31 mars - regn och mer shopping!

2012-03-31

När jag slog upp ögonen hörde jag hur det smattrade utanför fönstret… Typiskt, självklart skulle det regna! Och det var inte på smått vis heller, det ösregnade verkligen!

Det blev en lugn morgon och en lååång frukost, men när klockan närmade sig lunch kliade det i hela kroppen och jag bestämde att vi skulle åka in till stan igen för ännu mer shopping. Vi åkte in till Kyoto Station och det enorma shoppingcentret som finns där. Vi började med gångarna under stationen och där hittade jag två söta plånböcker innan vi tog rulltrapporna upp. Ännu en gång befann vi oss i ett lite för fint shoppingcenter och lusten att punga ut > 5000 kr per plagg infann sig inte idag heller...

När vi (läs; jag) hade tröttnat hade det faktiskt sluta regna och solen sken ute. Vi tog en 40 min promenad till Kawaramachi och hann svänga om en restaurang på väg dit.

Maten beställde man genom en automat, där man betalade och fick små ”biljetter”. När man sedan slog sig ner vid bordet och beställde, lämnade man bara fram lapparna varpå maten serverades några minuter senare. Jag beställde in grillat kött med ris, sallad och soppa. Köttet kom in på en gjutjärnstallrik och det fräste fortfarande om det, så himla gott!

Väl framme vid Kawaramachi gick vi in på OIOI – ett stort shoppingcenter med fina kläder till relativt normala priser… Jag hittade så mycket kläder som jag ville köpa, men bestämde mig för att suga på karamellen tills vi var på väg ner för alla våningar igen, men då kunde jag dock inte motstå varken en jacka eller en tröja… Expediten var supertrevlig mot mig och när jag skulle betala tog hon fram ett par halsband som jag fick välja emellan som en present!

Jag kände mig oerhört nöjd när jag kom ut från butikerna och kände att jag skulle fira mina fina inköp med en Crêpes – med mjukglass, banan och chokladsås!

Kyoto Station

Kyotos nya JR-station är en futuristisk byggnad i förhållande till Japans gamla kejserliga huvudstad (som Kyoto en gång i tiden var). Byggnaden stod klar 1997 och trots att designen och ritningen stod som segrare i en internationell tävling, har stationen fått utstå kritik för att vara för "ren". Stationen saknar nämligen helt traditionella japanska motiv...

30 mars

2012-03-30

Efter att ha rest hela gårdagen, kände jag att Christoffer kunde få sova lite längre och därför valde vi att ha en shoppingdag inne i Kyoto. Herregud va stort det är... och allt finns! Tyvärr blir det nästan tråkigt när var och varannat varuhus och shoppingcenter endast säljer prylar såsom Gucci, Hermès, Marc Jacobs, etc. Visst, det är väl fina saker, men aldrig något som man skulle ha råd och shoppa själv... Så, efter att ha strosat runt i ett par sådana shoppingcenter gick vi in på Kawaramachis gator och shoppade loss!

Det tog inte lång tid innan jag hittade något i de små butikerna och efter bara någon timme konkade jag runt på hur många påsar som helst. Det hela började med lite krimskrams (ringar, halsband, solbrillor, etc.) och sen råkade jag hamna inne på en second hand butik ^^ Tro’t eller ej, men jag hittade faktiskt en söt sommarklänning där som jag beslutade mig för att köpa. Men tro inte att det var billigt för det, kalaset slutade på 600 kr! Efter några meter sa Christoffer åt mig att gå in i en butik, jag skulle troligtvis gilla deras grejer skarpt... Och mycket rätt, jag hade kunnat handla med mig hela butiken, men jag behärskade mig själv och kom endast ut med en söt liten handväska.

Nu fick det vara nog kände jag, jag kunde ju inte handla allt på en och samma dag... Brukar man inte checka läget innan man köper något? Men icke, jag passerade en G-Star butik och kom ut med en tröja...

Eftersom vi befann oss inne i stan ville Christoffer visa mig en pizzabuffé som serverade pizza med choklad på! Så, vi gick runt på smågatorna och väntade på att klockan skulle bli 17:00... Då gick vi förbi en jättefin tebutik som hade hur mycket olika tesorter som helst, säkert 300 sorter utan att överdriva! Självklart måste man köpa med sig te hem från självaste telandet, så jag köpte tre sorter som jag kommer kunna njuta av när jag kommer hem till Sverige igen.

Kyoto, Japan Kyoto, Japan Kyoto, Japan Kyoto, Japan

Kyoto, Japan Kyoto, Japan Kyoto, Japan Kyoto, Japan

Fler bilder från dagen finns här!

