27 mars

2012-03-27

Två tempel stod på dagens schema - Nijoslottet och Tojitemplet. Dagen bjöd på underbart vårväder och det var perfekt att strosa omkring i... Vi passade på att köpa en varsin glass – 50/50 vanilj och grönt te, det fick bli årets första! Några få körsbärsträd blommade vackert intill templen och trädgårdarna runtom var magnifika!

Timmarna försvinner snabbt när man går omkring på ett tempelområde sådär, helt plötsligt har halva dagen försvunnit och det är dags att ta sig vidare till nästa tempel...

Kuriosa - Nijoslottet

Avsaknaden av de stora befästningsverk som finns i andra japanska slott gör att Nijo är mest känd för sina ovanligt utsmyckade interiörer och så kallade näktergalsgolv. De senare utformades för att en eventuell inkräktare skulle orsaka ett fågelliknande, pipande ljud när han beträdde golven (och det pep och gnisslade verkligen om golvet). Näktergalsgolvet lades ut omsorgsfullt så att järnhakar och spikar under golvplankorna skulle gnidas mot varandra och orsaka gnissel när de rubbades. Komplexet byggdes under 1500-talet och symboliserade makt och rikedomar. Nijos trädgård är känd för sin rikedom och variation av stenar och ovanför ingången till palatset finns ett ovanligt utsmyckat trädsnideriarbete med flygande fåglar, påfåglar och slingrande blommor.

Kuriosa – Tojitemplet

Trots att det dammiga, urgamla Toji saknar den mossbelupna skönhet som många av Kyotos tempel har är dess historia nog så imponerande. Dess Buddhor vaktar staden sedan templet grundades 796. Tojis magnifika femvåningspagod återuppbyggdes år 1644. Med sina 55 meter i höjd är det Japans högsta träbyggnad och har blivit en symbol för Kyoto. Inuti finns avbildningar av fyra buddhor och deras efterföljare. Nordväst om kondon ligger Mieido eller Tashido (stora läromästarens sal) där Kukai bodde. Här finns en hemlig buddha, en Fudo Myo-o-avbildning som sällan visas. Den eleganta byggnaden från 1380 tillhör nationalskatterna.

Dagens album med ~160 bilder finns här!