Teppan Grill ICHO

2014-04-29

Teppan Grill ICHO

An exciting Teppan-yaki grill restaurant with chefs trained in both Japanese and French cuisines.
Specially selected Wagyu Beef is aged to their optimum, cut, cooked and served in front of your very eyes.
Premium seafood such as abalones and lobsters also are our specialties.”


Teppan Grill är en Teppanyaki-restaurang som ligger i hotellets lokaler (Hotel Nikko Tokyo). Kockarna är utbildade inom både det japanska och franska köket. Den fina Wagyu-biffen är noga utvald efter ålder och tillagad framför ögonen på dig.

Vi bestämde oss för deras specialkomponerade meny för hotellets gäster - 8 rätter, Teppan-Yaki style! Vi blev placerade vid ett stekbord och fick en privat kock. Han var så himla mysig och kunde tillräckligt mycket engelska för att hålla igång en konversation med oss under kvällen, samt förklara vad det var vi egentligen skulle äta.

WOW, säger jag bara!! Ikväll skulle vi få en av våra livs upplevelser!


Starter

Det började med en liten förrätt som bestod av väldigt mört kött i sås/marinad Det hela påminde faktiskt om kalops och passade perfekt som aptitretare. Nu började kocken plocka fram alla ingredienser till kvällens rätter... Spännande!


Seafood of the day

Nu fick vi något som påminde om lila tonfisk, men det var det inte. Kocken tände eld på lite spån i en behållare, varpå han ställde in den rykande kolen under ett lock tillsammans med fisken. Här skulle det rökas minsann.

Den (nu) rökta fisken serverades ovanpå rå silverlök och fick såklart en väldigt speciell och mild rökt smak. Mycket gott och spännande!


Sauteed Foie Gras

Dags för en av mina absoluta höjdpunkter - gåslever med apelsinsås Kocken stekte upp vit sparris i smör och salt. Därefter lade han på en rejäl bit gåslever på stekhällen och såg till att den fick en alldeles fantastiskt gyllenbrun skorpa. Han skar sedan upp det i lagom stora bitar och serverade det hela under en fantastisk apelsinsås.

Jag har aldrig varit med om något liknande - gåslevern bara exploderade i munnen på mig när jag tog en tugga. En smakexplosion rann ut och jag vet inte vad jag ska säga om det annat än WOW! Vilken textur!! Wow, wow, wow!


Live Japanese Lobster

Dags för japansk, färsk hummer Hummern låg delad på ett fat framför mig, strategisk placerad av kocken tror jag - han ville nog att vi skulle se hur det ryckte i hummern! På riktigt, den var alltså så färsk att stjärten sprattlade framför oss - helt galet!

Han stekte den delade hummern hastigt i smör och salt, sedan serverades den i sitt skal tillsammans med en smörig och len hummersås.


Seasonal Vegetables

Stekt potatis och japansk spenat serverades tillsammans med en röra på tofu och något grönt som hade en väldigt svampig konsistens. Det var dock väldigt gott och tillsammans med tofuröran passade den svampiga lilla mumsbiten oerhört bra ihop!


Japanese Beef Sirloin, Japanese Beef Fillet and Selected Japanese Beef

Kvällens/Middagens höjdpunkt (nr 2) - köttet! Vi serverades tre olika stycken för att själva kunna känna skillnaden mellan de olika köttbitarna. Han stekte omsorgsfullt köttet till medium/rare och skar upp i perfekta mumsbitar. Han serverade sedan köttet på ett stort saltblock och tunna vitlökschips bredvid, inget annat.

Vilken marmorering köttet hade! Det var sååå gott och så "enkelt" - bara smör, salt och svartpeppar. Jag har aldrig ätit så mört kött i hela mitt liv! Precis som gåslevern, smalt det i munnen! Himmelskt!


Garlic Fried Rice with Miso soup & Pickles

Nu började jag bli mätt, men det återstod fortfarande en rätt innan desserten. Nu väntade stek ris med vitlök, miniräkor och pyttesmå ålar Inte en favorit kanske, men helt klart en upplevelse! Till det serverades grönt te och en grön sallad.


Seasonal Fruit

Yoghurtglass med diverse färsk frukt (ananas, jordgubbe, aloevera, m.m.) serverades i desserthörnan tillsammans med en kopp te. En perfekt avslutning till en alldeles fantastisk middag!

