Island - Dag 4

2014-09-28

Dagen började redan på natten, får man väl lov att säga. Efter att ha ätit en god trerättersmiddag tillsammans med hela gänget (mumsigt med lamm), bestämde ett fåtal av oss för att åka ut och leka med lite stålull. Tyvärr öste regnet ner och det slutade med att man torkade linserna mer än man fotade. Anyway, regndropparna skapade en ganska ball (enligt mig iaf), bokeh...

Ännu en tidig morgon, klockan ringde 05:00 och ben bästa frukostbuffén på resan serverades inne i matsalen. Massa gosigheter i form av rykande nybakat bröd, Nutella, våfflor man fick grädda själv, m.m. Oh så gott!

Minusgrader innebar lager på lager och med strålande solsken åkte solbrillorna fram. Det är märkligt, men ju längre tid man spenderar med andra fotografer, desto mer är man villig att göra för att få liiite bättre vinkel och därmed bild. Jag vadade ut i vattnet, placerade stativet i vattnet och fotade.

På väg till nästa ställe, hängde jag ut genom bilfönstret med min lilla RX1R och fotade det magiska landskapet. Vi hittade även ett par islandshästar som var nyfikna på oss...

Tredje stoppet för dagen var Dyrhólaey, en liten utmaning för bussen då det gick rejält uppför. Men upp kom vi och herregud vilken utsikt. Kolla bara! Det är ingen överdrift om jag säger att vädret varierade med vart 20e steg - sol, regn, hagel, sol, hagel, regn, sol...

Dagen fortsatte men ännu ett ståtligt vattenfall, mäktiga Skogafoss! Jag slängde stativet på axeln och satte sikte mot toppen - 60 meter upp. Det var bara att ta trappsteg för trappsteg och se glad ut. Ännu en gång var vädret schizofrent och bjöd en fantastisk skur när jag satt på avsatsen och såg ner på vattenfallet.

Sista stoppet för dagen var en död vulkan som man kunde promenera runt. Jag var alldeles för frusen och slö för det, så jag nöjde mig med att knäppa ett par kort innan jag hoppade in i bussen igen. På väg tillbaka till hotellet i Reykjavik hängde jag, ännu en gång, ut genom fönstret när vi passerade pysande landskap. Det var mycket sånt under vår vistelse då det var extra mycket vulkanisk aktivitet.

På kvällen samlades vi alla ännu en gång för en gemensam trerättersmiddag, underbart! Alla var supertrötta och utmattade efter ett par intensiva dagar, man det var då inget fel på humöret för det! Underbart!

Dyrhólaey

Dyrhólaey är en liten halvö, en udde, på Islands södra kust. Det var tidigare en ö av vulkaniskt ursprung. Utsikten här uppe är väldigt intressant - i norr ses den stora glaciären Mýrdalsjökull, i öster ses de svarta lavakolumnerna i Reynisdrangar komma upp ur havet och i väster ses hela kustlinjen mot Selfoss. Framför halvön reser sig en gigantisk svart båge av lava upp ur vattnet. Det var denna båge som gav ön sitt namn (dörrhålet).

Skógafoss

Skógafoss är ett vattenfall i södra Island, vid klipporna av den tidigare kustlinjen. Vattenfallet är ett av Islands största och har ett fall på 60 meter och en längd på 25 meter.

Island - Dag 3

2014-09-27

Även den här dagen började tidigt och vårat första stopp var ett läckert vattenfall - Seljalandsfoss. Vi vår nästan först på plats och när jag fick syn på fåren som sprang framför vattenfallet, vaknade fotografen i mig! Jag sprang efter de stackars fåren innan de försvann för att hinna knäppa ett riktigt foto som representerade Island. Jag var inte fullt lika vågad som några av de andra, så jag nöjde mig med att stå vid sidan av vattenfallet och följde aldrig med bakom...

Att sitta i en minibuss är inte så farligt, speciellt inte när man har en chaffis som Pelle! Störtskön snubbe som höll lådan hela resan! Jag försökte att inte ta kort genom bilfönsterna, men när man kör upp mot en vy (se bilden nedan), är det svårt att inte leta fram kameran! Wow, vilket landskap.