Kawaramachi

Korsningen mellan Shijo och Kawaramachi utgör hjärtat i stadens centrala shoppingområde. Under dagtid är Kawaramachis trottoarer fyllda med folk som handlar. Var och varannan människa har en vacker shoppingpåse i händerna!

Shopping i Kyoto!

2012-03-30

Dagen har bestått av shopping, shopping och åter shopping! Men jag har varit ganska sparsam på att spendera pengar ändå, det är ju trots allt lika dyrt som i Sverige... Är ju inte som i Thailand direkt ^^

Har hittat både det ena och det andra - en supersöt tröja, en klänning, solbrillor, massa te, lite typiska turistprylar, m.m. Men det får ni bilder på när jag kommer hem till Sverige igen...

Imorgon dyker det upp lite fler bilder i galleriet! Ber om ursäkt för att det är snålt med det på bloggen, men det tar sååååå lång tid att gå igenom alla och förminska dem och lägga upp dem! Har redan knäppt ~3000 st ^^

Nu är det dags för sängen, klockan närmar sig 01... Gonatten :D

Kawaramachi Kawaramachi

Shopping i Teramachi!

29 mars - Hiroshima

2012-03-29

När jag vaknade idag var jag alldeles uppspelt – vi skulle ta Shinkansen till Hiroshima och atombombsdomen, något som jag sett fram emot i flera månader! Men vi började med något betydligt trevligare – Miyajimaön.

Vi tog tåget ut till båten som skulle ta oss till ön och det var en ganska vacker syn när man närmade sig land. Torii’n stod ute i vattnet och bakom den var ett fantastiskt landskap med berg och vackra tempel. Vi hoppade av, tillsammans med alla andra turister, och började gå längs med de små gatorna. Överallt gick lösa tamhjortar och väntade på att bli matade och gosade med. Längst med alla gator fanns små butiker som sålde allt som faller turister i smaken - souvenirer, mat, glass, m.m. Själv kunde jag inte motstå frestelsen och köpte ätpinnar, en japansk docka samt ett litet väsksmycke. Vi promenerade runt på ön ett par timmar innan vi tog både båt och tåg tillbaka till stationen. Därifrån tog vi spårvagnen genom Hiroshima till atombombsdomen.

Kyoto, Japan Kyoto, Japan Kyoto, Japan

Wow, vilken syn... och vilken konstig känsla det var att befinna sig där och inse vad som egentligen hände för snart 70 år sedan. Vad tänkte de egentligen när de sparade domen och inte valde att riva den istället när de kunde återskapa och bygga upp staden igen... Japaner, vilket folkslag!

Klockan närmade sig solnedgång och det var sjukt mysigt att gå genom fredsparken, se fredsklockan, fredsmonumentet och den eviga lågan. Tyvärr hann vi inte gå in på museet, men jag fick iaf knäppa ett kort eller två på byggnaden...

Kyoto, Japan Kyoto, Japan Kyoto, Japan Kyoto, Japan

18:47 satt vi på ett Shinkansen på väg hem till Kyoto igen... Jag moffade i mig två ”Danish bread” – den ena med Green Tea och den andra med Macadamia Nuts! Jag hade varit så uppspelt under dagen att vi glömt av att äta något... När vi tillslut kom innanför dörrarna hemma hos Christoffer tog vi fram stekpannan och lagade köttfärssås och spagetti!

Miyajimaön

Det är en juvel längs Sanyokusten, Miyajima som symboliseras av konturerna av en cinnoberröd torii (shintoport), mitt ute i havet, vilket antyder att hela ön är helig. På den här ön finns inga förlossningskliniker eller begravningsplatser eftersom ingen tillåts föda eller dö på Miyajima. Att fälla träd är också förbjudet – ön är täckt av urskog vilket innebär att den är hemvist för många fågelarter (en perfekt plats för en trädkramare som jag). Dessutom tillåts tamhjortar ströva fritt runtom ön...

På en udde som vetter mot helgedomen står Gojunoto, en femvåningspagod som byggdes 1407. Bredvid står Senjokaku, ”paviljongen med de tusen tatamimattorna” som restes 1587.

Itsukushima-helgedomen grundades 593 och står på pålar över en vik. Den är vackrast vid högvatten när byggnades speglades i havet. En del av terrassen mot bukten utgör Japans äldsta noscen.

Itsukushima-helgedomens torii anses av japanerna vara en av landets tre mest natursköna vyer och är 16 meter hög. Vid lågvatten är det möjligt att gå ut till den.

På sluttningarna bakom helgedomen ligger parken Momijidani (”lönnlövsdalen”). En linbana från parken går upp till toppen av Misenberget där det finns ett apreservat och fantastiskt utsikt mot Inlandshavet. På bergssluttningen finns även flera naturstigar.