Tänk att man kan äta så mycket mat utan att känna sig dömätt. Det är nåt med den japanska maten som gör att man blir behagligt mätt, inte alls som att magen står i fyra hörn. Efter en fantastisk och himmelsk upplevelse var det så skönt att krypa ner i sängen!

Japan - Tokyo

2014-04-28

2 april

(Dagens bildgalleri)


Vi försökte gå upp tidigt för att åka ut till fiskmarknaden, men vi tog oss inte ur sängen förrän strax innan 9:00. Inte så konstigt kanske med tanke på hur jetlaggade och trötta vi måste vara (utan att vilja känna efter).

Klockan tickade, men vi tog oss ändå iväg till Tsukiji Fish Market och letade rätt på det superpopulära frukoststället Daiwa. Vi hittade en kö som vi ställde oss i, vi gjorde antagandet att alla andra också väntade på en plats inne på Daiwa. Kön såg inte speciellt lång ut när vi stod där, vi hade kanske 20 personer framför oss (trodde vi). Vi stod där i solskenet och höll humöret uppe - tills vi tjuvlyssnade på två tjejer, från London, bakom oss och deras japanska kompis;

“It’s a three hours wait where you’re standing atm”, sa den japanska tjejen.

Jag kunde inte låta bli att fråga om jag hade hört rätt, men tyvärr. Tre timmars kö för lite sushi… No way, kände jag. Tjejerna började diskutera om de skulle gå någon annanstans på området och efter en stunds diskuterande erbjöd de oss att hänga på om vi ville. Varför inte tänkte vi och tog rygg!

Vi promenerade genom fiskmarknadens små gator innan vi stannade till utanför en restaurang på en liten sidogata. Detta skulle bli en upplevelse - färskare sushi än så här får man inte någonstans i världen!

Albert och jag beställde in varsin Takumi - fet tonfisk, blåfisk, lila tonfisk, sötvattensräka, ål, pilgrimsmussla, laxägg, sardin, ja... jag vet inte vad jag fick allt! En sak är helt säker dock, jag kommer aldrig kunna äta sushi i Sverige, iaf inte på samma sätt. Och kostnaden? 2500 Yen för 10 bitar purfärsk sushi! Galet.

Tsjuiki Fish Market Tsjuiki Fish Market Tsjuiki Fish Market

Tsjuiki Fish Market Sushi Tsjuiki Fish Market Sushi Tsjuiki Fish Market Sushi

När vi hade ätit upp och var mätta och belåtna, tackade vi för att vi hade fått följa med. Vi önskade dem en fortsatt trevlig resa och begav oss mot Meiji Jingu Gyoen. Måste jag säga att vi numera är 1337 på att åka kollektivt i Japan?

Jag hade nog lite för stora förväntningar på det här stället, tyvärr tyckte jag att det bara var ganska meh... Inte värt det ståhej det orsakar bland turister iaf. Vi stannade inte speciellt länge utan tog istället en promenad till The Japanese Sword Museum. Det var inte jättestort, men innehöll fortfarande 30-talet gamla japanska svärd. Vissa var så gamla som från 1300-talet, men fortfarande oerhört vackra och väl bevarade!

Meiji Jingu Gyoen The Japanese Sword Museum

Det blir mycket tunnelbaneåkande här i stan, men det är så enkelt (när man väl förstår sig på det), man tar sig verkligen vart man än ska. Den här gången åkte vi till Shinjuku Gyoen National Garden - dags för ännu en dos av Sakura! Det var väldigt enkelt att hitta dit, det vara bara att följa den enorma strömmen med människor som tycktes vallfärda till parken. Nu snackar vi körsbärsträd! Herregud vad stort det var och alla träd blommade - vita som rosa. Vi passerade en äldre man, en sopgubbe, och när han fick syn på min kamera utbrast han “Ohohoooo” och pekade glatt på kameran! Jag nickade glatt och undrade om han ville vara med på kort - han log stort och gav mig en glad pose!