När det närmade sig lunchdags var det dags att göra en 45 minuters vandring över landskapet innan det var dags för glaciärvandringen. Vi spenderade nästan 4 h där ute innan vi kom tillbaka till bussarna. Det bästa av allt med hela vandringen var istunneln, såklart. En 20 m lång, smal och snirklig tunnel som vi fick chansen att ta oss igenom. Zoomringen knastrar fortfarande av all aska som fastnade ^^

Därefter var det bara mat som höll mitt fokus på plats och bussen styrde kosan mot Vik. Åh va hungrig jag var och en klassisk isländsk köttsoppa satt där den skulle! Men, men lite ny energi i kroppen var jag som en ny människa igen - go och glad vandrade jag iväg med Pelle (som var där för 7e gången) eftersom han visste om alla små smultronställen!

Den svarta, vackra stranden vid Reynisfjara, var alldeles fantastisk där den låg alldeles orörd. Magiskt faktiskt!

Sedan möttes jag av en klippa som inte såg ut som något annat jag sett tidigare. Vertikala stenblock så långt ögat kunde nå och långt där uppe - bergsfår, på klippkanterna.

Seljalandsfoss

Seljalandsfoss är ett av de mest kända vattenfallen på Island. Ett foto av just detta vattenfall kan återfinnas i flera böcker och kalendrar.

Vattenfallet ligger i södra delen av landet, inte speciellt långt ifrån Skógafoss. Bilvägen Þjóðvegur 1 (Ringvägen) går i närheten av vattenfallet som ligger i floden Seljalandsá och faller 60 meter ner över klipporna. Det är även möjligt att gå in bakom vattenfallet.

Reynisfjara

Reynisfjara, en svart sandstrand känd för basaltkolumnerna och för Reynisdrangar, pelarna som ståtligt reser sig upp ett stenkast ut i havet.

Island - Dag 2

2014-09-26

Efter en natts sömn i den rosa sviten, ringde klockan redan 05:00 - ingen vila här inte! Efter en snabb frukost som bestod av en halv macka och lite juice, packade vi minibussarna fulla av resväskor och kamerautrustning.

Första stoppet för dagen var Hallgrímskirkja i soluppgången. Tyvärr var vädret emot oss och bjöd på mulen himmel... Därefter bar det av ner mot hamnen och Harpa, operahuset i Reykjavik. Plötsligt stod regnet som spö i backen, sedan kom haglet. Men det skrämde inte mig, jag stod där ute med kameran och mitt stativ och fotade för allt jag var värd.

Alldeles genomsur hoppade jag in i bussen igen, sedan åkte vi hela 20 meter innan vi stannade igen - dags för valsafari! Tyvärr fick vi aldrig se någon val, delfiner däremot fanns det gott om. Jag stod längst fram på båten tillsammans med Pelle och Christian och deras 600 mm objektiv, kände att jag inte hade så mycket att säga till om med mitt lilla 70-200 mm ^^

Kalla och frusna efter 3 timmar på en båt, körde vi vidare mot nästa stopp (jag har ingen aning om vart vi åkte). Vi fick en timme på oss att gå genom landskapet innan vi åkte vidare för att kolla på dagens första vattenfall ute vid nationalparken i Þingvellir. Jag klättrade upp på kullarna, där man såklart inte fick vara, och fick en perfekt vinkel över vattenfallet! Tacka vettja ND-filtret, min bästa vän på resan, annars hade det inte blivit mycket till bilder när solen envisades med att vara framme.

In i bilen och vidare till Strokkur och de obligatoriska bilderna på geysirerna. Tur att Pelle är en snäll människa, jag fick låna hans Nikon D4S med 24-70/2.8 monterat. OH vilket hus!!! Nu vet jag bara vad jag aldrig kommer ha själv ^^

Dagens sista stopp blev ännu ett vattenfall, denna gången maffiga Gullfoss! Jag passade på att prova ett "tilt shift"-objektiv. Oh så ballt :D vilka foton man kan ta! För varje minut som gick, desto mer frusen in i benmärgen blev jag. Jag huttrade tillbaka till bilen och kvällens dusch kan ha varit en av de skönaste hittills i mitt liv!

Hallgrímskirkja

Hallgrímskirkja är en kyrka i Reykjavik, Island, ritad (1937) av arkitekten Guðjón Samúelsson. Kyrkan har en högsta topp på 74,5 meter, vilket gör den till den näst högsta byggnaden i landet, och kan däred också ses överallt i staden.

