Japan - Kyoto

2014-05-12

9 april

(Dagens bildgalleri)


Den här dagen började bra, det bjöds på kanonväder! Rena, rama sommarvädret om ni frågar mig, då temperaturen visade +21 grader!

Vi tog bussen till Kitano Tenman-gu och passerade Kitano Tenman-gu Shrine innan vi gick förbi Christoffers gamla lägenhet, där han bodde när jag hälsade på för två år sedan. Sedan promenerade vi genom den lilla parken som, den här gången, stod i full blom! Jag vet inte varför, men den parken verkade ha blommat ut mycket senare än resten av Kyoto. Sakura överallt - himmelriket!

Kitano Tenman-gu Kyoto Japan Kitano Tenman-gu Kyoto Japan

Kitano Tenman-gu Kyoto Japan Kinkaku-ji Kyoto Japan

Vi gick vidare till Kinkaku-ji, ganska jobbigt med tanke på dagens temperatur. När vi kom fram ställde vi oss direkt i glasskön, jag tog mig en 50/50 vanilj/grönt te. Oh, det var göttigt värre i värmen!

Dags att trängas med alla andra turister på plats, herregud va folk. Vi betalade inträdet och började armbåga oss fram. Det är ett ganska maffigt tempel, trots att det är en replika. Vi nöjde oss ganska snabbt och började leta efter en buss som kunde ta oss tillbaka till Kyoto Station. Vi gick och gick längst den raka vägen i värmen. När vi passerade en Seven Eleven, kunde jag inte låta bli att gå in. Där var den - min absoluta favoritmacka med jordgubbar, grädde och vaniljkräm mellan vitt bröd! Haha, dögott ju!!

Vi hittade aldrig en buss, istället hoppade vi på en JR-linje in till stationen. Väl framme gick vi ner till Porta Dining, en gigantisk "food court" som ligger i/under Kyoto Station. Vi stannade till på en koreansk restaurang, Shijan, och beställde in Bibimbap. Det kom in i en brännhet gjutjärnsgryta, rykande och fräsande, med ägget bredvid (vilken sedan ska hällas över och röras ihop med resten).

Strawberry sandwich in Kyoto Japan Sunset in Kyoto Japan Philosopher’s Walk Kyoto Japan Philosopher’s Walk Kyoto Japan

Mätta och belåtna hoppade vi på buss 17 mot Philosopher’s Walk. Det skulle ta ~30 minuter, men… det gjorde det verkligen inte och när vi kollade på kartan befann vi oss långt utanför området. Det kan hända att bussen hade svängt och kört förbi där vi skulle hoppat av, men vi vågade inte chansa, speciellt inte efter att ha frågat en kille på bussen som sa åt oss att hoppa av och åka tillbaka.

Vi gick av bussen vid nästa stopp och började leta efter en busshållplats som skulle ta oss tillbaka. Vi snurrade runt ett par varv och kliade oss i huvudet… vi hade en gissning om vart vi skulle gå av, men vi var inte helt säkra. Plötsligt springer en snubbe förbi mig och stannar oss. Det var killen från bussen, han måste ha hoppat av för att hjälpa oss! ^^ Han kunde inte ett ord engelska, men hjälpa oss skulle han minsann, det hade han bestämt sig för! Han visade att vi skulle följa efter honom, sedan gick vi en bra bit innan vi kom till en busshållplats. Där visade han med fingrarna att vi skulle åka fyra stopp innan vi hoppade av. Sedan gick han tillbaka, förmodligen till den busshållplats som han hade hoppat av vid…!

Solen var nu på väg ner och skymningsljuset tog vid. Det var så vackert att gå efter promenaden som fortfarande blommade (även om det mesta hade blommat över) och det var alldeles tyst. Inga konstiga blipblopljud eller andra konstigheter. Så skönt.

När mörkret fallit helt, var det dags att hoppa på en buss igen. Tillbaka till hotellet var dock inga problem, det var bara att kolla efter en buss som passerade Kyoto Station…


Kitano Tenman-gu

Kitano Tenman-gu byggdes år 947 för att tillfredsställa den arga byråkraten och poeten Sugawara no Michizane. Suguwara hade blivit utvisad pga politiska manövrar av han fiender i Fujiwara klanen. Trädgårdarna runtom templet är fyllda med Michizanes favoritträd - röda och vita "ume" (plommonträd), och när de blommar är trädgårdarna välbesökta. Templet är också populärt bland studenter som ber för framgång under sin utbildning, detta pga att Suguwara var en beläst och vis man.

Jinja är shintoistiska helgedomar vars huvudsyfte är att härbärgera en gudom, kami. Ofta finns också en plats för bön. I Japan, shintoismens hemland, finns omkring 100 000 jinja. Förutom jinja finns på japanska även andra beteckningar, bland dem yashiro, miya och jingū. De kan alla översätts med helgedom. "Shintotempel" förekommer även, men uttrycker inte avgränsning mot buddhistiska tempel. På engelska och tyska används "shrine", medan många andra språk behåller det japanska jinja.

Shinto (på svenska ofta shintoism) är en japansk inhemsk religion. 54 % av Japans befolkning praktiserar än idag shinto, dock oftast tillsammans med zenbuddhism (40 %). Namnet betyder "gudarnas väg" och började användas först när buddhismen kom till Japan; dessförinnan hade den gamla religionen inget namn.

Kinkaku-ji

Kinkaku-ji - Gyllene paviljongen, ett glimrande arv från det medeltida Japan. Den restes mellan 1358-1408 och för att komma fram till templet gick vi genom trädskuggad gångväg som ledde oss in till en vacker trädgård. Tyvärr förstördes originaltemplet i en mordbrand 1950 och det som står där idag är en exakt kopia helt täckt av bladguld och kröns av en fågel Fenix i brons.

Porta Dining

Porta Dining finner man på bottenvåningen av Kyoto Station. Här finns allt från kända butiker (såsom Diesel, G-Star, m.m.) till restauranger och souvenirbutiker. Restaurangerna är många, avslappnade, billiga och fyllda med hungriga människor.

Philosopher’s Walk (Tetsugaku no michi)

Tetsugaku no michi, Filosofernas Promenad, är en vacker stenbelagd promenad som går genom de norra delarna av Higashiyama-diskriktet i Kyoto. Promenaden går längs med en kanal och är smyckad med hundratal körsbärsträd. Under körsbärsblomningen i april exploderar kanalen i skira nyanser och är en av de populäraste platserna under Hanami.

Promenaden är drygt 2 km lång och börjar vid Ginkaku-ji (Silverpaveljonen) och slutar vid Nanzen-ji. Den har fått sitt namn efter Nishida Kitaro, en av japans mest kända filosofer. Det sägs att han mediterade under sina promenader (längst kanalen), varje dag, på väg till Kyotos Universitet.