Shinjuku Gyoen National Garden Shinjuku Gyoen National Garden Shinjuku Gyoen National Garden Shinjuku Gyoen National Garden Nikon D800 Nikon 70-200

Efter ett par timmars strosande i den vackra parken, gick vi vidare till Isetan Department Store - ett stort shoppingcenter med allt och lite till. På bottenvåningen fanns det en matmarknad, typ som Hötorgshallen fast tusen gången större och bättre! Mat och bakelser de vackraste bakelserna som finns - överallt! När vi gick mellan alla små butiker stötte vi på ett bageri som hette Fika! Jag trodde det var en slump först, men när vi gick närmare såg jag en dalahäst intill ett par semlor! De hade dessutom både prinsesstårta, pepparkakor och hallongrottor (som jag dessutom fick smaka på!).

Vi beslutade att röra oss hemåt och det var så skönt att komma hem till hotellet relativt tidigt (kl ~18). Albert somnade bums (igen) och jag bäddade, ännu en gång, ner mig i sängen och kollade igenom dagens bildskörd.

Vi ville ta det lugnt ikväll - stanna på hotellet och inte göra något speciellt. För att slippa gå iväg någonstans besökte vi en av restaurangerna på hotellet, vi slog oss ner på Teppan Grill ICHO, en teppanyaki-restaurang. WOW säger jag bara!! Ikväll skulle vi få en av våra livs upplevelser… En mindre matrecension hittar ni här - 8 rätter på Teppan Grill ICHO!

Teppan Grill ICHO Teppan Grill ICHO Teppan Grill ICHO


Tsukiji Fish Market

Tsukiji grossistmarknad är en stor marknad för fisk, frukt och grönsaker i centrala Tokyo. Det är den mest kända av över tio grossistmarknader som hanterar distributionen av fisk, frukt, grönsaker, kött och blommor för huvudstadsregionen Tokyo. Det är en av världens största fiskmarknader och hanterar över 2000 ton av marina produkter varje dag.

Riktig sushi intas hos Sushi-dai eller Daiwa i Tsukiji. Fisk som fångats någon timma innan du är där för frukost!

Meiji Jingu Gyoen

Meiji jingū i Shibuya, Tokyo, är en shintohelgedom tillägnad Meijikejsaren och hans fru kejsarinnan Shoken. Helgedomen byggdes under 1910-talet efter deras död och den invigdes 1 november 1920.

The Japanese Sword Museum

Det här japanska svärdmuseet är ett måste för alla entusiaster. Oerhört vackra och välbehållna svärd sedan tidigt 1300-tal är inte allt de har att bjuda på, de erbjuder även utställningar i konsten svärdsmide.

Shinjuku Gyoen National Garden

Shinjuku Gyoen-parken & Shinjuku Gyoen nationalträdgård, är en stor park i Tokyo på 58,3 hektar, med en omkrets på 3,5 km. Parken öppnades för allmänheten 1949 efter att ha tillhört den kejserliga familjen sedan 1903.

Isetan Department Store

Isetan Department Store grundades så tidigt som 1886 och butiken i Shinjuku är idag kedjans flaggskepp med 10 hela våningar! Här hittar man allt från kläder och kosmetika till restauranger och fantastiska bakelser.

Teppan Grill ICHO

Teppan Grill är en Teppanyaki-restaurang som ligger i hotellets lokaler (Hotel Nikko Tokyo). Kockarna är utbildade inom både det japanska och franska köket. Den fina Wagyu-biffen är noga utvald efter ålder och tillagad framför ögonen på dig.

Japan - Tokyo

2014-04-27

1 april

(Dagens bildgalleri)


Det var längesedan jag vaknade som jag gjorde den här morgonen. Albert hade ställt klocklarmet på rummet och när det ringde tände han varenda lampa innan han lyckades stänga av det!

Hotellfrukosten bjöd på en fantastisk utsikt över Rainbow Bridge och Tokyo-bukten samt en väl tilltagen frukostbuffé. Det var allt från pannkakor och våfflor till grillad lax, misosoppa, ägg, frukt, yoghurt, m.m.

Vi hoppade på tåget till Uenoparken (vilket idag gick betydligt bättre än under gårdagen), herregud va vackert det var! Alla vita körsbärsträd stod i full blom - det var vitt överallt, fluffigt som moln! Folk satt under träden på filtar, fikade och hade mysigt. De skrattade och åt, drack öl och njöt av Hanami. Unga, familjer, barn eller äldre, det hade ingen betydelse - alla var där!

