Japan - Tokyo till Osaka till Kobe

2014-05-01

3 april

(Dagens bildgalleri)


Idag var det dags att byta stad, Tokyo skulle bytas mot Osaka. Klockan var ställd på kl 07 och vi studsade upp ur sängen (eller, jag gjorde det iaf). Vi var snabba ner till frukosten och fick ett bord vid fönstret. Alltså, utsikten... Jag vet, jag tjatar - men oh så vackert! Jag njöt av varenda sekund och drog ut på frukosten så länge jag kunde!

Vi hade tillgång till hotellets SPA-avdelning, SPA Zen, och vi vore ju dumma om vi inte utnyttjade erbjudandet åtminstone en gång innan vi checkade ut. Vi hämtade våra badkläder och kilade ner. Mycket fancy och mysiga omklädningsrum med privata dusch- och sminkbås. Bubbelpool och stor inomhuspool, torrbastu och ångbastu, uppvärmd utomhusbubbelpool designat att efterlikna ett Onzen. Vi var helt ensamma när vi kom dit, lyxigt värre! Favoriten var bubbelpoolen utomhus, absolut, det var så skönt att ligga där och titta ut över Tokyo. När det dessutom började droppa från himlen, ahhh va jag njöt! När jag lekt blötdjur i en timme kände jag mig som en ny människa igen - en perfekt avslutning på Tokyo!

Väl uppe på rummet igen packade vi sista i lugn och ro. Efter en titt i kylskåpet insåg vi att vi hade kvar våra bakelser som vi hade köpt dagen innan på Isetan (inte så konstigt att de inte blev uppätna med tanke på gårdagens 8-rättersmiddag). Vi kokade lite te, dukade bordet vid balkongen och körde en gofika innan vi checkade ut och tackade för oss.

Vi hoppade på Yurikamome-monorälen och tog tåget, via knorrskruven, en sista gång till Tokyo Station. Där hoppade vi på ett Shinkansen Hikari som tog oss till Osaka på knappt 3 timmar.

Tokyo Nikko Hotel SPA Tokyo Nikko Hotel Isetan Shinkansen Hikari

Hotellet i Osaka (Fraser Residence Nankai Osaka) var ett något annorlunda hotell. Det var, men ändå inte, ett lägenhetshotell. Vi hade ett separat sovrum med en stor garderob, ett TV-rum med soffa och bord, köksvrå och tvättmaskin! Himla skönt att kunna gå runt lite och byta rum och, framför allt, inte behöva använda sängen som soffa hela tiden!

Vi hann vara i Osaka i drygt en timme innan vi begav oss till Kobe! Äntligen skulle jag få äta kobe-kött!!! Jag hade kollat ut ett par restauranger och vi bestämde oss snabbt för att besöka Wakkoqu. Vi kom dit precis när de öppnade och fick därmed plats direkt (tur var väl det eftersom restaurangen bara hade ~15 platser). Vi slog oss ner vid ett stekbord och tilldelades, ännu en gång, en kock.

Först - på med haklappen! Sen - 220g Special Selected Kobe Beef Tenderloin!!!

Om gårdagens middag hade varit den bästa i mitt liv hittills, så sopade kvällens Kobebiff mattan med den! H-e-r-r-e-gud!! Det ÄR skillnad på kött och kött, det är sjukt hur stor den skillnaden är! Vilken textur och vilken smak! Jag behövde knappt tugga köttet och smaken var alldeles nötig och smörig! Här hittar ni en recension på middagen!

Middagen pågick i drygt två timmar och vi tuggade på något hela tiden. Det började med en kall, marmorerad biff, därefter en grönsallad, Kobebiffen med diverse tillbehör, böngroddar med kobekött och sedan fick en kopp grönt te avsluta hela middagen. Wow!

Kobe Beef Wakkoqu Kobe Beef Wakkoqu Kobe Beef Wakkoqu

Vi tackade för oss och åkte tillbaka till Osaka igen. Där svängde jag in på Yodobashi och köpte motljusskyddet till min nya kamera. Jag hittade dessutom ett fingergrepp till kameran som också fick följa med hem. Därefter strosade vi runt lite på de olika våningsplanen innan vi rörde oss tillbaka till hotellet.

Kobe by night Osaka by night


SPA Zen

SPA Zen ligger i Hotel Nikko Tokyos lokaler och erbjuder hotellgästerna allt från behandlingar till bad, avslappning och fitness. Här finns en stor pool, bubbelpool och utomhuspool med utsikt över Tokyo-bukten.

Shinkansen

Att åka tåg i Japan är en upplevelse i sig. Shinkansentågen är hypermoderna, snabba och tysta. Dessutom är det nästan sjukligt punktlig! 2003 var den genomsnittliga förseningen (per tåg på Tokaido Shinkansen) 12 sekunder... 12 sekunder!

"När det hypermoderna, skinande vita tåget tyst glider in på Tokyos centralstation står personalen och bugar.
Det är en märklig syn och knappast något som skulle inträffa då ett svenskt X2000
stannar vid perrongen i Degerfors en snöig kväll i december. "
(dn.se)

Det finns flera olika typer av Shinkansentåg. Snabbast är superexpressen Nozomi, som når hastigheter på 300 km/h. Det är också det enda tåg man inte kan utnyttja sitt Rail Pass på. Det snabbaste som tågpasset gäller på är Hikari-tågen, som har en topphastighet på 285 km/h.

Osaka

Folkmängd: ~2,8 miljoner

Osaka är annorlunda, bitskt och kvickt, med invånare som styvnackat vägrar konformera till det japanska sinnelaget, och är födda med en miniräknare i sinnet. Staden har alltid varit, och är fortfarande Japans ekonomiska nav, med handel så långt indriven i folksjälen att man hälsar på varandra genom att fråga hur mycket pengar man tjänat, och med en dialekt som fått kultstatus bland japans unga.

Hela staden håller sakta på att byggas om, med arkitektoniska underverk upp i luften och shopping ett par våningar ner i jorden, till en social och människoanpassad infrastruktur. Att staden sedan gammalt har en matkultur utan like, det får man på köpet.

Kobe

Folkmängd: ~1,5 miljoner

Kobe är kanske tyvärr mest känd för den stora jordbävningen (som mätte 7,2 på richterskalan) som ägde rum 1995 där omkring 5000 personer dog. Man kan inte tro att staden blev så förstörd som den faktiskt blev när man besöker den idag. Allt har byggts upp igen och staden ser ut som innan, lite moderna kanske. Det centrala området i Kobe är känt för sitt nattliv och staden är också berömd för Kobe-biff, världens dyraste nötkött!

Kobe Beef

Kobe-biff - världens dyraste nötkött. Kossorna dricker öl och får massage varje dag. Inte illa!!

Kobebiff kommer uteslutande från kor av den japanska rasen Wagyu. “Wa” är ett gammalt ord för Japan eller japanskt, och “gyu” betyder nötkreatur. För att köttet överhuvudtaget ska få kallas kobebiff måste wagyukon komma från just Kobe i Japan och dessutom följa en närmast rigid uppfödning.