Harpa

Harpa är ett konsert- och operahus i Reykjavik i Island och inhyser Islands filharmoniska orkester och Islands opera. Byggnaden är 43 meter högt och byggt i stål, med en fasad som består av omkring 10 000 oregelbundet formade prismaliknande fönster i olika färgnyanser.

Þingvellir

Þingvellir nationalpark, eller Tingvalla, Island, är av Unesco klassat som ett av världsarven. Platsen är belägen intill Islands största sjö, Þingvallavatn, och sägs vara den plats där islänningarna höll sitt första riksmöte.

Tingvalla, som är beläget på en geologiskt mycket intressant plats mitt emellan den nordamerikanska och eurasiska kontinentalplattan och den djupa ravinen, uppstod genom en förkastning någon gång i forntiden. Ravinen kallas "tingsmännens ravin", Almannagjá. Sprickbildningen är fortfarande aktiv och utvidgar sig närmare 5 mm varje år.

Här spelades stora delar av filmen Bröderna Lejonhjärta in.

Strokkur

Strokkur är en gejser i Haukadalur på södra Island.

Den bara några meter ifrån gejsern Geysir i ett parkliknande geotermiskt område med samma namn. Till skillnad från Geysir, som vanligen är inaktiv under långa perioder, erupterar Strokkur mycket regelbundet ungefär var 3:e till 5:e minut. Det kokande vattnet kan nå en höjd på 20 meter.

Gullfoss

Gullfoss är ett vattenfall som ligger i floden Hvítá på södra Island. Namnet betyder Guldfallet. Vattnet faller i två omgångar (först 11 meter, sedan 21 meter) ner i en klyfta som är 20 meter bred och 2,5 km lång.

Island - Dag 1

2014-09-25

Det var längesen jag skrev en rad här och det här hänt mycket sen sist! Det är dags att skärpa till sig på den här fronten...

Jag börjar med lite foton från min resa till Island! Jag mötte upp en helt gäng med fotografer på Arlanda i slutet på september och flög till Island. Det var en kort resa, men herregud vad mycket vackra platser jag hann se!

Redan första dagen, direkt efter vi landade, hoppade vi in i tre minibussar och satte sikte mot Blue Lagoon - ett geotermiskt spa. Wow, det var helt fantastiskt underbart! Kyligt i luften och jättevarmt i det mjölkvita vattnet...

Därefter åkte vi till hotellet där jag och en rar tjej vid namn Stina fick dela på den rosa sviten! Herregud så skönt!

Sedan var det dags för oss alla att ses nere i restaurangen för en trevlig trerättersmiddag innan vi alla slocknade i våra sängar likt små barn!

Room Service Tokyo Station Hotel Room Service Tokyo Station Hotel Room Service Tokyo Station Hotel

Room Service Tokyo Station Hotel Room Service Tokyo Station Hotel

Blue Lagoon - Bláa Lónið

Blå lagunen (isländska: Bláa Lónið) är ett geotermiskt spa som på senare år blivit en av de mest besökta attraktionerna på Island. Blå lagunen är lokaliserad i ett lavafält på sydvästra Island, vid Grindavík.

Det varma vattnet är rikt på mineraler som kiseldioxid och svavel, och att bada i lagunen sägs hjälpa många med hudsjukdomar som psoriasis. Forskare har kommit fram till att det finns speciella alger i vattnet som motverkar hudens åldrande. Vattnet innehåller över 200 olika mikroorganismer, vilket gör att det blir turkosblått.

Det finns en speciell lera på botten som sägs vara nyttig att ha som ansiktskräm. Den ska man smörja in i ansiktet, och sedan vänta tills den stelnat. Då ska man skala av den.

DCIE Studio Tour

2014-09-24

Vackra, höstiga Stockholm!

2014-09-21

Den senaste veckans väder har varit helt amazing! Kanonväder om ni frågar mig. Varje morgon har dessutom bjudit oss på fantastiskt vacker dimma - kolla bara på det här!

Dimmiga Stockholm

2014-09-11

Jag vaknade tidigt härom dagen och när jag tittade ut genom fönstret såg jag ingenting annat än en tät dimma. Jag bestämde mig för att hänga kameran på axeln och åka in till jobbet för att fota lite. Jag hoppade av i Gamla Stan och gick Munkbroleden in till Slussen...