Japan - Hiroshima

2014-05-10

7 april

(Dagens bildgalleri)


Vi hoppade på spårvagnen mot Genbaku Domu, Atombombsdomen, och för 260 Yen kom vi hela vägen fram. Vi hoppade av och beskådade den ståtliga byggnaden. Tänk att något så tragiskt kan var så fascinerande.

Den här gången fick jag chansen att gå in på atombombsmuseet, det hann vi inte förra gången. Inträdet till museet kostade hela 5 Yen! Helt otroligt...

Vilket museum! Wow, det är förmodligen det bästa museet jag någonsin kommer att besöka. Stort och starkt, mycket starkt! Halvvägs in i museet fanns det till och med kvarlevor av barn - hår, naglar, hud... Usch! Och berättelserna bakom allt detta var fruktansvärda! En liten pojke hade lyckats ta sig hem efter explosionen, men dog på natten av sina svåra brännskador. Mamman sparade då han naglar och hängande hud så att hon kunde visa det för pojkens far när han kom hem från kriget. Den här typen av berättelser fortsatte genom hela museet. Kläder, cyklar, delar av byggnader, glas, personliga tillbehör såsom klockor, radioapparater, m.m. visades upp. Fascinerande, spännande, rörande... fantastiskt.

Genbaku Domu Hiroshima Japan Hiroshima Peace Memorial Museum Hiroshima Peace Memorial Museum Hiroshima Peace Memorial Museum

Hiroshima After the the bomb

Efter ett par timmar kände vi oss klara och bestämde oss för att göra något lite mer muntert. Vi hoppade på spårvagnen igen och åkte ut till Miyajima-ön.

Vi gick runt en liten stund, kände på atmosfären och köpte varsin grillpinne med biff. Sedan rörde vi oss mot linbanan och åkte upp till toppen på ön och ännu en gång var Albert lite nojig över höjderna ^^ Själv kunde jag njuta av utsikten! Albert hade tänk att vi skulle gå (!?) hela vägen ner igen så vi köpte aldrig en returbiljett, men efter kort begrundande insåg han att vi aldrig skulle komma ner innan det blev mörkt ^^ Vi köpte därför en returbiljett och gled nedåt!

Miyajima Island Hiroshima Japan Miyajima Island Hiroshima Japan Miyajima Island Hiroshima Japan Miyajima Island Hiroshima Japan

Miyajima Island Hiroshima Japan Miyajima Island Hiroshima Japan Miyajima Island Hiroshima Japan Miyajima Island Hiroshima Japan

Vi var ganska trötta och hade ingen lust att leta efter en restaurang för kvällen, så vi gick tillbaka till GABA där jag beställde in samma sak som dagen innan. Det var till och med godare idag, deras fläskgyozas var fantastiska!


Hiroshima Peace Memorial Museum

Fredsmuseet i Hiroshima ligger i Peace Memorial Park, i centrala Hiroshima. Museet samlar och visar upp tillhörigheter till offren, foton och andra material (glasflaskor, delar av byggnader, klockor, m.m.) som påminner om den hemska bombningen.

Museet uppfördes 1955 och är en av de mest besökta platserna i Japan. Över 60 miljoner människor har besökt museet sedan det öppnade och varje år ökar den siffran med drygt en miljon.

Miyajimaön

Det är en juvel längs Sanyokusten, Miyajima som symboliseras av konturerna av en cinnoberröd torii (shintoport), mitt ute i havet, vilket antyder att hela ön är helig. På den här ön finns inga förlossningskliniker eller begravningsplatser eftersom ingen tillåts föda eller dö på Miyajima. Att fälla träd är också förbjudet – ön är täckt av urskog vilket innebär att den är hemvist för många fågelarter (en perfekt plats för en trädkramare som jag). Dessutom tillåts tamhjortar ströva fritt runtom ön...

På en udde som vetter mot helgedomen står Gojunoto, en femvåningspagod som byggdes 1407. Bredvid står Senjokaku, ”paviljongen med de tusen tatamimattorna” som restes 1587.

Itsukushima-helgedomen grundades år 593 och står på pålar över en vik. Den är vackrast vid högvatten när byggnades speglades i havet. En del av terrassen mot bukten utgör Japans äldsta noscen.

På sluttningarna bakom Itsukushima-helgedomen ligger parken Momijidani (”lönnlövsdalen”). En linbana från parken går upp till toppen av Misenberget där det finns ett apreservat och fantastiskt utsikt mot Inlandshavet. På bergssluttningen finns även flera naturstigar.

Itsukushima Shrine

Helgedomen Itsukushima (Itsukushima Jinja) är en Shintohelgedom på ön Itsukushima i staden Hatsukaichi, Hiroshima. De första av helgedomens byggnadsverk restes år 593, och helgedomen har förstörts flera gånger sedan dess. Dagens helgedom daterar sig från mitten av 1500-talet.

Helgedomen är tillägnad den japanska stormguden Susanos tre döttrar. Då själva ön har ansetts vara en helig plats, har under större delen av historien inte vanliga medborgare sätta sin fot på ön. För att göra det möjligt för pilgrimer att närma sig, byggdes helgedomen som en pir över vattnet, så att den verkade flyta, åtskild från land, och därför ansågs existera i ett på gränsen mellan det heliga och profana. Helgedomens kännetecknade röda entréport, eller torii, byggdes ute i vattnet av i stort sett samma anledning. Vanliga människor var tvungna att styra sina båtar genom porten innan de fick närma sig helgedomen.

Att bibehålla helgedomens renhet är så viktigt, att sedan 1878 har inga dödsfall eller födslar tillåtits nära helgedomen. Fram till idag, förväntas gravida kvinnor dra sig tillbaka till fastlandet, när dagen för nedkomsten närmar sig liksom de som är sjuka eller mycket gamla, vars död är nära förestående. Begravningar på ön är än idag förbjudna.