3 april - Tokyo International Forum och Ueno

2012-04-03

Eftersom vi bodde ganska nära Tokyo Station var det inga problem att hitta ett frukostställe. Tyvärr var väl inte fukosten speciellt njutbar eftersom de, av någon anledning, får röka hur de vill på restaurangerna. Jag tog en varm macka med spenat och ägg samt en kopp te innan jag var tvungen att gå ut i friska luften...

Idag var det min tur att få som jag ville, Tokyo International Forum stod först på schemat – ett gigantiskt glashus som, utifrån, påminner om undersidan på ett båtskrov. Det var riktigt häftigt!

Därefter tog vi tåget till Ueno-parken och regnet hängde i luften. När vi kom ut från stationen fick jag smaka på den godaste Chai-teet jag någonsin smakat – jag är helt hooked! Vi kan med någon timme i parken och lite Sakura innan vi gick i på deras zoo... Nu kom ösregnet och vi fick leta oss vidare till museet så att vi kunde vara inomhus istället. Det gjorde väl iofs inget, för det var ett naturhistoriskt museum.

På museet gick vi på en kort filmvisning i världens första 360 graders dome. Det var lite kul och när jag stod där på glasbron i mitten av allt, försvann balanssinnet totalt när filmen ändrade djup hela tiden, läskigt!

När vi skulle ta tåget hem till Kyoto igen ösregnade det fortfarande och blåste så mycket att Shinkansentågen fick köra på lågvarv, det medförde att resan hem tog 3,5 h istället för 2,5 h... Men, vi kom ju hem iaf och det var väl huvudsaken.

Kyoto, Japan Kyoto, Japan Kyoto, Japan Kyoto, Japan

Kyoto, Japan Kyoto, Japan Kyoto, Japan

Tokyo International Forum

Forumet är en av centrala Tokyos mest distinkta och originella byggnader. Kulturcentrumet är uppbyggt av två byggnader – ett böjt glasatrium som reser sig 60 meter upp och en kubliknande, vi byggnad med fyra hallar (den största med 5012 sittplatser). En gård med skuggande träd delar byggnaderna, medan gångvägar i glas förbinder deras olika delar åt några meter upp.

Uenoparken

Uenoparken är ett av Tokyos största grönområden och alltid fullpackad med folk. Tokugawafamiljens första shogun byggde Kaneijitemplet och andra mindre tempel här på 1600-talet för att bekämpa onda andar som kunde komma från nordost. År 1873, fem år efter slaget vid Ueno då shogunens sista anhängare krossades av kejserlig makt, utnämnde regeringen Uenoparken till allmän plats. Flera museer och tempel ligger i parken, liksom Japans äldsta och främsta djurpark.

Nationella vetenskapsmuseet

En enorm blåval utanför museet ger en föraning om vad som komma skall. Museet är indelat i en äldre, nyrenoverad del och ett nyare annex. Här finns utställningar med dinosaurier, asteroider, fossiler och ett hus byggt av mammut-betar.

Dagens bilder finns som vanligt att kika på i galleriet här...