Hotell Nikko Tokyo Breakfast Ueno Park Sakura Ueno Park Sakura

När jag fått mig en rejäl dos av Sakura, åkte vi in till Akihabara där vårat första stopp blev Yodobashi (som var mycket större än gårdagens Big Camera).

Därefter började min jakt på "Sailor Moon"-figurer! Tänk att det ska vara omöjligt att hitta några som jag vill ha. Jag fick syn på ett komplett set med alla fem töser samt katterna, men de stod på en inglasad hylla och var inte till salu, såklart... Istället fick jag trösta mig med crêpes med jordgubbar, grädde och chokladsås!

Yodobashi Akihabara Akihabara Crepes Akihabara

När vi var nöjda i Akihabara tog vi Yurikamome-monorälen tillbaka till Odaiba. Visste ni att de har reserverade vagnar endast för kvinnor? När vi kom fram gick vi längst med Odaiba Kaihin Koen (Odaiba Seaside Park) tillbaka till hotellet. Solen var på väg ner och Tokyo var så vackert tillsammans med allt vattnen och alla båtar. Luften var varm och det doftade ljuvligt av körsbärsblommor, jag njöt av varenda sekund!

Train Tokyo Japan Odaiba Tokyo Japan Rainbow Bridge Sakura Tokyo Japan

Väl tillbaka på hotellrummet toksomnade Albert, han hann knappt få av sig skorna... Själv la jag mig bekvämt i sängen med datorn i knät och CNN på TV:n (sova kan man göra sen). När tröttmössan bredvid mig vaknade till liv och var människa igen, tog vi tunnelbanan till Sumida och Tokyo Sky Tree.

Vi möttes av ett hav av folk och alla skulle upp i tornet. Vi var tvungna att skriva upp oss på en lista för att vara säkra på att få åka upp. Det tog inte så lång tid faktiskt och snart stod vi i hissen som skulle ta oss upp till 350 meters höjd (första utsiksplanet). Vi nådde en hastighet av 600 m/minut (~35 km/h) och det slog lock i öronen på mig. Vi åkte direkt vidare upp till övre tornet på 440 meters höjd, det stängde 21:00 och vi blev de sista som fick åka upp!

Wow säger jag bara - det tog aldrig slut! Stadsljuset bara fortsatte och fortsatte! Vi gick upp till 450 meters höjd och bara tittade ut. Väldigt, väldigt häftigt!

När vi sedan åkte hem och bytte från tunnelbanan till Yurikamome-tåget, fick vi chansen att sitta allra längst fram. Tyvärr hade jag inget batteri kvar i kameran, men jag har hittat ett klipp på Youtube (här), där de åker exakt samma väg som vi åkte de första dagarna i Tokyo!

Tokyo Sky Tree Japan Tokyo Sky Tree Japan Tokyo Sky Tree by Night Japan


Uenoparken

Ueno-parken är känd för sina körsbärsträd som blommar vackert på våren och lotusen som blommar under sommaren. På våren blir det riktigt hålligång då man firar in våren och körsbärsblommens prakt med en så kallad Hanami (blomsterskådning).

Akihabara & Yodobashi

Akihabara är en stadsdel i Tokyo, Japan. Akihabara har fått epitetet "elektriska staden" och är Tokyos shoppingcenter för hemelektronik, tv-spel och el-prylar. Huvudgatan Chuo-dori är pulsådern genom Akihabara och ifrån den sprider sig affärerna ut på sidogatorna.

Yodobashi Camera, makalöst stort varuhus om nio våningar som säljer alla möjliga sorters elektronik, specialiserad på kameror och audio/video-utrustning.

Monorail

En Monorail (enskensbana) är en bana för tåg som endast går på ett brett spår - en balk, istället för två parallella spår. Moderna monorailsystem drivs av elmotorer och kräver ej en fysisk förare som styr tåget. Därför kan man ofta uppleva resan från första parkett - längst fram åt tåget!

Odaiba Kaihin Koen

Detta är en konstgjord strand/kuststräcka, där alla kan njuta av Tokyos vatten. Bada är ej tillåtet, men andra aktiviteter, såsom kanot och wakeboard, är tillåtet. Den fina promenadsträckan leder till Daiba Park och Shiokaze Park med sin vackra fontän.