Hiroshima

Istället för att återuppföra de krokiga förkrigsgatorna byggdes den moderna staden på ett rutsystem, vilket gjorde den enklare att överblicka. Spårvagnar och fina vägar och väldigt fin arkitektur är idag istället något som återspeglar staden.

Atombombsdomen är det enda som återstår av den gamla bombade staden. Kl 8:15 den 6 augusti 1945, exploderade atombomben 580 meter ovanför stadskärnan. Tiotusentals människor dödades genast av tryckvågen och dödssiffran steg till 200 000 de följande åren på grund av efterverkningar. Domen, den forna industriställningshallen, låg nära platsen där bomben exploderade. Domens vridna bjälkar, gapande hål och grushögar har bevarats som ett av UNESCO:s världsarv.

Fredsparken ligger precis intill domen och vid parkens norra ingång står Fredsklockan som man själv kan ringa i. I närheten av ligger Minneskullen med askan efter tiotusentals människor som kremerats. Längre in i parken ligger Barnens fredsmonument som föreställer en flicka med utsträckta händer. En trana, den japanska symbolen för långt liv och lycka, flyger ovanför henne.

På andra sidan vägen står Fredslågan som inte kommer släckas förrän alla kärnvapen har utrotats från jorden. I närheten står Cenotafiet som skapats av Kenzo Tange åt alla bomboffer. Här står namnen på alla som dog, tillsammans med en inskription som lyder ”Vila i frid. Vi kommer aldrig upprepa misstaget”.

Ett helt gäng med bilder från dagen finns här!

Idag bär det av till...

2012-03-29

... Hiroshima! Efter ett par trevliga dagar med vackra tempel, är det dags att bli något mer allvarliga och besöka Hiroshima Peace Memorial (Genbaku Dome). Det ska bli himla spännande tycker jag, det är något jag har sett fram emot att få uppleva, även om det kommer kännas konstigt att stå där... Kommer nog kännas ganska mörkt och dystert, även om stan lever på som alla andra städer idag.

28 mars

2012-03-28

Dagen började tidigt och efter lite frukost i magen åkte vi ner till Kyoto Station där jag löste in mitt Rail Pass (ett slags bevis som gör att jag kan åka tåg när jag vill, hur mycket jag vill och vart jag vill i hela Japan). Idag bar det av till Osaka för att beskåda Osaka Slott – ett stort och riktigt häftigt slott med vackra utsmyckningar i guld. Tyvärr började det regna och åska, men jag hittade ett träd som skydd med en alldels fantastisk utsikt över templet. Det blev en hel del fina kort tack vare det måste jag erkänna, så regnet gjorde mig inget alls...

Nu var det dock dags att virra bort sig i Osakas tunnelbanesystem, men som tur är så kan ju min bror tillräckligt med japanska för att ta oss ur röran ^^ Tillslut hamnade vi rätt och nu gjorde vi ett besök på Osaka Aquarium – en av höjdpunkterna i hamnbyn Tempozan, hem för 580 marina arter. Osakaakvariet Kaiyukan utmärker sig genom sin innovativa och utmanande form. Akvariet är byggt kring konceptet med Stilla havets ”eldring” och rymmer nästan 13,5 miljoner liter vatten. Man kan på 14 nivåer se fisk och däggdjur som lever i Stillahavsbältet. Över 35 000 varelser bor i akvariet, däribland stora arter som djävulsrocka och valhaj...

När klockan närmade sig hemfärd gjorde vi bort oss ännu en gång nere i tunnelbanesystemet och det tog ett tag innan vi hittade rätt spår, men tillslut så. Det blev mååånga fina bilder tagna den här dagen, ~1000 st faktiskt.

Dagens bilder finns i ett nytt album här!

27 mars

2012-03-27

Två tempel stod på dagens schema - Nijoslottet och Tojitemplet. Dagen bjöd på underbart vårväder och det var perfekt att strosa omkring i... Vi passade på att köpa en varsin glass – 50/50 vanilj och grönt te, det fick bli årets första! Några få körsbärsträd blommade vackert intill templen och trädgårdarna runtom var magnifika!

Timmarna försvinner snabbt när man går omkring på ett tempelområde sådär, helt plötsligt har halva dagen försvunnit och det är dags att ta sig vidare till nästa tempel...

