur eller idé.

I Japan innefattar det all sorts kostymering, från medeltid till framtid. I väst används begreppet främst om rollfigurer med ursprung i japansk populärkultur. Dessa hämtas från populär fiction i Japan, men omfattar numera även amerikanska skämtteckningar och sciencefiction. Favoritkällor inbegriper manga, anime, tokusatsu, tecknad serie, grafiska romaner, video game, hentai och fantasyfilmer.