Teppan Grill ICHO

2014-04-29

Teppan Grill ICHO

An exciting Teppan-yaki grill restaurant with chefs trained in both Japanese and French cuisines.
Specially selected Wagyu Beef is aged to their optimum, cut, cooked and served in front of your very eyes.
Premium seafood such as abalones and lobsters also are our specialties.”


Teppan Grill är en Teppanyaki-restaurang som ligger i hotellets lokaler (Hotel Nikko Tokyo). Kockarna är utbildade inom både det japanska och franska köket. Den fina Wagyu-biffen är noga utvald efter ålder och tillagad framför ögonen på dig.

Vi bestämde oss för deras specialkomponerade meny för hotellets gäster - 8 rätter, Teppan-Yaki style! Vi blev placerade vid ett stekbord och fick en privat kock. Han var så himla mysig och kunde tillräckligt mycket engelska för att hålla igång en konversation med oss under kvällen, samt förklara vad det var vi egentligen skulle äta.

WOW, säger jag bara!! Ikväll skulle vi få en av våra livs upplevelser!


Starter

Det började med en liten förrätt som bestod av väldigt mört kött i sås/marinad Det hela påminde faktiskt om kalops och passade perfekt som aptitretare. Nu började kocken plocka fram alla ingredienser till kvällens rätter... Spännande!


Seafood of the day

Nu fick vi något som påminde om lila tonfisk, men det var det inte. Kocken tände eld på lite spån i en behållare, varpå han ställde in den rykande kolen under ett lock tillsammans med fisken. Här skulle det rökas minsann.

Den (nu) rökta fisken serverades ovanpå rå silverlök och fick såklart en väldigt speciell och mild rökt smak. Mycket gott och spännande!


Sauteed Foie Gras

Dags för en av mina absoluta höjdpunkter - gåslever med apelsinsås Kocken stekte upp vit sparris i smör och salt. Därefter lade han på en rejäl bit gåslever på stekhällen och såg till att den fick en alldeles fantastiskt gyllenbrun skorpa. Han skar sedan upp det i lagom stora bitar och serverade det hela under en fantastisk apelsinsås.

Jag har aldrig varit med om något liknande - gåslevern bara exploderade i munnen på mig när jag tog en tugga. En smakexplosion rann ut och jag vet inte vad jag ska säga om det annat än WOW! Vilken textur!! Wow, wow, wow!


Live Japanese Lobster

Dags för japansk, färsk hummer Hummern låg delad på ett fat framför mig, strategisk placerad av kocken tror jag - han ville nog att vi skulle se hur det ryckte i hummern! På riktigt, den var alltså så färsk att stjärten sprattlade framför oss - helt galet!

Han stekte den delade hummern hastigt i smör och salt, sedan serverades den i sitt skal tillsammans med en smörig och len hummersås.


Seasonal Vegetables

Stekt potatis och japansk spenat serverades tillsammans med en röra på tofu och något grönt som hade en väldigt svampig konsistens. Det var dock väldigt gott och tillsammans med tofuröran passade den svampiga lilla mumsbiten oerhört bra ihop!


Japanese Beef Sirloin, Japanese Beef Fillet and Selected Japanese Beef

Kvällens/Middagens höjdpunkt (nr 2) - köttet! Vi serverades tre olika stycken för att själva kunna känna skillnaden mellan de olika köttbitarna. Han stekte omsorgsfullt köttet till medium/rare och skar upp i perfekta mumsbitar. Han serverade sedan köttet på ett stort saltblock och tunna vitlökschips bredvid, inget annat.

Vilken marmorering köttet hade! Det var sååå gott och så "enkelt" - bara smör, salt och svartpeppar. Jag har aldrig ätit så mört kött i hela mitt liv! Precis som gåslevern, smalt det i munnen! Himmelskt!


Garlic Fried Rice with Miso soup & Pickles

Nu började jag bli mätt, men det återstod fortfarande en rätt innan desserten. Nu väntade stek ris med vitlök, miniräkor och pyttesmå ålar Inte en favorit kanske, men helt klart en upplevelse! Till det serverades grönt te och en grön sallad.


Seasonal Fruit

Yoghurtglass med diverse färsk frukt (ananas, jordgubbe, aloevera, m.m.) serverades i desserthörnan tillsammans med en kopp te. En perfekt avslutning till en alldeles fantastisk middag!

Tänk att man kan äta så mycket mat utan att känna sig dömätt. Det är nåt med den japanska maten som gör att man blir behagligt mätt, inte alls som att magen står i fyra hörn. Efter en fantastisk och himmelsk upplevelse var det så skönt att krypa ner i sängen!