Kuriosa - Nijoslottet

Avsaknaden av de stora befästningsverk som finns i andra japanska slott gör att Nijo är mest känd för sina ovanligt utsmyckade interiörer och så kallade näktergalsgolv. De senare utformades för att en eventuell inkräktare skulle orsaka ett fågelliknande, pipande ljud när han beträdde golven (och det pep och gnisslade verkligen om golvet). Näktergalsgolvet lades ut omsorgsfullt så att järnhakar och spikar under golvplankorna skulle gnidas mot varandra och orsaka gnissel när de rubbades. Komplexet byggdes under 1500-talet och symboliserade makt och rikedomar. Nijos trädgård är känd för sin rikedom och variation av stenar och ovanför ingången till palatset finns ett ovanligt utsmyckat trädsnideriarbete med flygande fåglar, påfåglar och slingrande blommor.

Kuriosa – Tojitemplet

Trots att det dammiga, urgamla Toji saknar den mossbelupna skönhet som många av Kyotos tempel har är dess historia nog så imponerande. Dess Buddhor vaktar staden sedan templet grundades 796. Tojis magnifika femvåningspagod återuppbyggdes år 1644. Med sina 55 meter i höjd är det Japans högsta träbyggnad och har blivit en symbol för Kyoto. Inuti finns avbildningar av fyra buddhor och deras efterföljare. Nordväst om kondon ligger Mieido eller Tashido (stora läromästarens sal) där Kukai bodde. Här finns en hemlig buddha, en Fudo Myo-o-avbildning som sällan visas. Den eleganta byggnaden från 1380 tillhör nationalskatterna.

Dagens album med ~160 bilder finns här!

Tempel och Sakura

2012-03-27

Bilder från andra dagen...

2012-03-26

Det finns så mycket foton och det går inte att lägga upp ens i närheten av alla... Men nu har jag lagt upp ett par bilder från andra dagen här i Kyoto när vi besökte Kinkakunji - Gyllene paviljongen och Teramachi!

Foton från 26 mars - Kinkakunji & Teramachi

26 mars

2012-03-26

Efter en låååång resa var det äntligen dags att krypa ner i en säng och sova! Det visade sig gå väldigt bra, för jag kände inte av jet-lagget det minsta! Jag somnade sent och vaknade vid 09 – perfekt!

Efter lite frukost packade jag kameraväskan och vi tog oss en kort promenad till ett tempel i närheten av Christoffers lägenhet. Det visade sig vara Kinkaku-ji - Gyllene paviljongen, ett glimrande arv från det medeltida Japan. Den restes mellan 1358-1408 och för att komma fram till templet gick vi genom trädskuggad gångväg som ledde oss in till en vacker trädgård. Tyvärr förstördes originaltemplet i en mordbrand 1950 och det som står där idag är en exakt kopia helt täckt av bladguld och kröns av en fågel Fenix i brons.

Kyoto, Japan Kyoto, Japan Kyoto, Japan

Tyvärr började det regna, så vi tog oss ner till en busshållplats och tog bussen in till Tokyo Station. Väl där fick jag leka turist och åka upp i Tokyo Tower. Som tur var, var sikten ganska bra och inte disigt som det brukar kunna vara. Jag fick lite roliga stadsbilder innan vi fortsatte vidare genom stan. Vi strosade runt på gatorna och kikade i några butiker i korsningen mellan Shijo och Kawaramachi som utgör hjärtat i stadens centrala shoppingområde. Vi passerade även det som Christoffer och hans kompisar kallar för ”tjejhuset” ^^ Det är ett stort shoppingcenter med ett tiotal våningar med smink, väskor, smycken och kläder av de mest exklusiva märkena.

Kyoto, Japan Kyoto, Japan Kyoto, Japan

Kinkakunji - Gyllene paviljongen

2012-03-26

Första dagen i Kyoto fick bli en "ta en tur runt om stan" och vi började med Kinkakunji - Gyllene paviljongen, ett glimmrande arv från det medeltida Japan. Den restes mellan 1358-1408 och för att komma fram till templet gick vi genom trädskuggad gångväg som ledde oss in till en vacker trädgård. Tyvärr förstördes orginaltemplet i en mordbrand 1950 och det som står där idag är en exakt kopia helt täckt av bladguld och kröns av en fågel Fenix i brons.

Temptel i Kyoto

Kinkakunji - Gyllene paviljongen, Kyoto

24 & 25 mars

2012-03-25

Trots att det var avresedag hann jag/vi med en vända på stan i Stockholm innan vi åkte vidare till Arlanda. Väl där insåg jag att jag hade ett par kilo övervikt trots att jag inte packat ner någon personlig fotograf i väskan ^^ Jag slapp avgiften som tur var...

Vi slog oss ner och smaskade i oss en varsin pizza innan det var dags för mig att smyga mig igenom säkerhetskontrollen och trots alla elektronikprylar gled jag igenom, relativt smärtfritt iaf.

