Japan - Kyoto

2014-05-14

11 april

(Dagens bildgalleri)


Dagen började ännu en gång med en magisk hotellfrukost! Det måste vara den största frukostbuffé jag någonsin skådat! Det fanns hur mycket som helst… Man hade förmodligen kunnat äta hela dagen, men det hade vi inte tid med.

Hotel Granvia Kyoto Japan Hotel Granvia Kyoto Japan Hotel Granvia Kyoto Japan Hotel Granvia Kyoto Japan

Vi åkte iväg till Kyoto Gosho (Imperial Palace), det är något man måste se när man är i Kyoto. Ännu en dag med strålande solsken verkade ha lockat fram varenda turist i stan, det var mycket folk på plats, så mycket att det inte ens var kul att vara där. Och turister, vilka hemska människor… Hur kan man vara så fruktansvärt egoistisk och bufflig, de förstör ju hela upplevelsen för alla andra!

Nej, vi gick igenom området och försökte se så gott vi kunde, sedan åkte vi in till Shijo och Kawaramachi.

Imperial Palace Kyoto Japan Imperial Palace Kyoto Japan Kyoto Japan

Efter förra gången jag var i Japan ångrade jag mig länge att jag inte hade köpt med mig ett par kockknivar hem. Den här gången skulle jag inte göra samma misstag. Jag visste vad jag ville ha och precis vart jag skulle gå - Aritsugu. Här har man tillverkat knivar av finaste kvalitet i 400 år! Jag fick fatt i en ung kille som kunde tillräckligt med engelska för att hjälpa mig. Jag kände och klämde på knivarna, testade bladen lite och bestämde mig - två stycken fick det bli! Iiiiik! Jag betalade och fick order om att komma tillbaka om 20 minuter, då hade de slipat bladen och graverat in mitt namn på japanska!

Aritsugu knives in Kyoto Japan Aritsugu knives in Kyoto Japan Aritsugu knives in Kyoto Japan Aritsugu knives in Kyoto Japan

Dags för mat. Så, vi åkte tillbaka till hotellet och låste in knivarna i kassaskåpet (mycket viktiga prylar det där)! Sedan knallade vi ner till Porta Dining igen och idag blev det misosoppa (vegetarisk) med nudlar. Så himla gott.

Den här eftermiddagen var det Gion och Geisha-spotting som stod på schemat. Det var buss 206 som gällde och resan skulle ta ~25 minuter. Idag visste vi vart vi skulle hoppa av, så det kunde inte bli misslyckat. Efter 15 minuter skojade jag lite och sa att det skulle ta 90 minuter i den här farten, men efter 45 minuter var jag som ett åskmoln - vi var fortfarande 18 stop bort!!! Det slutade med att vi hoppade av bussen efter en timme och tog en taxi istället. En riktig sprätt till taxichaffis fick vi, han berättade allt vi behövde veta om alla tempel, broar och byggnader vi passerade, på japanska så klart.

Bästa tiden att se en geisha i Gion är efter kl 17, därför stod jag redo med kameran en bra stund innan det. Det var fint väder, varmt och perfekt ljus, men bara en geisha visade sig… Jag fick skynda mig, för efter bara någon minut hade hon försvunnit in bakom en liten dörr. Efter en kort promenad befann vi oss vid Kiyomizu-dera och solen var på väg ner. Kyoto är bra vackert i solnedgången.

Gion District Kyoto Japan Gion District Kyoto Japan Gion District Kyoto Japan

Kiyomizu-dera in Kyoto Japan Kiyomizu-dera in Kyoto Japan Kiyomizu-dera in Kyoto Japan Kiyomizu-dera in Kyoto Japan


Kyoto Gosho (Imperial Palace)

Kejsarpalatset i Kyoto (Kyōto-gosho) är det tidigare regeringspalatset för Kejsaren av Japan. Det palatset i Kyoto är idag en rekonstruktion från 1855, efter att ha brunnit ned.

Palatset förlorade mycket av sin funktion vid tiden för Meijirestaurationen, när verksamheten i huvudstaden flyttades till Tokyo 1869. Men kejsarna Taisho och Shōwa hade fortfarande sina kröningsceremonier i Kyōto-gosho.

Kejsarna av Japan har bott i Kejsarpalatset i Tokyo sedan Meijirestaurationen 1869, bevarandet av Kyōto-gosho fastställdes 1877. Idag är palatset öppet för allmänheten och det Kejserliga ministeriet är värdar för offentliga rundturer i byggnaderna flera gånger om dagen.

Aritsugu

Aritsugu är ett företag som har tillverkat knivar ända sedan 1560. Aritsugu är allmänt respekterad och känt för att skapa några av världens bästa knivar. Knivarna är handgjorda med japanskt stål av högsta kvalitet.

Gion

Gion är det mest kända och exklusivaste geisha-distriktet i Japan. Det är nog mest känt för sina gamla traditioner och maikos.

En maikos frisyr är alltid gjort med hennes eget hår, aldrig en peruk och hårprydnaderna som hon bär, kanzashi, beror på årstiden och hennes rang. Ser man en maiko som har en peruk, en senior maikos sminkning och en junior maikos hårprydnader så är det inte en maiko.

Det är också väldigt svårt att se en riktig maiko mitt på ljusa dagen utan den bästa tiden och platsen att se en är runt kl. 18 på kvällen utanför en ochaya.

Kiyomizu-dera

Detta berömda tempel är över tusen år gammalt och kan nästan kallas en institution i Kyoto. I över tusen år har pilgrimer klättrat uppför sluttningen för att be till templets elvahövdade avbildning av Kannon och dricka från dess heliga källa (kiyomizu betyder rent vatten). Den stora salens veranda är ett mirakel av japanskt snickeri och erbjuder en vacker utsikt över Kyoto.