Tokyo Sky Tree

Tokyo Sky Tree är ett TV-torn i Sumida, Tokyo. Tornet är världens näst högsta med en höjd på 634 meter där man som besökare kan titta ut över Tokyo på 450 meters höjd! Konstruktionen påbörjades den 14 juli 2008 och öppnades offentligt den 22 maj 2012.

Japan 2014 - Tokyo

2014-04-22

31 mars

(Dagens bildgalleri)


Bussen släppte av oss precis utanför hotellet strax innan kl. 13:00. Stort, maffigt och världens goaste personal! Kände mig oerhört svensk och bufflig när jag försökte rycka åt mig resväskan för att rulla in den själv, men de hindrade mig snabbt och jag skämdes nästan lite. Shit, vilken lobby och jisses vilken utsikt!

Vi förberedde vår check-in (nycklarna kunde vi inte få förrän kl. 15:00) och packade om våra väskor. Alla värdesaker åkte ner i varsin ryggsäck, sedan såg personalen till att förvara väskorna i väntan på nycklarna. Vi hoppade direkt in i en taxi som tog oss till Bic Camera, mitt inne i Tokyo.

Herregud vad mycket folk... Okej, visst mindes jag det som att butikerna var fulla med både prylar och människor, men detta var faktiskt bara löjligt. Sen slog det mig - 1 april skulle skatten höjas från 5 % till 8 %, inte så konstigt att alla handlade idag ^^ Jag fick snart fatt i en kille som kunde tillräckligt mycket engelska för att jag skulle få med mig det mesta som jag var ute efter!

Det hela tog en knapp timme, snabbt, inte sant?

Med varsin påse i händerna, tog vi den fånigt korta promenaden till Tokyo Station där vi skulle aktivera våra Rail Pass. En smärtfri process som gick på ett ögonblick! Nu skulle vi bara ta oss tillbaka till hotellet och checka in på riktigt. Eftersom vi skulle åka väldigt mycket kollektivtrafik under resten av resa var det bara att lära sig, hur svårt kunde det vara...

Vi fattade absolut nada! Så fruktansvärt bortkomna, helt otroligt. Vi irrade runt på stationen och letade efter rätt tåg... Biljetter, det behövs också. Efter en timme hade vi inte kommit någonstans! Vi stod f*n på precis samma plats... Men jag visste att vi skulle ha ett Suica-kort, så vi såg tillslut till att ordna det och kunde i alla fall ta oss innanför spärrarna. Sen hittade vi rätt spår, trodde vi, och hoppade på ett tåg. Då blev vi utösta och hänvisade till ett annat spår - igen, två puckon som inte fattade någonting. Vi hoppade på första bästa tåg och tänkte att om det går åt helvete, då tar vi en taxi!

Men, vi lyckades hamna på rätt tåg och efter 2,5 h var vi äntligen tillbaka på hotellet! Vi hämtade nycklarna (till rummet med nummer 1337, haha) och fick veta att vi även hade tillgång till hotellets SPA-avdelning. Blondie slängde sig i sängen och jag sprang in i duschen. Det kan ha varit en av de skönaste duscharna jag någonsin tagit! Jag kände mig som en ny människa efter det - awesome!

Eftersom vi inte hade ätit under dagen, bestämde vi oss för att gå runt en sväng på Odaiba. Vi stannade till på en restaurang inne på Venus Fort och smällde i oss varsin panerad kyckling med vitkålssallad, gott!

Innan vi gick tillbaka till hotellet tog vi oss en tur i deras berömda Ferris Wheel, därefter gick vi längst med vattnet och såg ut över regnbågsbron och Tokyo. Hemma på hotellet igen hade vi, eller jag iaf, varit vakna i 36 timmar. Men det hindrade absolut inte mig från att leka med mina nya leksaker en snabbis!


BIC Camera

Bic Camera är (tillsammans med Yodobashi) en av Japans ledande elektronikkedjor. Hittar du inte det du söker här, finns det inte.

Venus Fort

Venus Fort är en shoppinggalleria, byggd som en replika av 1700-talets Venedig. Gallerian har över hundra butiker samt diverse kaféer och restauranger.

