Japan - Osaka

2014-05-06

5 april

(Dagens bildgalleri)


Idag var det dags att utforska Namba och vi behövde inte röra oss speciellt långt - hela Namba-komplexet låg 30 meter från hotellet.

Vi började vandra omkring inne på Namba Station och fortsatte sedan till Namba Parks när det öppnade. Vi tog varsin chailatte från Starbucks och gick runt inne i de konstiga byggnaderna. Jag hade ingen aning om vad det skulle vara, men det visade sig vara ännu ett shoppingcenter... Jag vet inte riktigt vad jag hade förväntat mig, men jag förväntade mig iaf lite mer än ett shoppingcenter. Vi åkte upp för rulltrapporna för att komma högst upp, jag ville ju se komplexet ovanifrån. Uppe på taket fick vi syn på den stora trädgården och jag måste erkänna att det såg ganska häftigt ut ovanifrån!

Därefter tog vi en promenad i solen till Organic Building. Ett stort rött hus, fullt med stora krukor med växter - i väggarna... Eller alltså, väggarna var krukorna. Det såg väldigt fräsigt ut iaf!

Namba Parks Osaka Japan Namba Parks Osaka Japan Osaka Japan Organic Building Osaka Japan

Dotonbori Osaka Japan Dotonbori Osaka Japan Dotonbori Osaka Japan

Vi gick vidare och hamnade i Dōtonbori - ett riktigt häftigt ställe faktiskt! Jag var på jakt efter en speciell restaurang som jag hade letat rätt på. Restaurangen var väldigt populär och känd för sina nudlar. Trots Google Maps passerade jag restaurangen utan att se den. Jag virrade runt några minuter innan jag tittade upp och såg den stora skylten - Ichiran!

Det var lång kö utanför, men jag hade bestämt mig och ställde mig sist - vi skulle äta här, så var det bara! Vi fick en varsin beställningslapp där man fick ringa in sina val - starkt eller inte, med eller utan fläsk, salladslök, m.m. Magen kurrade, men det kön gick stadigt framåt - det skulle visa sig vara värt det! När man kom innanför dörren skulle man göra en “förbeställning” i en biljettautomat, en automat vi inte riktigt förstod oss på då den var på japanska. Men, tänker man efter först och är lite smart löser man det mesta och snart var det vår tur att få plats inne i restaurangen.

Vi gick upp för trappan och möttes av en LED-tavla - röda dioder för upptagna platser och gröna för lediga. Två stycken lyste grönt, så vi smög in bakom ett skynke och slog oss ner i varsitt “bås”. Båset hade en öppning/lucka in till köket (?) och där la man sin beställningslapp, varpå de plockade upp den. När maten sedan kom (genom samma hål), hängde de för en gardin så att man fick sörpla i sig sin ramen i lugn och ro! Riktigt kul idé faktiskt!

Riktigt gott var det också - nudlar, en go sky, salladslök, chili, m.m. Nom, nom, nom!!!

Ichiran Ramen Osaka Japan Ichiran Ramen Osaka Japan Ichiran Ramen Osaka Japan

Efter maten gick vi runt en liten stund och vi passerade massa konstigheter, allt från skyltar till pelare till hus, och självklart behövde jag dokumentera det. Sedan satte vi kurs mot en butik som Albert hade kollat ut. Vi gick och gick och gick och tillslut befann vi oss ute i slummen (kändes det som iaf) och där fanns butiken. En butik som innehöll allt du kan tänkas behöva i elektronikväg ^^ Efter en smärre chock, drog vi oss tillbaka till hotellet.

Kvällen närmade sig och det började bli kallt ute, men det hindrade inte oss från att göra ett snabb stopp för att köpa en varsin crêpes när vi passerade Namba Parks. Socker och smör - så enkelt, så gott! När vi sen gick över övergångsstället till hotellet började regnet ösa ner... Vilken tur vi hade! Vi pausade lite på rummet och vilade fötterna ett par minuter. Därefter lånade vi ett varsitt paraply i repan och gav oss iväg mot Umeda Sky Building.

Osaka Japan Osaka Japan Namba Hips Osaka Japan Osaka Japan

Tyvärr öste regnet ner när vi kom fram till Umeda Sky Building, men vi åkte hela vägen upp ändå. Har jag nu en kamera som är vädertätad ska den få arbeta lite. Jag sprang där ute i ösregnet och försökte få ett par bilder, men jag gav upp ganska snabbt då linsen regnade igen och jag blåste iväg.

Namba Osaka Japan Umeda Sky Building Osaka Japan Umeda Sky Building Osaka Japan Umeda Sky Building Osaka Japan Umeda Sky Building Osaka Japan


Namba Parks

Namba Parks är ett kontors- och shoppingkomplex i Namba-naka Nichome, Osaka. Detta komplex består av ett 30 våningar högt kontor samt ett shoppingcenter med ~120 butiker. Ovanpå, på taket, finns det som utmärker Namba Parks - den stora trädgården. Bygget var ett sätt att få in grönska i den annars betongfyllda staden. Det är ett uppskattat inslag av de boende, som alla har tillgång till träd, stenar, klippor, sjöar, åar, vattenfall, en stor trädgårdsterrass, m.m.

Organic Building

Organic Building designades av en italiensk arkitekt som ansåg att grönska var en viktig del av vardagen. Byggnaden är en iögonfallande vertikal trädgård med konceptuella ledtrådar och hintar från bambu. Bygget stod klart 1993 och består av stålbeklädd betong, "glaserad" med en orangeröd färg och med söta utstående fickor (krukor). Väggarna (läs; krukorna) är hem åt ~80 olika växtarter som alla hålls vid liv genom ett datoriserat bevattningssystem.

Dotonbori

Dōtonbori tillhör en av de viktigaste turistmålen i Osaka. Det är en enda lång gata som följer Dōtonbori-kanalen från Dōtonboribashi-bron till Nipponbashi-bron i Namba Ward.

Dōtonbori är ett f.d. nöjesdistrikt känt för sina historiska teatrar (borta nu tyvärr), affärer, restauranger och neonskyltar (Osakas motsvarighet till Akihabara i Tokyo). På kvällen lyses området upp av hundratals neonskyltar och mekaniska skyltar (bl.a. den kända krabban och draken)! Här finns även den kända "Glico Running Man"-skylten som funnits på plats sedan 1935.

Ichiran

Ichiran är en restaurang känd för sin Ramen. Det är dessutom en restaurang som har öppet 24 h om dygnet, 7 dagar i veckan och tycks, trots detta, ändå alltid ha en lång kö med människor utanför sin dörr. Man gör sin huvudorder i en biljettautomat, varpå man tilldelas en plats så snart den stora skyltens röda dioder byter färg till grön. Här får man maten serverad i ett eget bås så att man i lugn och ro kan sörpla i sig sina nudlar.

Umeda Sky Building

Umeda Sky Building (Umeda Sukai Biru), är den sjunde högsta byggnaden i Osaka. Det är en kontorsbyggnad som består av två 40-våningstorn, vilka förenas vid de två översta våningarna med en plattform och rulltrappa som går snett över den atriumliknande ytan i mitten. Byggnaden innehåller även trädgårdsanläggningar med gångstigar.

Den 173 meter höga byggnaden är ritad av arkitekten Hiroshi Hara och byggdes av Takenaka Corporation 1993.