Japan - Osaka

2014-05-03

4 april

(Dagens bildgalleri)


Idag stod Osaka Castle på schemat, så när vi hade ätit upp rörde vi oss direkt ditåt. Efter två byten med tunnelbanan var vi framme.

Även den här gången bråkade vädret med mig. Förra gången jag besökte Osaka Castle, blåste det stormvindar och började regna och åska. Den här gången var det kallt, regn i luften och väldigt blåsigt… Förstår inte det.

Efter att ha tagit en promenad genom parkerna på väg till slottet, knatade vi upp för trapporna till toppen på det gigantiska bygget. Behöver jag nämna att vi nästan blåste bort? Lite tråkigt att slottet i sig inte är mer autentiskt än vad det är, å andra sidan är det inte så konstigt.

Vi kände oss nöjda ganska snabbt, men man lämnar inte slottsområdet innan man har ätit en glass - oavsett väder! Vi kurs mot en station som skulle ligga “alldeles intill”, men det blev en lång promenad genom diverse parker. Inget mig emot, jag älskar att bara gå runt och insupa omgivningen!

Vi åkte till Osaka Aquarium (deja vu för min del). Det knorrade lite i våra magar och tänkte leta rätt på ett lunchställe, klockan var ju faktiskt 12. Men vi gick upp och ner för gatan utan att hitta något, det som tilltalade oss var stängt… Jag fattar verkligen inte när de har lunchtimmar i det här landet.

Osaka Castle Japan Osaka Castle Japan Osaka Castle Japan Osaka Castle Park Japan

Efter mycket om och men hittade vi ett litet hak som serverade crêpes. Jag tvingade med Albert in och de serverade matcrêpes med kyckling. Han rynkade lite på näsan, men gav tillslut med sig. Stället ägdes av en jättego liten tant som kunde tillräckligt med engelska för att göra det hela enkelt. Vi beställde varsin terriaki-kyckling och det var verkligen jättegott! Till efterrätt blev det såklart crêpes med jordgubbar, chokladsås och grädde!

Osaka Aquarium var lika trevligt som förra gången. Det är ett riktigt fint och stort akvarium! Det fanns lite nya saker att titta på den här gången, bl.a. kunde man få klappa rockor på slutet!

Osaka Japan Osaka Aquarium Japan Osaka Aquarium Japan Osaka Aquarium Japan

Resten av dagen var planerad till “shopping”. Vi åkte in till Shinsaibashi-området och hamnade inne i shoppingkomplexet Daimaru - tre byggnader * 11 våningar. Jag var egentligen inte ute efter någonting, men när jag såg ett par sprillans nya Asics GT-2000 för 10 000 Yen, kunde jag inte låta bli.

Vi gick in i en Diesel-butik och jag ville verkligen hitta någonting. Vi gick upp på övervåningen och där fanns det tre tröjor som jag ville prova. Självklart kom en liten tjej springandes och hon var alldeles i extas när hon fick syn på mig! “Kawaii!!” sa hon hela tiden, gång på gång. “Kawaii, kawaii, kawaiiiii”, haha! Hon kände på håret och undrade om det var mitt egna, pekade på ögonskuggan och gav tummen upp! Åhhh va jag ångrar att vi inte tog kort tillsammans med henne! Hon var så himla härlig!

Med kvällen kom kylan och därför höll vi oss på en av de större shoppinggatorna under tak, därmed kunde vi undvika blåsten. Mycket trevligt om ni frågar mig, helt i min smak!

Osaka Dotonbori Japan Osaka Dotonbori Japan


Osaka Castle

Mitt i Osaka tronar det som en gång var Japans mest formidabla slott, Osaka Castle. Det är idag ett av Japans mest berömda slott. Slottet uppbyggnad påbörjades under 1583, men förstördes tyvärr under en attack under 1615. Det byggdes upp igen, men olyckan var framme ännu en gång 1665 då blixten slog ner i slottstornet och slottet brann ner till grunden.

Att det är en rekonstruktion byggd i cement (från 1997) och inte ett ”äkta” slott må vara fallet, men det är ändå värt ett besök.

Osaka Aquarium

Osaka Aquarium Kaiyukan är ett av världens största akvarier, det rymmer nästan 13,5 miljoner liter vatten och består av 16 stora tankar (den största innehåller 5 400 000 liter vatten). Osakaakvariet utmärker sig genom sin innovativa och utmanande form och är byggt kring konceptet med Stilla havets ”eldring”.

I tankarna bor närmare 580 marina arter som normalt håller till i Stilla havet. Man kan på 14 nivåer se fiskar och däggdjur som lever i Stillahavsbältet. Över 35 000 varelser bor i akvariet, däribland stora arter som djävulsrocka och valhaj.

Till tankarna gick det åt 314 ton akrylglas - 1,5 gånger den årliga produktionen i hela världen. Den största rutan är sex gånger fem meter och 30 cm tjock - och väger omkring 10 ton.

Shinshaibashi

Shinsaibashi är ett distrikt i Chūō-ku ward i Osaka och stadens huvudgata vad gäller shopping.

Daimaru

Daimaru är en japansk shoppinggallerikedja som grundades 1907. Daimaru Shinsaibashi består av tre byggnader - huvudbyggnaden samt den södra och norra huslängan, där norra byggnaden består av 16 våningar och de andra två av 11 våningar. Mycket shopping blir det!