Väl vid gaten bjöds vi alla på en underbar solnedgång innan det var dags att flyga ner till Köpenhamn! Den resan var bra fjuttig, vi hann knappt lyfta innan det var dags att landa igen... Jag sprang genom flygplatsen (som var betydligt större än vad jag mindes den) och det var nog tur, för jag hann knappt komma till gaten innan det var dags att kliva på planet. Nu väntade en resa på 8,5 h och det kändes ju väldigt bra när kaptenen meddelade, efter 30 min i planet, att de hade ett tekniskt fel ^^ Förmodligen hade de problem med AC:n, för det var nog den varmaste resan jag någonsin varit med om. Herregud, det var så varmt att jag inte ens kunde somna när de släkte ner...

Hursom, efter en hyfsad låda med flygplansmat och ett par filmer senare, landade vi i Beijing och jag fick springa igenom flygplatsen ännu en gång... Den här gången blev vi också försenade och plötsligt stod det 5-6 plan på banan redo att lyfta. Dock flög de ikapp förseningen och vi landade som vi skulle på Kansai! Ännu en gång bjöds det på en alldels underbar solnedgång! Nu skulle jag bara ta mig in i landet och igenom tullen - det tog nästan 2 h... Jag trodde min brorsa (som skulle möta mig) hade gett upp hoppet om att jag kommit med alla flyg och åkt hem igen, men det visade sig att han hade fått problem med tågresan till flygplatsen. Det blev ganska bra ändå alltså, eftersom varken han eller jag behövde vänta på varandra! Sen var det bara att ta tåget från Osaka till Kyoto och sen var vi hemma!

Framme i Kyoto, Japan

2012-03-25

Efter 22 restimmar och två fantastiska solnedgångar, myser jag nu under en kotatsu i Kyoto, Japan! Det tog sin lilla tid, men nu är jag här - dötrött dessutom. Skriver mer när jag vaknar imorgon, när det nu kan bli ^^ Bjuder dock på bild på Kyoto Tower som var det första som mötte mig när jag gick av tåget från flygplatsen!

Vilken dag!

2012-03-22

Idag blir det en riktig "hinna-göra-allt-jag-borde-ha-fördelat-upp-under-veckan"-dag ^^ Första omgången med tvätt är i maskinen och tevattnet kokar ute i köket. Nu blir det lite frukost innan det är dags att sätta fart på riktigt. Ska packa färdigt det sista, lämna tillbaka böckerna till biblioteket, fixa över musik på MP3n, hämta min adapterring som kom igår, blommorna ska vattnas, det ska städas så det är fint här när jag kommer tillbaka, m.m. ... Ja, ni ser ^^

Dessutom ska jag hinna med det här innan eftermiddagen blir seneftermiddag, riiiight.... XD

Färgklickar här och där!

2012-03-21

Vårblomster

Nokia N97

Tomatsoppa

2012-03-20

Jag vet att det inte ser mycket ut för världen, men jag måste lägga upp en bild (även om det ser hemskt ut) med recept ändå!


Tomatsoppa
Antal portioner:

3-4 portioner

Tillagningstid:

40 min

Ingredienser

1 stor lök
2 st vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
2-3 färska tomater
2 dl vitt vin
1,5 dl grädde
2 st hönsbuljong
½ tsk basilika
½ tsk franska kryddor
1 krm cayennepeppar
1 st lagerblad
1 krm socker
örtsalt & peppar

Så här gör du

Hacka lök och vitlök (kvittar om det är grovt) och fräs i olja och en klick smör. Tillsätt kryddorna och låt fräsa tillsammans med löken (då kommer smakerna fram mer) innan du tillsätter vin, buljong och tomater (krossade samt färska). Låt koka i 20-30 min på låg värme.

Mixa sedan allting till en slät soppa. (Ta det försiktigt om du mixar i en mixer. Låt svala något innan så att det inte uppstår ett tryck som resulterar i att locket flyger av.) Häll sedan tillbaka den släta soppan i grytan och tillsätt grädde. Låt koka ytterligare 5-10 min på låg värme.

Servera med

Pasta, om du vill ha soppan något matigare.

"Så tog vi vinnarbilderna"

2012-03-20

Det var en tid sedan nu, men idag hittade jag ett litet inlägg om hur vi som kom top 3 tog våra vinnarbilder :) Ni som är nyfikna kan klicka er vidare här... Nedan följer ett utdrag av hur jag tog bilden.

"Eftersom det har varit en ganska dålig vinter, blev jag överlycklig när det i alla fall hade bildats frost under natten. Så, innan solen hade försvunnit helt på nyårsafton gick jag ut på gården och tog ett varv runt huset. Till min besvikelse hittade jag inga roliga motiv, men när jag vände på klacken för att gå in igen, var den plötsligt där - alldeles frostig, vacker och ensam på gräsmattan."

