Japan - Osaka till Hiroshima

2014-05-08

6 april

(Dagens bildgalleri)


Idag var det dags att byta stad igen, från Osaka till Hiroshima. Innan det var dags att åka ville jag hinna med både frukost och Steam Sauna! Jag tog med mig mina badkläder och åkte ner till hotellets ångbastu. Jag var alldeles själv där nere, det var så varmt och skönt att bara sitta där en stund. Man känner sig verkligen som en ny människa, på riktigt. Jag höll inte ut speciellt länge dock, men det var tillräckligt.

När jag kom upp till rummet igen var det dags att packa väskan. Jag vet inte hur det gick till, trots att jag skulle packa ner ytterligare ett par skor i väskan, hade jag mer plats den här gången än när vi åkte från Tokyo. Väldigt konstigt, jag började till och med tro att jag hade glömt något, men icke...

När vi kom fram till Hiroshima vad det dags att hitta till hotellet - den här gången skulle vi bo på ett Sheraton-hotell! Fint ska det vara när man är ute och reser! Vi snurrade runt ett par varv som vanligt innan jag kunde konstatera att hotellet låg direkt utanför stationen, himla smidigt!

Eftersom vi inte fick checka in förrän kl. 15, gick vi iväg för att äta lite under tiden och vi hittade en söt restaurang, GABA. Det var sååå gott! Vi beställde in nudelsoppa, gyoza och böngroddar wokade med fläskkött. Kalaset, för oss båda, gick på 2 000 Yen! Oförskämt billigt!

Vi packade upp alla värdefulla saker och låste in dem i kassaskåpet. Sedan hängde jag den lilla kameran över axeln och vi tog en promenad genom stan till Hiroshima Castle.

Hiroshima Castle var väldigt fint måste jag säga. Trots att det är uppbyggt igen efter atombomben, ser det väldigt gammalt och vackert ut! Vi gick upp genom slottet till toppen och tittade ut över staden. På slottsområdet fanns dessutom två träd som överlevt atombomben och det väldigt häftigt att se (trädkramare som jag är)! Deras stammar var snirklade och vridna, men de levde och var alldeles gröna.

Molnen drog in över över oss och vi bestämde oss för att fortsätta promenaden in till stan (ifall det började regna kunde vi gömma oss i butikerna). Vi gick omvägar för att undvika Genbaku Domu (som vi skulle besöka under morgondagen), så när Google Maps sa åt oss att gå höger på Hiroshima Hondori Street (för undvika domen och istället gå mot hotellet), gick vi höger.

Vi började med ännu en chailatte från Starbucks och sedan fortsatte vi genom shoppinggatan. När vi kom till slutet på gatan säger Albert -“Nu kommer vi ju till domen!”, och skyller på att Google bråkat med honom och visat fel. Jag tror nog Albert ville få sig en skymt av den innan morgondagen… Han visste precis vilket håll vi gick åt! Men inget mig emot egentligen, nu fick jag se den i skymningsljuset och det var så vackert! Det hade slutat blåsa och molnen skingrade sig något, domen var upplyst och allt var bara jättevackert!

Det var bra kyligt på kvällen och jag hade väl kanske inte den bästa jackan på mig. Nu väntade dock en 50 minuter lång promenad tillbaka till hotellet. Vi gick och gick genom Hiroshima och snart var vi framme! Det var kul att få se Hiroshima by foot... så att säga.


Hiroshima

Folkmängd: ~1,2 miljoner

Från början var Hiroshima en fiskeby. Staden grundades 1589 då en borg restes på kusten till östra Japanska insjön (Seto naikai). Staden växte snabbt och blev en betydelsefull handelsort. Under Meijiperioden (1868-1912) blev Hiroshima en viktig storstad och ett militärt centrum.

Staden blev mål för den första atombomben använd i krig. Den fälldes av USA i andra världskrigets slutskede den 6 augusti 1945. 129 000 människor ska ha omkommit bara de första dagarna. Idag kallas staden fredens stad och på fredsmuseet kan man se monument över omkomna i samband med atombomberna över Hiroshima och Nagasaki.

Istället för att återuppföra de krokiga förkrigsgatorna byggdes den moderna staden på ett rutsystem, vilket gjorde den enklare att överblicka. Spårvagnar och fina vägar och väldigt fin arkitektur är idag istället något som återspeglar staden.

Hiroshima Castle

Hiroshima slott byggdes 1589 och är ett snyggt exempel på ett slott som byggs på "plan" mark, inte på en kulle. Slottet är fem våningar högt och dess grund är omringat av en vallgrav.

Tyvärr blev slottet förstört, liksom resten av Hiroshima, av atombomben 1945. 13 år senare lät man bygga upp slottet igen där insidan blev ett museum.

Hiroshima Hondori Street

Hiroshima Hondori Streen skulle kunna översättas till Hiroshimas huvudgata, vilken är stängd för motortrafik. Här, under tak, finns restauranger och shopping som sträcker sig från Peace Park och sträcker sig ~0,7 km öster ut.

Genbaku Domu

Genbaku Domu är en av de få byggnader som inte helt jämnades med marken när atombomben, kl 8:15 den 6 augusti 1945, exploderade 580 meter ovanför stadskärnan.

Tiotusentals människor dödades genast av tryckvågen och dödssiffran steg till 200 000 de följande åren på grund av efterverkningar. Domen, den forna industriställningshallen, låg nära platsen där bomben exploderade. Domens vridna bjälkar, gapande hål och grushögar har bevarats som ett av UNESCO:s världsarv.

På andra sidan vägen står Fredslågan som inte kommer släckas förrän alla kärnvapen har utrotats från jorden. I närheten står Cenotafiet som skapats av Kenzo Tange åt alla bomboffer. Här står namnen på alla som dog, tillsammans med en inskription som lyder ”Vila i frid. Vi kommer aldrig upprepa misstaget”.