1 april - Ginkakuji och Fushimi

2012-04-01

Ivrig som ett barn på julafton, tog jag på mig kläderna och slängde kameran runt halsen när jag vaknade och gick ut för att fota Sakura… Men icke, det var bra seglivat i år! Fortfarande knoppar… Nåja, då fick Christoffer några extra minuter att slöa i sängen innan han var tvungen att kliva upp.

Vi åt vår frukost och tog bussen till Ginkakuji – Silverpaviljongen. På väg upp för smågatorna till templet gick vi förbi ett stånd som sålde munkar med någon kräm i. Det var jag ju såklart tvungen att smaka på, så jag köpte en munk med körsbärskräm och jag blev inte besviken! Supergott! Dock blev man väldigt törstig och jag gjorde bort mig som inte köpte vanligt vatten utan grönt iste – det var nog det värsta jag druckit på väldigt länge. Jag trodde jag hade blivit gammal nog för att kunna äta sånt jag inte tycker om, men den här gången gick det inte. Jag fick hålla för näsan för att ens kunna svälja det ^^

Väl inne på tempelområdet möttes vi av en häpnadsväckande vacker syn – trädgården var fantastisk! Jag önskar att jag kunde få se det när träden fått löv och allt är grönt, för jag kan tänka mig att det är ett mästerverk då.

På väg ner från templet tog vi en promenad längs med ”Filosofernas promenad” – en vacker plats under Sakura, men tyvärr hade inte ett enda träd blommat ut ännu. Dock var knopparna så när att trädgrenarna var alldeles rosa… Efter promenaden fanns det gott om små butiker och jag kunde inte motstå ett litet paraply när jag passerade en av dem.

Efter en ganska lång promenad kom vi äntligen fram till en tunnelbanestation där vi tog oss vidare till Fushimi och den kända Torii-gången (Fushimi-helgedomen). Ännu en gång gick det uppför och ännu en gång fanns det gott om små stånd och butiker på vägen. Den här gången hittade vi en slags våffelfisk med vaniljkräm inuti som vi var tvungna att smaka på.

Snart var vi framme vid den kända Torii-gången och jag måste erkänna att det var häftigt att se! Tänk er själva – Torii efter Torii uppställda efter varandra i 2,5 km… Galet! Det var mycket folk och det var svårt att få ett bra kort på ”känslan” av djupet i gången, men jag lyckades på något sätt fånga en bild utan en enda turist!

Efter några hundra meter kände vi oss nöjda och började röra oss in mot stan igen. Ännu en gång begav vi oss till Kawaramachi och dess butiker. Christoffer shoppade loss och köpte sig en snygg väska, jag kunde ju inte vara sämre och köpte en liten resväska.

På kvällen lagade vi köttfärssås hemma hos Chrisoffer och planerade lite inför morgondagens Tokyo-resa!

Kyoto, Japan Kyoto, Japan Kyoto, Japan

Kyoto, Japan Kyoto, Japan Kyoto, Japan Kyoto, Japan

Ginkakuji – Silverpaviljongen

Somliga anser att Ginkakuji är ett oöverträffat mästerverk i trädgårdsdesign, andra tycker den är överskattad. Tveklös är dock betydelsen av Ginkakuji för japansk kultur – innanför väggarna når teceremonin, noteatern, blomsterarrangemangen och tuschmåleriet nya, förfinade höjder.

Templet var från början en tillflyktsort i bergen för shogunen Yoshimasa (ihågkommen för en konstärlig renässans som kallas Higashiyamakultur). För att hedra sin förfader som täckte Kinkakuji i bladguld, tänkte Yoshimasa täcka sin paviljong i silver under senare delen av 1300-talet. Dock blev templet aldrig täckt i silver på grund av det förödande Oninkriget och idag glänser istället den eleganta silverpaviljongen av ålderns färg.

Filosofens promenad

Genom ett av Kyotos mest älskade områden sträcker sig Filosofens promenad - ett körsbärsblommande kanallopp längs foten av det natursköna Higashiyama – från Ginkakuji till Nyakuojijinja. Promenaden har fått sitt namn efter en professor i filosofi från Kyotos universitet, Kitaro Nishida (1870-1945) som använde den som daglig promenad.

Fushimi helgedomen

Den mest kända helgedomen. Avenyn som idag består av hundratals torii-portar har skapas genom att affärsmän har donerat dessa torii-portar. Åt enda hållet ter sig portarna vara enfärgade, men vänder man sig om på sin väg genom avenyn möts man av text som visar vem som har donerat varje torii-port.

Fler bilder från dagen finns här!