Kansai International Airport

2012-03-19

Det kommer bli lite extra spännande att landa den här gången (som om landningar inte vore spännande nog), eftersom vi landar på en konstgjord ö i Osakabukten... Ön, eller snarare flygplatsen, har varit i bruk sedan 1994 och varje vecka landar ~650 flygplan - på landningsbanorna.

Kansai Airport Island

Kansai International Airport - Osaka, Japan

Inslagen resväska

2012-03-19

Väskan är på plats i lägenheten och den har fått en present - ett rosa bagageband! Haha, ser ut som ett inslaget paket ^^ Kommer ju iaf enkelt se vilka väska som är min när jag ska hämta den på bandet sen...

Bagageband Bagageband Bagageband

Sista isen...

2012-03-19

Makro

Sista isen på mossen...

Nikon D5000 + Nikon 40mm f/2.8
f/4.8 - 1/60 s - ISO -160

Tillbaka i Norpan!

2012-03-18

Då var man tillbaka i Norpan igen efter ett par dagar i skogarna :) Har varit hemma hos mor och far sedan i onsdags och tagit det lugnt. På väg hem hann jag med en tur förbi Vingåkers Factory Outlet, men jag hittade faktiskt ingenting där, förutom lite kakor i den nyöppnade Delicato-outleten... Himla smaskens!

Har varit ute och fotograferat lite, testat ND-filtret och de olika objektiven... :) Trots det kalla och ruggiga vädret hann det bli en del bilder tagna! Kommer bli bra det där tror jag, känner att jag har rätt saker i samlingen nu.

Dessutom har jag fått med mig min största resväska hem! :D Men jag har lovat mig själv att inte packa så mycket grejer... Nej, jag måste ju ha plats över till allt som ska shoppas där borta!

Aska

2012-03-18

Makro

Aska på berget...

Nikon D5000 + Nikon 40mm f/2.8
f/3.2 - 1/500 s - ISO -160

Lax med babyspenat

2012-03-17

Lax med babyspenat
Antal portioner:

4 portion

Tillagningstid:

50 min

Ingredienser

4 st fina laxfiléer
1 paket bladspenat
1 burk kräftstjärtar
3 dl grädde
½ paket frusen dill
1 burk röd kaviar
1 st fiskbuljongtärningar
salt och peppar

Så här gör du

Lägg bladspenaten i botten på en unssäker form. Täck spenaten med en burk kräftstjärtar och lägg sedan laxfiléerna ovanpå.

Blanda grädde, smulad fiskbuljong, dill och en kaviaren. Rör försiktigt så att du inte krossar kaviaren. Häll sedan blandningen över laxen.

In med formen i ugnen på 200 grader i ~25-30 minuter.

Servera med

Pressad potatis

Vy över Degerfors

2012-03-17

Degerfors - Nikon 18-200/3,5-5,6 VR II

Vy från "skidbacken" över Degerfors

Nikon D5000 + Nikon 18-200/3,5-5,6 VR II
HDR

Om en vecka...

2012-03-16

... lyfter planet från Arlanda till Osaka, Japan :D Nu är det inte lång tid kvar, hihi!

Drip Drop...

2012-03-16

Drops

Drip Drop

nikon d5000 + nikon 40mm f/2.8
f/3.3 - 1/30 s - iso -160

Göta Kanal

2012-03-13

Söderköping

Söderköping och Göta Kanal

Nikon D5000 + Nikon 18-200/3,5-5,6 VR II
f/4.8 - 3 s - ISO -160

Kladdig kladdkaka

2012-03-13

Kladdig kladdkaka
Antal portioner:

10 portion

Tillagningstid:

60 min

Ingredienser (kaka)

175 g smör
4 ägg
5 dl socker
1 dl kakao
2 krm salt
3 dl mjöl

Ingredienser (glasyr)

100 g choklad
50 g smör

Så här gör du

Vispa ägg o socker poröst. Blanda i resten av ingredienserna. Hall i smord form med löstagbar kant. Grädda 35 min, 175 grader. Den ska va lös i mitten o fast i kanterna. Låt svalna helt.

Smält smör, bryt i choklad. Smeta på detta på kakan.

Tiny bubbles...

2012-03-13

Tiny Bubbles

Nikon d5000 + Nikkor 40mm f/2.8 Macro
f/16 - 1/8 s - iso-160

10 dagar kvar!

2012-03-13

Japan

Tokyo, Japan - 24 september 2006

Gråtonat ND8-filter

2012-03-12

Då har jag införskaffat mig ett gråtonad ND8-filter samt en hållare och en 72mm adapterring! Kommer bli kanon tror jag :) Skiner solen imorgon förmiddag ska jag ge mig ut en sväng och testa lite...

