Japan - Hiroshima till Kyoto

2014-05-11

8 april

(Dagens bildgalleri)


Jag är verkligen en sucker för hotellfrukost, speciellt när den är så bra som den vi fick på Sheraton. Idag åt jag både mycket och länge! Därefter vad det supersmidigt att bara rulla in väskorna på stationen och invänta ett Shinkansen. För att ta sig till Shin-Osaka hoppade vi på ett Shinkansen Sakura. Väl i Osaka var det bara att hoppa av tåget och invänta nästa som kom in på samma spår, ett Hikari-tåg som tog oss vidare till Kyoto. Den resan gick väldigt snabbt, för 25 minuter senare var vi framme på stationen i Kyoto.

Efter att incheckningen på hotellet (Hotel Granvia Kyoto) var avklarat, tog vi en promenad till Nishi Hongan-ji, ett världsarv. Där tog vi av oss skorna och gick in i den större tempelbyggnaden. Golven gnisslade och pep... Varför? Ett gammalt knep de tog till förr i tiden för att förhindra att inkräktare smög omkring.

Nishi Hongan-ji Kyoto Japan Nishi Hongan-ji Kyoto Japan Nishi Hongan-ji Kyoto Japan Nishi Hongan-ji Kyoto Japan

Vi gick runt en liten stund innan vi gick tillbaka in till stationen igen. Kyoto Station - helt galet fantastiskt! Vilken arkitektur! Det är verkligen något i sig självt som man måste besöka när man är i Kyoto. Vi roade oss även med att åka upp i Kyoto Tower och inväntade solnedgången.

Kyoto Station Japan Kyoto Station Japan Kyoto Station Japan Kyoto Tower Japan


Kyoto

Folkmängd: ~1,5 miljoner

Kyoto, som idag är Japans sjunde största stad, var tidigare huvudstad i Japan före Tokyo, från 794 till 1868 (under huvudstadsnamnet Heian-kyo, ung. "fredliga tiders huvudstad"). Kyoto är än i dag den stad där kejsaren kröns. Den är också en av landets stora vallfartsorter och en mycket stor turistort. I Kyoto finns mer än 1 600 buddhisttempel och shintohelgedomar bevarade; staden skonades i stort från bombräder under andra världskriget.

Kyoto har ett tunnelbanesystem med två linjer. Kyoto var den första staden i Japan med kommersiell elektrisk spårvagnstrafik som öppnade 1895.

Nishi Hongan-ji

Nishi Honganji byggdes i Kyoto 1591 för att ta över funktionen som huvudtempel för Jodo Shinshu-sekten efter att det tidigare huvudtemplet, Ishiyama Honganji i Osaka, hade förstörts.

Kyoto Station

Kyoto Station är Japans näst största stationen och rymmer flera shoppingcenter (bl.a. Isetan Department Store, Porta Underground och The Cube), en stor "food court" (Porta Dining) och en biograf.

Den futuristiska byggnaden öppnades 1997 (på det gamla stationshusets grund) och var till en början avskydd av stadens invånare. Hara Hiroshi, som även deisngade Umeda Sky Building i Osaka, strävade efter att Kyotos historia skulle speglas i designen. Stationens "main hall" kallas för "the Matrix" och ska återspegla både strukturen på stationen och Kyotos vägnät.

Stationhuset erbjuder även ett observationsdeck samt en "skyway", där man som besökare går (45 meter upp) genom en glastunnel.

Kyoto Tower

Kyoto Tower är ett 131 meter högt TV-torn i centrala Kyoto. Tornet började byggas 1964 och invigdes 28 december samma år. Dess unika form är tänkt att efterlikna en japansk ljusstake. Istället för en stålram består dess fundament av stålringar.

På 100 meters höjd finns en observationsvåning varifrån man har en utsökt vy över staden, och detta är huvudanledningen att tornet är ett av Kyotos mest besökta attraktioner.