Ferris Wheel

Detta pariserhjul är ett av världens största med sina höga 115 meter. Åkturen tar 15 minuter och erbjuder en fantastisk vy över Odaiba och Tokyo-bukten.

Rainbow Bridge

Det är den s.k. Regnbågsbron som kopplar samman Odaiba med resten av Tokyo. Den dubbeldäckade bron är en ikonisk symbol och vackert belyst på kvällen i regnbågens alla färger.

Japan 2014 - Avresedag!

2014-04-21

30 mars

(Dagens bildgalleri)


Efter att ha packat hela lördagen var vi så redo vi kunde bli när vi vaknade på söndagsmorgonen. Vi tog pendeltåget till Arlanda och klev av på Terminal 5, så smidigt.

11:40 gick flyget mot Danmark där vi sedan skulle byta flyg till Tokyo! När vi mellanlandade i Köpenhamn passade vi på att äta en varsin sallad och avnjuta en chailatte från Starbucks (bästa chailatten there is!).

Efter 10 timmar landade vi på Narita Airport, kl 09:10 lokal tid. Vi hämtade ut vår 3G-dongel och hoppade sedan på första bästa Airport Limousine som gick förbi hotellet, Hotel Nikko Tokyo, på Odaiba.


Tokyo

Folkmängd: 13,3 miljoner

Världens största metropolis är inte lätt att ta till sig, öst och väst, gammalt och nytt, mischmasch av betonghus, el-ledningar, trafik och människor överallt. Men när man väl börjat vänja sig vid dess kolossala utbud och höga puls finner man en charm i de eviga ropen “Irrashaimasse” och inser dess betydelse.

Tokyo är kontrasternas stad, ett laboratorium, ett drömlandskap som erbjuder ett avantgarde mode som spinner på urgamla kulturtraditioner. Från den lilla fiskeby det en gång var, växte Tokyo till att bli Shoguns maktcentrum, Japans medelpunkt och inte minst, en av världens ledande ekonomiska och största nöjescentra. När man besöker det storstadslandskap som det moderna Tokyo utgörs av har man svårt att förstå att staden två gånger under 1900-talet jämnats med marken, av jordbävning och krig.

O-Daiba

När västerlänningarna under 1850-talet började pressa Japan att öppna sig mot omvärlden, uppförde shogunatet en serie daiba (hinder) över Tokyos hamn för att utestänga utlänningarnas mäktiga "svarta skepp". Daiba (ibland O-Daiba), en ö som näst intill blockerar Tokyobukten, har uppkallats efter dessa hinder.

O-Daiba är dock en uppfriskande upplevelse för den som trodde att Tokyo bara var trånga gränder och enformiga betongbyggnader. Det är Tokyos experiment-ö, där arktiekter har fått fria händer att bygga kontorshus, mässhallar, en spektalulär shoppinggalleria (för kvinnor), till och med en badstrand mitt i Tokyo.

Hotel Nikko Tokyo

Ett fyrstjärnigt hotell med panoramautsikt över Tokyo-bukten och härligt spa med bl.a. ångbastu och bubbelpol utomhus. Stora härliga rum och en grym hotellfrukost!

Tillbaka till verkligheten!

2014-04-19

Jag är tillbaka i verkligheten efter två fantastiska veckor i Japan! Det har varit helt underbart, så skönt att få uppleva en annan kultur och se något annat än Sverige för en stund.

Nu har jag hur många bilder som helst att kolla igenom... Det blir ju en hel del tagna när man är ute! Ska berätta vad som har hänt, dag för dag, så snart jag kommer in i någon normal dygnsrytm igen. Det är helt hopplöst nu, vaknar hur tidigt som helst på morgonen och somnar framför TVn i soffan istället. Jag kommer dessutom lägga upp ett nytt album med bilder, då är det bara att kika in!

Jag önskar er Glad Påsk så länge och återkommer så snart påsken är över!

Glad Påsk allihopa!

Japan är fantastiskt!

2014-04-05

Dagarna flyger förbi i Japan och uppdateringen här är obefintligt... Däremot kan ni hålla ett öga på Instagram, där kommer det upp kort dagligen med allt vad vi håller på med! Hoppa in där och ta er en titt!