Gråtonad ND8-filter Gråtonad ND8-filter

Ledig dag!

2012-03-12

Idag är min första lediga dag sedan jullovet! Förstår ni hur längesen det är?! Och jag ska inte göra någonting :P Inget som är drygt iaf... Har varit vaken i 5 h redan och fått massa onödiga saker gjorda, superskönt! Solen skiner ute (det har väl inte en enda människa missat) och det är 14 grader på balkongen (som ligger på skuggsidan av huset)!!! Helt galet faktiskt, förra året var det fortfarande fullt med snö ute ^^

Det är dags att hänga upp vinterjackorna på vinden och ta ner vårjackorna, va härligt :D Sen blir det en promenad ner till stan och lämna lite böcker på biblioteket, kanske tar jag med mig kameran och fotar lite, who knows...

Ovetande fynd...

2012-03-12

Hårdvårdsprodukter

Smet in en sväng på Bellbox i Hageby igår efter jobbet och kom ut med tre olika hårvårdsprodukter. De rensade lite i butiken och man fick plocka tre produkter fritt från ett bord och betala 100 kr - sammanlagt för alla tre alltså. Smidigt tänkte jag som ändå var ute efter något att ta med på resan till Japan. Plockade på mig ett shampo från Wella, ett balsam samt ett glansspray från mop glisten.

Jag är inte speciellt insatt i det där med hårdvårdsprodukter och har aldrig hört talas om mop (shame on me kanske...). Men jag tyckte flaskorna var ganska smidiga att ta med sig, så varför inte tänkte jag och köpte dem.

När jag kom hem var jag ju tvungen och kolla om jag gått i REA-fällan (som vanligt) eller om jag faktiskt kunde känna ro i att ha handlat produkterna. Det visade sig att jag gjort ett litet fynd, för totalsumman för produkterna skulle ha hamnat på 123+205+180 = 508 kr.

Ujujuj va fin jag kommer vara i håret nu när jag åker :D

Panorama vid Maxi Ingelsta

2012-03-11

Efter ett besök på ICA Maxi möttes vi av en minst sagt spännande himmel...

Tenta, tenta, tenta i mars...

2012-03-10

12 mars 2010 - Jag var skitsur och jätteirriterad över en TEIE-tenta - Medierätt. Usch, hemska tenta, hur svårt som helst att hitta bland alla paragrafer och lagar. Det kändes som att jag lika gärna kunde strunta i att gå iväg, men jag plockade hem en 4a i kursen trots det.

10 mars 2010 - Två dagar innan Medierätten, flaxade jag runt uppe bland molnen efter att ha satt en 5a på självaste Transformteorin!!!


14 mars 2011 - Ganska lugn inför tentan i Grafisk Design och Kommunikation, och det gick ju bra - en 5a rakt ner i HP-fickan!

16 mars 2011 - Betydligt surare och grinig som få inför tentan i Agile Usability Development for Handheld Devices. Jättebitter över att jag inte kan komma ihåg lite ord och nära på att inte gå iväg på tentan. Som tur var gjorde jag det och det resulterade, otroligt nog, i en 5a!


5 mars 2012 - Börjar bli gammal tentaräv nu och var ganska lugn inför tentan i Kompression av ljud och bild. Tog inte död på mig själv när jag tentapluggade den här gången, vi får se vad resulatet blir...

10 mars 2012 - Skitsur igen och ännu en gång jätteirriterad över en TEIE-kurs - Industriell Ekonomi. Så fruktansvärt flummiga tentor, blir knäpp!!! Hör på det här bara, det här är en gammal tentafråga:

"Hur många blöjor konsumeras i Sverige och vad är den marknaden värd i kronor?"

Jaha? Kan man få lite mer info kanske? Neeeej, det går inte... Här ska man göra massa antaganden - att det bor 9 miljoner människor i Sverige, att man i allmänhet använder blöjor mellan åldern 0-3 år, att ca 100 000 personer föds varje år, att medellivsåldern är ~80 år. Detta ger då en blöjkonsumerande befolkning på 400 000. Sen ska man anta att de som använder blöjor använder 7-8 st/dag. Det resulterar i 2,8-3,2 miljoner blöjor/dag eller drygt 1 miljard blöjor/år. Seeeen ska man veta att ett paket blöjor kostar ~60 kr och innehåller 20-30 blöjor, vilket ger att varje blöja kostar 2-3 kr. Då är alltså blöjmarknaden i Sverige värd 2,5-2,9 miljarder kr.

Hallåååå, jag vet väl inte vad ett paket blöjor kostar eller hur många blöjor de innehåller?! Suck...

Lunch på Brasseriet, igen!

2012-03-10

Enligt den nya fredagstraditionen, vankades det lunch på Brasseriet med Emil igår - en god soppa på potatis och purjolök tillsammans med surdegsbröd med oliver... Till efterrätt blev den en liten minisemla med supermycket grädde ^^ Mumsigt!

Brasseriet Brasseriet Brasseriet

Game of Thrones - Season 2

2012-03-09

14 dagar kvar!

2012-03-09

Böcker om Japan

Har ni några tips? Keep 'em coming!

Paradis

2012-03-08

När man sitter och plågar sig själv dagarna innan en tenta, kan livet kännas lite småjobbigt... Då får man liva upp stämningen och skämma bort sig själv med lite choklad! Tyvärr övergår den där bra skämma-bort-sig-själv-känslan till usch-nu-mår-jag-illa-känslan efter några bitar ^^

Paradis-choklad

Vilken är din favorit? Min är Marsicréme!!

6 mars

2012-03-06

Det händer inte mycket i dagarna nu, iaf inte som är värt att skriva om här... Sitter hemma med näsan i böckerna mest hela tiden ^^ Idag har jag varvat ekonomin med mat, mat och lite mera mat... Det är den stora nackdelen med att vara hemma, skafferiet och kylskåpet är bara några meter bort!

Det är ganska svårt att sitta inne när solen strålar ute, extra svårt när ekonomi inte är det jag intresserar mig för mest ^^ Men jag har gjort mitt bästa idag iaf och jag har lyckats göra klart min sammanfattning och dessutom räknat några uppgifter. Det får väl ändå ses som en ganska lyckad pluggdag?

Som belöning bjöd jag mig själv på en skål vaniljyoghurt med färska jordgubbar och sen spelade jag lite Rayman, hihi :D Dessutom har jag fixat naglarna nu på kvällen, men känner sig lite finare med lite färg, eller hur!

Morgondagen kommer förmodligen se likadan ut, med en repetitionsföreläsning som undantag. Det bästa imorgon är det som TV:n har att erbjuda - dubbelavsnitt av Big Bang Theory, Sveriges Mästerkock, Greys Anatomy och tillsist Game of Thrones!!!

17 dagar...

2012-03-06

En fågel har viskat i mitt öra att vintern i Kyoto är förbi och att värmen är på god väg...

Kyoto, Japan - 17 feb 2012

Tröja från G-Star

2012-03-05

När jag var i Stockholm senast och sprang igenom stan på sisådär 90 min, hann jag faktiskt hitta en ganska enkel, men riktigt fint skuren, tröja från G-Star. Den kommer bli himla skön att mysa i om några veckor när man slipper jackorna :D

G-Star Hoodie

Då bockar vi av den första...

2012-03-05

... av två tentor den här perioden. Jag har under förmiddagen varit en flitig student och skrivit tentan i Kompression av ljud och bild, det är det inte alla som har gjort ^^ Därefter fick det bli lite jordgubbar och tekakor som firande!

Nu är det dags att ta tag i tenta nummer två, Industriell ekonomi. Den tentan går av stapeln på lördag eftermiddag... Kul va ^^ Sen på måndagen drar nästa period igen, ingen vila här inte!

Fredag!

2012-03-02

Efter att ha spenderat hela förmiddagen i skolan och tentapluggat, gick Emil och jag iväg till Brasseriet och åt lunch. Det blev en god potatis- och purjolössoppa med surdegskrutonger :D Smaskens!

Därefter var jag på lins-jakt... Det är helt omöjligt att hitta halvtonade gråfilter in this town ^^ Jag fick nys om ett företag som har ett lager här i stan och bestämde mig för att åka dit, men det var heeelt omöjligt att hitta dit ^^ In genom mörka korridorer, in genom gula lagerdörrar och in i mörka korridorer igen... Anyway, tillslut hittade jag lagret och jag fick ta mig en titt på filtrena, men det var inte riktigt vad jag hade hoppas, så jag tog en sväng till Mediamarkt istället för att köpa en liten väska till minikameran!

Tro't eller ej, men jag hittade faktiskt det jag letade efter - kvadratiska, halvtonade ND8 filter :D Så det blev en beställning...

23 dagar...

2012-03-01

Då var nedräkningen igång... 23 dagar kvar! :D

Vinst med dagens post!

2012-03-01

Lite lustigt, just när jag satt och funderade på om jag skulle hinna få min vinst från PC för Allas Vintertävling 2011 innan veckans slut, knackar brevbäraren på dörren... Skrämmande! Men ett stort leende sträcker hon över ett paket till mig! Tadaa, där var den - min Samsung WB700!

Samsung WB700 Samsung WB700 Samsung WB700

Industrilandskapet

2012-03-01